21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019 αναζητά από χθες η Ευρώπη

    innovationbulb-thumb-large

    Τις πόλεις με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας αναζητά από χθες η Ευρώπη, μετά από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας» που απονέμεται σε Πόλεις που βρίσκουν συμμετοχικούς τρόπους για να συνδέουν τους πολίτες, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία νέων λύσεων που θα προσφέρουν κοινωνικά οφέλη σε όλους.

    Την κήρυξη του διαγωνισμού για το 2019 έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, από την Αθήνα, την πρωτεύουσα που κατείχε τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας» για το 2018.

    Ο φετινός διαγωνισμός διαρκεί έως τις 6 Ιουνίου και αφορά πόλεις, με πληθυσμό τουλάχιστον 100.000 κατοίκων, στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου, ενώ η νικήτρια πόλη θα λάβει, όπως και οι προηγούμενες νικήτριες (Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Αθήνα) 1 εκατομμύριο ευρώ, για να ενισχύσει και να προωθήσει τις καινοτόμες δράσεις της. Οι επικρατέστερες υποψήφιες θα λάβουν 100.000 ευρώ για να ενισχύσουν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους.

    Τον πρώτο διαγωνισμό, που διενεργήθηκε το 2014, κέρδισε η Βαρκελώνη και βραβεύτηκε για την προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να φέρει την πόλη πιο κοντά στους ανθρώπους, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία τους. Το Άμστερνταμ κέρδισε τον διαγωνισμό το 2016 για την επιτυχή δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Το Παρίσι ονομάστηκε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας το 2017 για την υποστήριξή του στην ανάπτυξη της τοπικής start-up κοινότητας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που προσφέρει στους πολίτες της να συνδημιουργήσουν ενεργά το μέλλον της πόλης, ενώ το 2018, η Αθήνα κέρδισε τον τίτλο ως παράδειγμα μιας πόλης που, παρά τις πολλές προκλήσεις, χρησιμοποίησε την καινοτομία για να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοίξει ένα παράθυρο εξωστρέφειας στον κόσμο.

    «Τα βραβεία ‘‘Πρωτεύουσα Καινοτομίας‘‘ αφορούν τόσο τις ιδέες και τα εργαλεία, όσο και τις δυνατότητες των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης της πόλης τους. Οι προηγούμενες νικήτριες αποτελούν πραγματικά πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανυπομονώ να δω πολλές υποψηφιότητες από πόλεις που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα οξύτερα προβλήματά τους και για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους» ανέφερε ο κ. Μοέδας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles