BREAKING

Το 60% των κατοίκων της γης θα έχει πρόσβαση στο 5G έως το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2020, έως τα τέλη του 2020, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή ποσοστό 15% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε περιοχές με κάλυψη 5G. Εξίσου ταχεία αναμένεται να είναι και η συνέχεια, καθώς, όπως εκτιμάται, το 2026 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G. Οι δε συνδρομές 5G αναμένεται να έχουν φτάσει στα 3,5 δισ. Δηλαδή, έως το 2026, τέσσερις στις δέκα συνδρομές κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Θα παράγουν, μάλιστα, ποσοστό άνω του 50% της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών εκείνη τη χρονική στιγμή.

Στο μεταξύ, έως τα τέλη του 2020, αναμένεται ότι θα υπάρχουν συνολικά 220 εκατ. συνδρομές 5G παγκοσμίως. Εξ αυτών τα 175 εκατ. - ποσοστό σχεδόν 80% - θα είναι στην Κίνα. Μάλιστα, η Ericsson αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον αριθμό συνδρομών 5G στο τέλος του 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία υιοθέτηση στην Κίνα, όπου καλύπτει ήδη το 11% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας.

Αντίθετα, η Ευρώπη θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με συνδρομές 5G, που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% των συνδρομών στην περιοχή. “Στη διάρκεια της χρονιάς, ορισμένες χώρες καθυστέρησαν τις δημοπρασίες φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υλοποίησης του 5G”, αναφέρει η Ericsson.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Αμερική αναμένεται ότι, στο τέλος της χρονιάς, περίπου 4% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Η εμπορική εκμετάλλευση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και ως το τέλος του 2026, η Ericsson προβλέπει ότι το 80% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Τη φετινή χρονιά, η κοινωνία έκανε ένα μεγάλο άλμα προς την ψηφιοποίηση. Η πανδημία υπογράμμισε την επίδραση της συνδεσιμότητας στη ζωή μας και ενήργησε ως καταλύτης για ταχείες αλλαγές, κάτι το οποίο φαίνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report”, αναφέρει η Ericsson.

150 μοντέλα συσκευών 5G

Ο ρυθμός εισαγωγής της λειτουργικότητας 5G New Radio (NR) αυξάνεται, με περισσότερα από 150 μοντέλα συσκευών 5G να έχουν διατεθεί στην αγορά. Πολλές συσκευές υποστηρίζουν τόσο τις τεχνολογίες αμφίδρομης επικοινωνίας 5G με διαίρεση συχνότητας (FDD), όσο και δυναμικής από κοινού χρήσης φάσματος (DSS). Στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική έχουν, ήδη, εγκαινιαστεί τα πρώτα αυτόνομα δίκτυα 5G (standalone, SA), καθώς και οι πρώτες συσκευές με δυνατότητες συνάθροισης φορέων φάσματος NR.

Νέα πεδία χρήσης του 5G

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, τον λόγο για τον οποίο η επιτυχία του 5G δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε επίπεδα κάλυψης ή αριθμού συνδρομητών. Η αξία του θα καθοριστεί και από τις νέες περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Στα δίκτυα 5G θα εισαχθεί η έννοια της κρίσιμης συνδεσιμότητας για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT), η οποία προορίζεται για εφαρμογές κρίσιμου χρόνου (time-critical), που απαιτούν παράδοση των δεδομένων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών κρίσιμου χρόνου σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα σε διάφορους κλάδους, τόσο με δημόσια, όσο και με αποκλειστικά δίκτυα 5G.

Το cloud gaming είναι μια ακόμα αναδυόμενη κατηγορία εφαρμογών. Οι δυνατότητες, που παρέχουν τα δίκτυα 5G και οι τεχνολογίες υπολογιστικής στα άκρα του δικτύου (edge computing), θα καταστήσουν δυνατές τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε smartphones. Μάλιστα, αυτό θα γίνει επιτυγχάνοντας ποιότητα εμπειρίας ανάλογη αυτής ενός υπολογιστή ή μιας κονσόλας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα εμβυθιστικά (immersive) παιχνίδια, που βασίζονται στην κινητικότητα.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment