16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το ασύρματο Internet έχει «γενέθλια: 20 Χρόνια Wi-Fi

    Η Wi-Fi Alliance γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 τα 20 της χρόνια, την μέρα δηλαδή που έχει ορισθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Wi-Fi». Για την ιστορία ..πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ασύρματα δίκτυα έγιναν επίσημα γνωστά ως Wi-Fi, ένα εμπορικό σήμα που δόθηκε από τη Wi-Fi Alliance. Παρόλα αυτά, ορισμένοι χρησιμοποιούν και τον όρο WLAN. Ωστόσο,  οι όροι WLAN και Wi-Fi διαφέρουν, καθώς ο πρώτος αφορά γενικά σε ένα ασύρματο δίκτυο, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ασύρματο δίκτυο και τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό και οι οποίες βασίζονται στα πρότυπα 802.11 τα οποία δόθηκαν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ή ΙΗΗΜ).

    Το 1999, το 802.11a του ΙΗΗΜ έδωσε τις βάσεις για το μέλλον της πιστοποίησης του Wi-Fi. Η κάθε πιστοποίηση προτύπου για συσκευές προσέφερε πολλά περισσότερα από να εγγυάται απλά τη συνδεσιμότητα ανάμεσα σε συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερο μέσο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με το αρχικό πρότυπο 802.11a του ΙΗΗΜ.

    Η Wi-Fi Alliance ήταν και παραμένει η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα αυτά. Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε πόσο γρήγορα το Wi-Fi έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας:

    • Το 2004 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά Wi-Fi σε επιβατική πτήση αεροπλάνου.
    • Το 2009, σχεδόν 10 χρόνια από τη «γέννηση» του, είχαν κατασκευαστεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστοποιημένες συσκευές για WiFi.
    • Το 2011, ο αριθμός των δημόσιων Wi-Fi Hotspots έφτασε το ένα εκατομμύριο και δύο χρόνια αργότερα, το 2013, ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια.
    • Σήμερα, το 2019, μετά από 20 χρόνια, υπάρχουν στην αγορά πάνω από τριάντα δισεκατομμύρια πιστοποιημένες συσκευές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles