13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    To Citroen Ami δείχνει το μέλλον των αστικών μετακινήσεων!

    Η Citroen μόλις παρουσίασε στη Γαλλία το Citroen Ami, το οποίο «δείχνει» ξεκάθαρα ποιό θα είναι το μέλλον των αστικών μετακινήσεων, εκτός από τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά scooters.

    Όπως διαβάζουμε στο GetElectric.gr, έχει αρκετές ομοιότητες με το Ami Concept που είχε παρουσιαστεί πέρυσι και ουσιαστικά στοχεύει τους χρήστες που θέλουν να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά μέσα στα αστικά κέντρα, χωρίς δίπλωμα και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, με ασφάλεια και άνεση που ένα δίκυκλο δε μπορεί να τους προσφέρει, φυσικά.

    Copyright maison-vignaux @ Continental Productions

    Οδηγείται χωρίς δίπλωμα!

    Το Ami είναι ένα «τετράκυκλο» όπως το ηλεκτρικό Renault Twizy (που ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης) και ως τέτοιο θα μπορεί να οδηγηθεί χωρίς δίπλωμα οδήγησης σε όλη την Ε.Ε. από άτομα άνω των 16 ετών!

    Έχει μήκος 2,41 m και κύκλο στροφής 7,2 m ενώ είναι 30 cm πιο μικρό από ένα Smart ForTwo, σαν μέτρο σύγκρισης. Στο πάτωμά του βρίσκεται μια μπαταρία με χωρητικότητα 5,5 KWh που του προσφέρει αυτονομία 75 Km και τελική ταχύτητα 42 Km/h, οριακά αποδεκτή για κίνηση μέσα σε ένα περιβάλλον πόλης χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία (η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων σε ένα αστικό κέντρο σπάνια ξεπερνά τα 30 Km/h). Η μπαταρία του Citroen Ami επαναφορτίζεται μέσα σε 3 ώρες μέσω μιας απλής πρίζας του οικιακού δικτύου.

    Post-production : Astuce Productions

    Διαβάστε επίσης: Πως να αυξήσετε την αυτονομία του ηλεκτρικού σας οχήματος!

    Έχει «συμμετρική» κατασκευή για πρακτικούς λόγους και μπορεί να δεχθεί 2 επιβάτες. Oι πόρτες του ανοίγουν «ανάποδα», επίσης για πρακτικούς λόγους, ενώ μεγάλο μέρος της οροφής του αποτελείται από γυαλί και τα παράθυρά του δεν ανοίγουν πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου. Φυσικά διαθέτει καλοριφέρ, ενώ για την πλοήγηση και τη μουσική, αρκεί να συνδεθεί το smartphone του χρήστη με το όχημα.

    Post-production : Astuce Productions

    Μοντέλο χρήσης

    Και τώρα, περνάμε στο πραγματικά ενδιαφέρον δεδομένο, το καθεστώς χρήσης και ιδιοκτησίας. Η Citroen, λοιπόν, προσφέρει το Ami στους χρήστες με τρείς τρόπους:

    • Πρώτον, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, με προκαταβολή €2.644 και μηνιαίες δόσεις των €19,99.
    • Δεύτερον, μέσω διαμοιρασμού, οι χρήστες μπορούν να οδηγούν το Ami όποτε χρειαστούν, έναντι €0,26/λεπτό.
    • Τρίτον, το Ami πωλείται έναντι €6.000 και μάλιστα online, με κατ’οίκον παράδοση ή παραλαβή από επιλεγμένα σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανόμενων των καταστημάτων Fnac.

    Το Ami είναι τμήμα της επανάστασης που έρχεται στον τομέα των ατομικών μετακινήσεων, ιδίως στις πόλεις και η οποία δεν αφορά μόνο την ηλεκτροκίνηση, αλλά γενικότερα το μοντέλο του διαμοιρασμού (ride-sharing), τη μη ιδιοκτησία οχημάτων, την πληρωμή με το λεπτό ή με μηνιαίο πλάνο και τα πολύ μικρά, «καθαρά» οχήματα. Είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις θα απαγορεύουν τα μεγάλα και ρυπογόνα οχήματα στο κέντρο τους, θα μειώσουν τα όρια ταχύτητας στα 30 ή τα 40 Km/h και για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή κάποιο ταξί, η λύση θα είναι οχήματα όπως το Ami. Και, εννοείται, αν 2 άτομα ταυτόχρονα χρησιμοποιούν ένα Ami, το κόστος για τον καθένα τους υποδιπλασιάζεται…

    Το Citroen Ami θα λανσαριστεί σε χώρες της Ευρώπης μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2020.

     

    Πηγή: GetElectric.gr

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles