17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Το Exynos 2400 chipset των Galaxy S24 και S24+ στο… μικροσκόπιο!

    Μια από τις μεγάλες διαφορές που είχαμε ανάμεσα στα S24 και S24 Plus με την Ultra έκδοση της νέας ναυαρχίδας της Samsung αφορούσε στο chipset, καθώς ο κορεατικός γίγαντας προτίμησε για τη «μεγάλη» του έκδοση το Snapdragon 8 Gen 3, ενώ για τα πιο… «light» μοντέλα της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Exynos 2400 SoC. Όπως έγινε γνωστό, ο εν λόγω διαχωρισμός έγινε στην ευρωπαϊκή αγορά και έτσι μας δίνεται μια καλή ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες και τις τεχνικές προδιαγραφές τους.

    Συγκεκριμένα, το 10πύρηνο Exynos 2400 chipset διαθέτει έναν σούπερ ισχυρό Cortex-X4 πυρήνα, ο οποίος είναι χρονισμένος στα 3.2GHz, δύο μονάδες Cortex-A720 που έχουν χρονιστεί στα 2.9GHz και 3 Cortex-A720 πυρήνες, οι οποίοι τρέχουν στα 2.6GHz. Τέλος, το chipset συμπληρώνεται από 4 πυρήνες Cortex-A520, οι οποίοι είναι χρονισμένοι στα 2GHz και ουσιαστικά αναλαμβάνουν την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση του S24 και S24 Plus. Όπως έχει ανακοινώσει ο κορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας, το νέο chipset θα προσφέρει 1.7x αύξηση στην απόδοση της CPU, ενώ υπολογίζεται ότι στο κομμάτι του A.I. processing θα είναι περίπου 14.7 % πιο γρήγορο από το Exynos 2200 που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 2 χρόνια. Παράλληλα, η GPU (Xclipise 940) του φέρει υπογραφή από την AMD, με την αρχιτεκτονική RDNA 3 να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως το ray tracing, το rendering και η απόδοση των αντανακλάσεων.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Exynos 2400 SoC είναι κατασκευασμένο με βάση την τεχνολογία 4nm LPP+, όπου όλοι οι πυρήνες βασίζονται την τεχνολογία ARMv9. Επιπλέον, το πανίσχυρο chipset που βρίσκεται στην καρδιά των S24 έρχεται με ένα νέο ISP που υποστηρίζει LPDDR5X RAM και UFS 4.0 storage. H υποστήριξη για camera modules αφορά στα 320MP (single camera sensor), ενώ δύναται να παρέχει video στα 8K στα 60 fps. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το Exynos 2400 προσφέρει 5G NR sub-6Hz με ταχύτητες uplink που αγγίζουν τα 9.64GHz, ενώ το mmWave φτάνει τα 12.1GHz. Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, μπορεί ενδεχομένως να μην φτάνει στα επίπεδα του Snapdragon 8 Gen 3 (αν και στο κομμάτι του mobile gaming έχουν εμφανιστεί benchmarks που το φέρνουν στην κορυφή), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το Exynos 2400 δεν αποτελεί ένα πραγματικά ισχυρό chipset που μπορεί να  φέρει εις πέρας ακόμη και τα πιο απαιτητικά tasks.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles