20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Το Facebook έκλεισε τη σελίδα Έλληνα γραφίστα για το επίμαχο γράφημα του Ερντογάν

    erdogan jo di

    Μετά την «προειδοποίηση» του Twitter που έλαβε μέσω email την περασμένη Δευτέρα, ο Έλληνας γραφίστας Jo Di για να αποσύρει γράφημα του που αφορά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , είδε αιφνιδίως να κλείνει και η σελίδα του στο Facebook. Όπως αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγο, τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της εν λόγω σελίδας, «και χωρίς δεύτερη εξήγηση, ήρθε ο πλήρης αποκλεισμός πρόσβασης και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ή επεξεργασία της σελίδας». Σημειώνει δε πως «σε αντίθεση με την αναλυτική δικαστική απόφαση, στην περίπτωση του Twitter και του Ερντογάν, αυτή τη φορά το Facebook δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε για ποιο λόγο συγκεκριμένα έγινε η πλήρης διαγραφή και το κλείσιμο της σελίδας Jo Di ούτε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία».

    Η υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο γραφίστας Jo Di, έλαβε ένα email από το νομικό τμήμα του Twitter, στο οποίο έχει επισυναφθεί απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε κοινωνικά δίκτυα που αφορούν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του)», αναφέρει ο Jo Di.

    Ο Έλληνας γραφίστας είχε επιμεληθεί μια εικόνα, με αφορμή μια βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το 2015 και ανέφερε αυτό που φώναζαν οι τούρκοι που είχαν κατέβει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.

    «Δολοφόνε Erdogan» φώναζαν και αυτό περιέγραψε η εικόνα με έναν αρκετά ανάγλυφο τρόπο, αναφέρει στο ιστολόγιό του ο Jo Di και προσθέτει: «Έκτοτε φυσικά, ο Erdogan έχει προχωρήσει σε πολύ χειρότερες τακτικές και αυτό που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι να διαγραφεί κάθε ίχνος από τις διαφορετικές φωνές – όχι μόνο μέσα στην Τουρκία – αλλά και παγκόσμια μέσω του διαδικτύου». Η συγκεκριμένη εικόνα μάλιστα του Jo Di είχε χρησιμοποιηθεί και σε διαμαρτυρίες Κούρδων στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

    Η δικαστική απόφαση που έστειλε το Twitter

    Το έγγραφο του τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά από 80 δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά και διευθύνσεις διάφορων blogs, από τις οποίες απαιτείται η διαγραφή περίπου 80 δημοσιεύσεων που αφορούν στις δράσεις του Erdogan. Η παραπάνω εικόνα που αφορά στο Jo Di, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015 και στην λίστα του Erdogan όπου περιλαμβάνεται αρκετές φορές καθώς διαφορετικές διευθύνσεις και λογαριασμοί που την είχαν αναδημοσίευση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles