BREAKING

Το φαινόμενο "Andy Serkis" που δεν κάνει "μαϊμουδιές"

Στο Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση του 2011, η μεγάλη παρακαταθήκη του παρελθόντος, το franchise που έγραψε ιστορία και παγίωσε μια για πάντα τη φήμη των τριχωτών προγόνων μας, ευτυχώς δεν έπεσε βαριά. Η αναβίωση πέτυχε και με το παραπάνω. Ένας απίστευτος Andy Serkis στο ρόλο του Caesar, ο Rupert Wyatt να μπολιάζει με μετρημένο και μεστό δράμα ακόμα και τις action σκηνές, τουτέστιν μία καινούργια αύρα στο franchise.

serkis2

Το reboot είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις, όμως το νέο φιλμ, όπου ο Matt Reeves έκανε αλλαγή τον Wyatt στην καρέκλα της σκηνοθεσίας, το ξεπερνά.
Με τον Jason Clarke να φωνάζει "Ι Need to Speak to Caesar" και να παίρνει την πρωταγωνιστική θέση του James Franco, το φιλμ μας περνάει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, σε μία μετα-αποκαλύπτική κατάσταση, δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας. Εκεί συναντάμε έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό γενετικά εξελιγμένων πιθήκων, με επικεφαλής τον περιβόητο Ceaser, που απειλείται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να επιζήσουν από έναν θανατηφόρο ιό. Ο Caesar πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο να τους μεταφέρει το μήνυμα –είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει- πως δεν έχει σκοπό να τους πολεμήσει. Αυτό που θέλει είναι να τον αφήσουν ήσυχο. “Ape home” και δείχνει το δάσος. “Human home” και τους δείχνει την πόλη. “Μην ξαναγυρίσετε”.

dawn-planet-apes-11jpg-e32b18

Οι 2.000 πίθηκοι που περνάνε μπροστά από τις οθόνες ήταν δουλειά μόλις 15 ηθοποιών, με το στούντιο ειδικών εφώ WETE να κάνει θαύματα και τον Serkis για μία ακόμη φορά να ξεχωρίζει. Ο οποίος επιμένει πως το συναισθηματικό και σωματικό μέρος της ερμηνείας είναι καθαρά αποτέλεσμα των ηθοποιών που καταφέρνουν να μεταφέρουν την έκφραση των πιθήκων. Όσο για τα άλματα και τις αιωρήσεις στα κλαδιά, γυμναστές και ειδικοί του παρκούρ, πρόσφεραν τα φώτα τους.
Εδώ και μέρες έχει φουντώσει η κουβέντα εάν αξίζει, επιτέλους, ένα Όσκαρ ο Serkis. Οι περισσότεροι συμφωνούν, αλλά η Ακαδημία Κινηματογράφου που αρέσκεται να ψειρίζει τους κανόνες δύσκολα θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Μέχρι να πειστούν πως όσο και να τελειοποιούν τα κομπιούτερ τις εκφράσεις, η βάση τους πηγάζει από ένα ταλέντο φαινόμενο, θα περάσει μάλλον ακόμα καιρός και θα χρειαστούν κι άλλα  Gollum, κι άλλοι Caesar.

dawn-of-planet-of-apes_138691831400

Σε συνέντευξή του ο Reeves (θυμάστε το Cloverfield;) είπε πως η 20th Century Fox ήθελε να κάνει μία διαφορετική ταινία, όμως ήταν εκείνος που έπεισε τους μόνιμα αδαείς executives πως είχαν δημιουργήσει έναν απίθανο ήρωα στο πρόσωπο του Caesar και πως το φιλμ έπρεπε να επικεντρωθεί σ’ αυτόν. Δόξα τω Θεώ, τον άκουσαν.
O Reeves προσθέτει ακόμα έναν σημαντικό κρίκο που ξεκίνησε το 1968 και το κλασικό έργο με πρωταγωνιστές τους Charlton Heston και Roddy McDowell. Το όγδοο φιλμ του franchise αποδεικνύει πως μία ιδέα μπορεί να φτάσει πολύ μακριά αν υπάρχουν δημιουργικά μυαλά για να καταπιαστούν με αυτή. Και φυσικά ένας Serkis πρόχειρος για να δίνει τα ρέστα του πίσω από το make up.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment