19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    To πρώτο grand review του Samsung Galaxy Nexus στην Ελλάδα. Το smartphone αλλιώς

    Τα κλισέ είναι βαρετά. Κανείς δεν θέλει να μιλάει με κλισέ. Είναι σαν να σου λένε ότι κάνεις το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ατόπημα και εσύ εν γνώσει σου, προσπερνάς επιδεικτικά τους όποιους άγραφους κανόνες. Τι κάνεις όμως για να μιλήσεις με παραδείγματα; Τα παραδείγματα στη βιομηχανία είναι οι πρότυπες συσκευές. Όπως το κινητό της Apple. Τα πάντα συγκρίνονται με αυτό. Ακόμη και το κινέζικο των 100 ευρώ που απευθύνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό target group, το οποίο καταρχήν δεν τρώει σκαλώματα με τις μπράντες.

    Το συνειδητοποιώ καθώς πληκτρολογώ τις γραμμές αυτές, όπου το υποσυνείδητο κάνει συγκρίσεις με το iPhone στην τελευταία εκδοχή του. Παρεμπιπτόντως, ο φίλος μου o Γιάννης, κάνοντας τη δική του με το Galaxy Nexus, είχε πει το καλύτερο: «Είναι σαν να οδηγάω χρόνια Rolls Royce και με ρωτάς αν μπορώ να πάω στα 10/10 ένα Ariel Atom. Και ο καλύτερος οδηγός του κόσμου να είμαι, προφανώς έχω άλλες προτεραιότητες». Είχαμε κάτσει ένα βράδυ και μιλώντας γενικά για τεχνολογία, κάπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού το γυρίσαμε στα smartphones. Για το ποιό κινητό μπορεί επί της ουσίας να ανταγωνιστεί το iPhone, αν είναι καλύτερο το Galaxy S II και άλλα τέτοια όμορφα. Και κλισέ επίσης. Να σας πω κάτι; Η περίπτωση που εξετάζω τώρα είναι ακριβώς αυτό: περίπτωση. Γιατί για πρώτη φορά ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του αντιπάλου. Και από άποψη διαστάσεων δηλαδή να το δεις, καμία σχέση.

    Θυμάμαι όταν γύριζα από Hong Kong, ήμουν εκστασιασμένος που έπαιξα από τους πρώτους με το Galaxy Nexus, με εμφάνιση πρωταγωνιστή και ψυχή σούπερ ήρωα, αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος για το εντυπωσιακό, όμως λίγο «περίπου» λειτουργικό και τα 135 γραμμάρια βάρους, που ηχούσαν κάπως για ένα κινητό με αυτές τις διαστάσεις. Εδώ το iPhone (τα κλισέ κλισέ και οι συνήθειες συνήθειες…) και μετράει 140, θα μου αρέσει σε αίσθηση το άλλο, που του ρίχνει ένα κεφάλι; Κανονικά πάντως το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα. Για το πόσο ελαφρύ ή όχι πρέπει να είναι κινητό, για το αν σου ταιριάζει άκαμπτο μέταλλο ή πλαστικό που παραμορφώνει, για τα παιδικά τραύματα που σου άφησε η Alfa Romeo, όταν έπιασες για πρώτη φορά τιμόνι. Παρεμπιπτόντως τίποτε δεν φτιάχνεται όπως παλιά. Μπορεί η πλούσια αίσθηση στο χέρι να έχει πάει περίπατο, αλλά στα υλικά οι κατασκευαστές έχουν κάνει άλματα. Τρανταχτό παράδειγμα το Galaxy Nexus. Μόνο όταν το πήρα στα χέρια μου εκτός stand, συνειδητοποίησα πόσο καλά φτιαγμένο είναι.

    Και επειδή το ξέρω ότι σου αρέσουν τα παραδείγματα, θα το κάνω όσο πιο λιανά γίνεται. Είναι καλύτερα φτιαγμένο από τα Galaxy S II και Galaxy Note, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να δεις το πίσω κάλυμμα να «παίζει». Εντάξει, δεν έχει την επική στιβαρότητα ενός iPhone, αλλά ακόμη και αν προσπαθήσεις να το κάμψεις, αντέχει πολύ περισσότερο π.χ. σε σχέση με ένα Motorola RAZR, ενώ το καπάκι της μπαταρίας δεν χορταίνεις να το χαϊδεύεις. Χωρίς παρεξήγηση, έ; Το οποίο είναι σαγρέ μεν για να μη πιάνει σκόνες και μαλακό σε υφή δε, για να αισθάνεσαι ασφαλής όταν κρατάς τη συσκευή στα χέρια σου, και όχι ότι πιάνεις σαπούνι.

    Τεχνικά μιλώντας αδιαφορώ επιδεικτικά στις σειρήνες που οδηγούν σε αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Τι και αν ο επεξεργαστής δεν είναι Exynos, τι και αν η κάμερα αντί για 8 μετράει 5 megapixel… Για το πρώτο πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις τη διαφορά. Πιθανόν όταν το Note αναβαθμιστεί σε Android Ice Cream Sandwich, αλλά και πάλι μην συγχέουμε ανόμοια πράγματα. Εδώ μιλάμε για κινητά και όχι για φορητούς υπολογιστές. Και καλό είναι το σαφάρι του hardware να το πνίξεις έγκαιρα μέσα σου, πριν γιγαντωθεί. Φιλικά πάντα

    Το ICS για παράδειγμα, που αξιοποιεί το hardware του Galaxy Nexus πάει σφαίρα. Κάνω scrolling στο Internet και αφήνομαι σχεδόν αυτιστικά σε ένα λειτουργικό που διαβάζει με τηλεπαθητική ακρίβεια τα πατήματα, που εκτελεί με χαρακτηριστική άνεση κάθε εργασία, που δεν παίρνει χαμπάρι από κολλήματα. Αλλά τι κάθομαι και λέω; Το να εξοπλίζεσαι με διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,2GHz και 1GB μνήμης, αποτελούν από μόνα τους μια στιγμή-ορόσημο. Και άσε τα τετραπύρηνα να περιμένουν…. Πιθανόν όταν κυκλοφορήσουν οι κυψέλες καυσίμου, γιατί ακόμη και με 1.750 mAh μπαταρίας το Nexus βγάζει περίπου μια ημέρα χρήσης. Ναι, με λογισμικό προπαραγωγής, αλλά όπως και να έχει δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Εκτός και αν κόψεις το data, το Wi-Fi και τις κλήσεις, αν φυσικά το παρακάνεις, όπως προσωπικά συνηθίζω.

    Μιας και που ανέφερα την αυτονομία να σου πω και δυο λέξεις για την οθόνη. Δηλαδή τι δυο, μια: ποίημα. Καταρχήν διαθέτει ανάλυση 1280×720 pixels σε ένα πάνελ με διάσταση 4,65 ιντσών. Και να φανταστείς την ίδια ανάλυση προσφέρει το 13άρι MacBook . Όπως θα έλεγε και σε αργκό διάλεκτο ένας φίλος, το μόνιτορ «κεντάει». Τα μαύρα είναι εκπληκτικά, το λευκό καλύτερο από Galaxy S II και τα χρώματα όπως πρέπει. Ούτε πολύ έντονα, ούτε ξενέρωτα όπως σε μια LCD oθόνη, αν και για να πετύχει κανείς το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα πρέπει να έχει ρυθμισμένη τη φωτεινότητα στο high. Γνωστό το σύνδρομο της τεχνολογίας AMOLED… Γενικά αυτή είναι η καλύτερη οθόνη που έχω δει σε κινητό τηλέφωνο.


    Πάντως επειδή κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το Galaxy Nexus είναι το τέλειο κινητό τηλέφωνο. Κανένα δεν είναι. Δεν θα είχε ομορφιά άλλωστε, αν από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαμε απουσίαζαν τα μεμπτά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που εξετάζω, έχω να δηλώσω ότι έχω ορισμένα παράπονα από την κάμερα. Ναι, μπορεί το μέγεθος του αισθητήρα να μην παίζει ρόλο, τα megapixels να μην μετράνε ποιότητα, αλλά στο τέλος της ημέρας αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Ενώ αποτυπώνει πολύ καλές φωτογραφίες, ορισμένες φορές λόγω της ακαριαίας εστίασης μοιάζει να είναι out of focus. Ή σε νυχτερινές λήψεις εμφανίζει έντονο θόρυβο. Και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου, θα το κάνω ξεκάθαρο: το iPhone 4S υπερέχει έναντι του Nexus στον συγκεκριμένο τομέα, το ίδιο και το Galaxy S II. Απλά δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, για να απορρίψεις την φωτογραφική ικανότητα του Nexus.

    Τι άλλο, τι άλλο θα σου την σπάσει; Ά… βασικά η μνήμη. Δεν νοείται σε συσκευή που έχει τα multimedia για δεύτερη φύση, να προσφέρει μόνο 16GB εσωτερικής και μάλιστα μη επεκτάσιμης. Στο Nexus S μπορούσες να του συγχωρέσεις την έλλειψη χώρου, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πολυμεσικό τέρας. Επίσης πρέπει να σου πω ότι το Galaxy Nexus δεν διαβάζει εξωτερικά USB sticks. Λεπτομέρειες. Ναι, αλλά όταν έχεις να ζήσεις με το μύθο και δεν το χρησιμοποιείς μόνο με τη λογική hit and go καλό είναι να τις ξέρεις.

    Με αυτά και με αυτά άφησα για το τέλος την μοναδική εμπειρία χρήσης του λειτουργικού. Εντάξει το Ice Cream Sandwich είναι αλλού. Από τον τρόπο που επιτρέπει την δημιουργία folders, μέχρι τη λειτουργία του multitasking δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο OS. Μετά το webOS και το ημιτελές MeeGO αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη κινητή πλατφόρμα. Και η μόνη που προσφέρει τόσες πολλές λειτουργίες out of the box. Οι οθόνες εναλλάσσονται μεταξύ τους με απίστευτη άνεση, η εισαγωγή κειμένου είναι αντίστοιχα αξιόπιστη με τα Mango και iOS (σημειωτέον ότι η συσκευή θα έρθει χωρίς ελληνικό πληκτρολόγιο), ενώ το σύστημα ειδοποιήσεων είναι από άλλο πλανήτη. Επίσης μπορείς για πρώτη φορά, να δεις τα πάντα από την lock screen (αναπάντητες, email, SMS) αγγίζοντας στο επάνω μέρος της οθόνης. Η οποία προσφέρει πέντε συνολικά homescreens για να τις προσαρμόζεις κατά βούληση.


    Μην στέκεσαι στην αξιόλογη αλλά όχι εκτελεστική ταχύτητα του επεξεργαστή του Nexus. Μην σταθείς επίσης στην κάμερα που θα μπορούσε εύκολα να είχε αντικατασταθεί από εκείνη που χρησιμοποιεί για παράδειγμα το S II. Πολύ απλά, γιατί αυτό το κινητό έχει κάτι το μαγικό που το ανακαλύπτει κανείς με τη χρήση. Είναι η απίστευτη φιλικότητα του λειτουργικού, είναι η ποιότητα της κατασκευής, είναι η μεγάλη οθόνη που δεν χορταίνεις να χαζεύεις, είναι η απροβλημάτιστη συμβίωση με ένα τηλέφωνο που δεν σηκώνει εύκολα γκρίνιες. Είναι ένα πραγματικό εργαλείο που δεν παραφυλάει για να σε δαγκώσει υπό συνθήκες. Είναι πληθωρικό, δεν είναι δύσκολο και μπορεί να είναι fun. Και status symbol αν προτιμάς. Είναι το πακέτο.  Ή ο νέος βασιλιάς στα superphones. Και για πρώτη φορά είναι αδύνατο να το αμφισβητήσεις. Το παραδέχεται και ο Γιάννης με τη Rolls Royce.

    Specs: Samsung Galaxy Nexus (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Dual-core 1,2GHz
    Μνήμη 1GΒ RAM, 16GB storage
    Οθόνη 4,65″ Super AMOLED αφής, 720×1280 pixels
    Κάμερα 1,3MP (πρόσθια), 5MP (οπίσθια) με LED φλας
    Συνδεσιμότητα HSDPA, Bluetooth, microUSB, Wi-Fi, A-GPS, NFC είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 290 ώρες αναμονή, 1060 λεπτά ομιλίας
    Διαστάσεις 135,5 x 67,94 x 8,94 χιλ.
    Βάρος 135 γρ.

     

    Δες τώρα και το βίντεο της Vodafone εδώ ή το δικό μας που ακολουθεί

    Related Articles

    30 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles