16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Χιλιάδες έγγραφα του Albert Einstein διαθέσιμα τώρα δωρεάν στο Διαδίκτυο

    Ένας πραγματικός “θησαυρός” που περιλαμβάνει λεπτομερείς σημειώσεις, έγγραφα, αλλά και γράμματα, καρτ-ποστάλ και πολλά ακόμη “γραπτά” ντοκουμέντα από τη ζωή του Albert Einstein δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα project πάνω στο οποίο το Πανεπιστήμιο Princeton και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ εργάζονται από το 1986 και πλέον επιτρέπει στους χρήστες να έχουν στη διάθεσή τους “ψηφιακά” ένα μέρος του πολύτιμου έργου που άφησε πίσω του ο κορυφαίος φυσικός και διανοητής.

    tons-of-albert-einstein-documents-are-now-online-for-free

    Η ανεκτίμητη ματιά στο έργο μίας από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες που “γέννησε” ποτέ αυτός ο πλανήτης περιλαμβάνει συνολικά 5.000 έγγραφα, ακόμη κι έτσι ωστόσο είναι ένα μικρό μέρος των γραπτών εργασιών του Einstein, καλύπτοντας το έργο του έως και το 1923, όταν ήταν 44 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των αγγλικών μεταφρασμένων εκδόσεων και των πρωτότυπων κειμένων του Einstein, σε μία σπάνια ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μοναδικές δημιουργικές στιγμές του.

    Μη σκεφτείτε, πάντως, πως πρόκειται για κείμενα κατάλληλα μόνο για όσους έχουν… διδακτορικό στη Φυσική, καθώς ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και αρχεία διαζυγίου, ερωτικές επιστολές και, μεταξύ άλλων, ένα τρομερό σημείωμα στη Μαρία Κιουρί, στο οποίο την καλεί να μη δίνει σημασία στα… trolls εκείνης της εποχής.

    Albert Einstein was giving Marie Curie advice

    Βρισκόμασταν στο 1911, όταν ο Einstein είχε στείλει την επιστολή αυτή στην Κιουρί, η οποία αντιμετώπιζε έντονες κριτικές εκείνη την περίοδο, παρόλο που είχε κατακτήσει το δεύτερο βραβείο Nobel της, στη Χημεία αυτή τη φορά για την πρωτοποριακή της εργασία σχετικά με τη ραδιενέργεια. Τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, μάλιστα, η αίτησή της να λάβει μία θέση στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών είχε απορριφθεί, καθώς ήταν γυναίκα, άθεη, είχε συνάψει δεσμό με τον Paul Langevin (πέντε χρόνια μικρότερό της. πατέρα τεσσάρων παιδιών, πρώην μαθητή του άντρα της και εν διαστάσει παντρεμένο) ενώ παράλληλα υπήρχαν φήμες ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής σε μία αντισημιτική Γαλλία της εποχής της “Υπόθεσης Ντρέιφους”.

    Βρείτε ολόκληρο το “θησαυρό” των ψηφιακών αρχείων του Albert Einstein εδώ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles