21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Vampire – The Masquerade: Swansong review

    Ο κόσμος των vampires πάντοτε εξάπτει τη φαντασία, με τις ιστορίες των βρικολάκων να κατέχουν πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των fans του φανταστικού. Η γοτθική ατμόσφαιρα, η ιδέα της αθανασίας, αλλά και η ύπαρξη μιας μυστηριώδους και σκιώδους κοινότητας που έχει τους δικούς της κανόνες και ζει στις σκιές, ανέκαθεν αποτελούσαν themes που μπορούσαν να συγκινήσουν τους λάτρεις του τρόμου. To σύμπαν του World of Darkness από το οποίο πηγάζει ο κόσμος του Vampire – The Masquerade, εδώ και δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα tabletop για τους fans του είδους, καθώς αμέτρητοι role-players συνθέτουν τις δικές τους engaging ιστορίες. Όπως αντιλαμβάνεστε και ο κόσμος του gaming δεν θα μπορούσε να μην μείνει ασυγκίνητος στις ιστορίες των vampires του World of Darkness και των δεκάδων διαφορετικών φατριών που αποτελούν την κοινότητά τους. Για αυτό και το Vampire – The Masquerade: Redemption που κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 22 χρόνια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χρυσά all-time classic RPG. Το Swansong που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα ακολουθήσει μια πιο πεπατημένη και συνηθισμένη λογική, ουσιαστικά «αλλάζει» την φόρμουλα, με τους δημιουργούς της Big Bad Wolf να επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αρκετά πρωτότυπη εμπειρία… Για να δούμε όμως γιατί το Swansong φαίνεται τόσο διαφορετικό όσο και γνώριμο μαζί.

     

    Σοφιστικέ τρόμος στα… καλύτερα του!

    Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς από τις πρώτες κιόλας στιγμές του παιχνιδιού είναι το εξαιρετικά γοητευτικό και συγχρόνως dark στιλ του. Οι developers είναι εμφανές ότι «επένδυσαν» στο να ανασυνθέσουν μια άκρως σαγηνευτική ιστορία τρόμου, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον το «στρωμένο» σεναριακό background που τους προσφέρει το σκοτεινό σύμπαν του World of Darkness. Για αυτό είναι εύλογο να καταλάβει κανείς ότι το story του Swansong βασίζεται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αφήγηση, η οποία όμως όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς κατορθώνει να σε κρατήσει αγκιστρωμένο σε αυτή. Τα πάντα ξεκινούν όταν σημάνει κόκκινος συναγερμός (Code Red) στα μέλη της Camarilla, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που αφορά σε μια ανεξιχνίαστη και ανίερη δολοφονία ορισμένων μελών της κοινότητας των βρικολάκων. Η Prince of Boston αναθέτει σε τρεις έμπιστους vampires να διερευνήσουν το τι ακριβώς έχει συμβεί… και οι τρεις χαρακτήρες, θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι μιας επικίνδυνης συνομωσίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τόσο τους αθάνατους όσο και τους θνητούς που τους περιβάλλουν.

    Διαβάζοντας τα παραπάνω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι το Swansong διαθέτει έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυτό είναι κάτι που απεικονίζεται όχι μόνο στο storyline, αλλά και στο gameplay του. Το Vampire: The Masquerade – Swansong προσφέρει μια αφηγηματική εμπειρία single player παιχνιδιού, στην οποία κυριαρχεί το role-playing στοιχείο. Ο παίκτης ελέγχει και εναλλάσσει τρεις διαφορετικούς vampires, όπου ο κάθε ένας εξ’ αυτών διαθέτει τα δικά του abilities. To role-playing στοιχείο μπαίνει με δυναμικό τρόπο στην εξίσωση, καθώς οι παίκτες μπορούν να καθορίζουν τις δυνατότητες τους και να επεμβαίνουν στα statistics τους, ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που προτιμούν. Η «κατεύθυνση» και τα skills που θα δώσει ο παίκτης στον χαρακτήρα του, έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του στο παιχνίδι και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι χαρακτήρες που ελέγχετε στη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να δρουν ανενόχλητοι στον κόσμο των θνητών, καθώς μια ριψοκίνδυνη κίνηση μπορεί εύκολα να τραβήξει την προσοχή.

    Σε γενικές γραμμές, το Swansong θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα detective thriller, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Εδώ οι λέξεις μετράνε περισσότερο από τις γροθιές και η κάθε επιλογή που κάνετε δεν είναι για το «θεαθήναι» και «μετράει» κανονικά, επηρεάζοντας τις μετέπειτα κινήσεις σας. Σε αρκετούς παίκτες θα θυμίσει το Detroit: Become Human και γενικότερα τους τίτλους της Quantic Dream, μόνο που στο Swansong το στοιχείο του role-playing κάνει ακόμη περισσότερο αισθητή την παρουσία του.

    Talk like avampire!

    Στο Swansong πρόκειται ουσιαστικά να ελέγξετε τη μοίρα τριών διαφορετικών ηρώων. Η Emem για παράδειγμα είναι μια δυναμική vampire, η οποία ελέχει μια σειρά από clubs και bars στη Βοστώνη, ο Caleb ένας πιστός ακόλουθος της Prince που ακροβατεί ανάμεσα στην υπερβολική βία και στην ηρεμία και τέλος η Leysha, η οποία έχει το χάρισμα να βλέπει στο μέλλον. Κάθε ένας εξ’ αυτών διαθέτει τις δικές του super powers, αλλά και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και το κυριότερο διαφορετική κοσμοθεωρία. Οι Emem, Galeb και Leysha διαθέτουν μια πληθώρα διαφορετικών skills, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω experience points και αυτό βέβαια που είναι το κοινό τους στοιχείο είναι η ασίγαστη δίψα για αίμα…

    Στη διάρκεια των μακροσκελών συζητήσεων συνήθως βασίζεστε σε μια σειρά από traits (Persuasion, rhetoric, intimidation και psychology) για να μπορέσετε να επιβληθείτε του «συνομιλητή» σας. Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μια «μάχη» με τις λέξεις, όπου ο μετρητής του Focus είναι κομβικής σημασίας για την θετική ή μη έκβαση της αναμέτρησης. Σε περίπτωση που ο μετρητής του Focus είναι χαμηλός, τότε ενδέχεται να μην μπορέσετε να κυριαρχήσετε σε μια συνομιλία και έτσι να χρειαστεί να βρείτε άλλους τρόπους για να συνεχίσετε την αποστολή σας ή να επανέλθετε με πιο «γεμάτο» μετρητή.

    Αναμφίβολα, το παραπάνω μοντέλο του gameplay είναι ομολογουμένως πρωτότυπο και εναλλακτικό ταυτόχρονα. Για αυτό και εκ των πραγμάτων η ροή της δράσης εξελίσσεται εξαιρετικά αργά, πράγμα που σημαίνει ότι το Swansong δύσκολα θα κερδίσει τους gamers που λατρεύουν το fast-paced gameplay. Περισσότερο εγκεφαλικό και μεθοδικό, καθίσταται σαφές ότι η εμπειρία που προσφέρει το Swansong δεν είναι για όλους και το μόνο βέβαιο είναι ότι απαιτεί μπόλικη… υπομονή. Η αρετή της υπομονής μπορεί να σας χρειαστεί και σε μια σειρά από Puzzles που διανθίζουν το gameplay του Swansong, καθώς για την επίλυση τους θα πρέπει να έχετε αφιερώσει μπόλικο χρόνο στην ενδελεχή κατανόηση των συζητήσεων σας με τους NPCs. Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι ανταμείβει τους παρατηρητικούς παίκτες, ακολουθώντας μια λογική που εμφανίζει τη «γνώση» ως δύναμη.

    Αν μη τι άλλο οι developers της Big Bad Wold έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να δημιουργήσουν έναν τίτλο που μπορεί να κρατήσει τον gamer, χωρίς να βασίζεται στη μάχη, παρόλα αυτά εντοπίσαμε μια σειρά από χτυπητές αδυναμίες. Για παράδειγμα, μας χτύπησε άσχημα το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις το story κάνει κοιλιά, ενώ επιπλέον δεν είναι τόσο διακριτή η διαφορετικότητα ανάμεσα στους τρεις playable χαρακτήρες.  Επίσης, το Swansong γίνεται τόσο πολύπλοκο που κάπου χάνεται η… μπάλα, με τους παίκτες να αδυνατούν να θυμηθούν τι έπρεπε να κάνουν (σε αυτό συμβάλλει και το μάλλον δύσχρηστο User Interface). Τα κενά είναι τόσα πολλά στο story που διαρκώς σου καλλιεργείται διαρκώς η αίσθηση ότι κάτι… λείπει. Ο δε τεχνικός τομέας έχει και αυτός τις αδυναμίες του, με τα glitches και τα unrealistic facial animations των χαρακτήρων να χαλούν την γενικότερη εικόνα του παιχνιδιού. To lip-synching σε αρκετές περιπτώσεις πάει περίπατο, ενώ το συνεχές transition ανάμεσα στις σκηνές και στις loading screens καταντάει κουραστικό. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, η vampiric ατμόσφαιρα και ο σκοτεινός τόνος του παιχνιδιού παίρνουν εύκολα δέκα με τόνο.

    Για τους fans του… εναλλακτικού!

    Περίπλοκο, ενίοτε αχανές, αλλά και συγχρόνως τόσο διαφορετικό, το Vampire – The Masquerade: Swansong μπορεί να μην αποτελεί το πιο άρτιο game από τεχνικής απόψεως, ωστόσο είναι μια ευχάριστη και διαφορετική νότα σε μια σκηνή που έχει… μπουχτίσει από την επανάληψη. Όπως αναφέραμε, είναι ένας τίτλος που δεν απευθύνεται σε όλους, παρόλα αυτά εάν ανήκετε στους gamers που φημίζονται για την αγάπη τους στο φρέσκο και για την… υπομονή τους, τότε σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

    Ανάπτυξη: Big Bad Wolf  Έκδοση: Nacon Διάθεση: AVE  

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 73%
    HXOΣ: 79%
    GAMEPLAY: 65%
    ANTOXH: 60%
    ΓΕΝΙΚΑ: 69%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles