25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Vantablack. Το νέο… μαύρο είναι πιο μαύρο από ποτέ!

    Κι όμως το μαύρο που έχεις συνηθίσει να βλέπεις στη φύση δεν είναι ό,τι πιο… μαύρο έχεις δει ποτέ. Μία ομάδα Βρετανών ερευνητών από τη Surrey Nanosystems κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο υλικό που σπάει όλα τα ρεκόρ των… σκοτεινών υλικών στον κόσμο – είναι τόσο μαύρο ώστε να μπορείτε να το δείτε με δυσκολία.

    Το νέο υλικό έχει την ονομασία “Vantablack” και αποτελεί, στην ουσία, μία επικάλυψη που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση νανοσωλήνων άνθρακα (ο κάθε ένας είναι 10.000 φορές λεπτότερος από μια… ανθρώπινη τρίχα), οι οποίοι απορροφούν όλο το ορατό φως, εκτός από ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 0.035%.

    “Είναι σαν μαύρο, σαν μία τρύπα, σαν να μην είναι τίποτα εκεί. Μοιάζει τόσο παράξενο”, αναφέρει χαρακτηριστικά περιγράφοντάς το ο Ben Jensen, επικεφαλής υπεύθυνος των Surrey NanoSystems που ανέπτυξε το υλικό.

    Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην Independent, “αν είχε χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί από αυτό ένα από τα κλασικά μικροσκοπικά φορέματα της Chanel, το κεφάλι και τα άκρα του ατόμου θα φαινόταν σαν να… αιωρούνται γύρω από ένα… αόρατο φόρεμα το οποίο θα έμοιαζε με μία “μαύρη τρύπα” σε σχήμα φορέματος.”

    Vantablack

    Το Vantablack έχει συντεθεί πάνω σε φύλλα αλουμινόχαρτου, όπου, ενώ αυτά μπορεί να παραμένουν “τσαλακωμένα” σχηματίζοντας μικροσκοπικούς “λόφους” και “κοιλάδες”, τα “τοπία” αυτά  εξαφανίζονται στις περιοχές που έχουν επικαλυφθεί από το πρωτοποριακό υλικό. Στην πραγματικότητα απορροφά τόσο πολύ φως, ώστε ακόμη και τα σχήματα και τα περιγράμματα ενός αντικειμένου γίνονται αόρατα όταν είναι επικαλυμμένα με αυτό. Ένα από τα πλεονεκτήματα, μάλιστα, του Vantablack, σε σχέση με άλλες παρόμοιες επικαλύψεις που πρέπει να θερμαίνονται σε αρκετές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου ώστε να χρησιμοποιηθούν, είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

    Τι μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, με κάτι τόσο… μαύρο; Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το Vantablack θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση προϊόντων, όπως αστρονομικές κάμερες, τηλεσκόπια και υπέρυθρα συστήματα σάρωσης, καθώς και σε στρατιωτικού τύπου χρήσεις που δεν επιτρέπεται προφανώς να δημοσιοποιηθούν. Αναφέρεται, ωστόσο, ότι θα είναι ένα υλικό ιδιαίτερα… ακριβό, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για την… πολυτιμότητά του, παρά μόνο για το πόσο… μαύρο είναι.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles