18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Οκτώβριο 2017, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες

    Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Οκτώβριο 2017, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2017.

    Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην καλυτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου η  άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα σημαντικής βελτίωσης των αξιολογήσεων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και ζήτηση των επιχειρήσεων, καθώς και αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών. Οι θετικότερες απαντήσεις για τις πωλήσεις κατά τους τελευταίους και τους επόμενους τρεις μήνες οδήγησαν σε ενδυνάμωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο. Στη μεταποίηση, η βελτίωση του κλίματος συνδέεται με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Στις κατασκευές, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξες για τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την απασχόληση, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση αρνητικότερου κλίματος στον κλάδο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στα επίπεδα του περασμένου μήνα. Οι ψηλές τιμές που καταγράφει ο ΔΟΣ μέσα στο 2017 φανερώνουν εδραίωση της ανάπτυξης, αν και η μεταβλητότητα του δείκτη ενδεχομένως να υποδηλώνει αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles