18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Αύγουστο: αύξηση του ΔΟΣ κατά 3,0 μονάδες

    Αύξηση κατά 3,0 μονάδες παρουσιάζει ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον Αύγουστο  2021, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, από την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και των καταναλωτών.

    Ειδικότερα, στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου.

    Σε ότι αφορά το επιχειρηματικό κλίμα στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης, δεν παρουσίασε μεταβολή και παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του Ιουλίου.

    Αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση, καθώς οι καταναλωτές εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο επιφυλακτικοί σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

    Τέλος, παρά την αύξηση του ΔΟΣ τον Αύγουστο, η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τις κατασκευές, καθώς και μεταξύ των καταναλωτών αυξήθηκε περαιτέρω. Στις υπηρεσίες η αβεβαιότητα σημείωσε υποχώρηση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles