BREAKING

VIGI'FALL : Νέα Συσκευή που σώζει ζωές!

VigiFall

Μια μοναδική λύση εντοπισμού πτώσεων που φέρει την ονομασία Vigi’Fall ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αναμφισβήτητα μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή 500.000 νοσηλειών και 40,000 πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από πτώσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η συγκεκριμένη λύση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και θα χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια ηλικιωμένους στην Ευρώπη τα επόμενα 3 χρόνια

Η κοινοπραξία FallWatch ενσωματώνει την ευρωπαϊκή τεχνολογία και τεχνογνωσία σε ένα μικροσκοπικό, τριγωνικό επίθεμα με την ονομασία Vigi’Fall που φοριέται από τον χρήστη με ένα μη παρεμβατικό, μόνιμο τρόπο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της συσκευής που φοριέται από τον χρήστη, των υπέρυθρων αισθητήρων κίνησης που είναι τοποθετημένοι εντός του σπιτιού και ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου, διασφαλίζει τον ακριβή εντοπισμό μίας σοβαρής πτώσης και την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Η επόμενη φάση του προγράμματος, FallWatch DEMO, έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας και ακρίβειας του σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, μέσω της ενσωμάτωσης συστήματος παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Τα προγράμματα FallWatch/FallWatch DEMO έχουν λάβει στο σύνολο χρηματοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η γαλλική εταιρεία Vigilio S.A., αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

 

Πώς λειτουργεί η λύση Vigi’Fal

Η λύση βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητήρων. Ο χρήστης φορεί ένα βιοαισθητήρα, ενώ μία σειρά από άλλους αισθητήρες προσαρμόζονται ασύρματα στους τοίχους σε όλο τον χώρο, περίπου όπως τα συστήματα ασφαλείας κατοικιών. Εάν ο χρήστης υποστεί πτώση, πέρα από το σήμα που εκπέμπει για την πτώση ο βιοαισθητήρας, οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στον τοίχο εντοπίζουν την έλλειψη κίνησης και ασύρματα αναμεταδίδουν σήμα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης εντός της οικίας. Το σύστημα ελέγχου συνδέεται αυτόματα, μέσω τηλεφώνου, με μία νοσοκόμα ή με ένα τηλεφωνικό κέντρο σε περίπτωση που η πτώση συμβαίνει στο σπίτι του ίδιου χρήστη. Προκειμένου να ξεχωρίσει το σύστημα μεταξύ πραγματικών πτώσεων και μη πραγματικών, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με λογισμικό συγχώνευσης δεδομένων που επιτρέπει την ανάλυση της φύσης της πτώσης (με ή χωρίς πρόσκρουση) και την στάση του ασθενούς μετά την πτώση. Σε ένα χώρο φροντίδας ηλικιωμένων, επεμβαίνει άμεσα μία νοσοκόμα. Ως μία δεύτερη δικλείδα επαλήθευσης για άτομα που ζουν μόνα τους, ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου επιχειρεί να καλέσει τον χρήστη στο τηλέφωνο. Εάν η κλήση δεν απαντηθεί, η οικογένεια του ή η ομάδα επείγουσας δράσης κινητοποιείται άμεσα.

Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινοπραξία FallWatch ήταν η σμίκρυνση του συστήματος και η διασφάλιση της ευκολίας και άνεσης στη χρήση του. Για το σκοπό αυτό, η κοινοπραξία συγκέντρωσε Ευρωπαίους εταίρους εξειδικευμένους σε μια σειρά από ειδικότητες, που κυμαίνονται από τα συστήματα προσωπικής ασφαλείας, τη μικροηλεκτρονική και τα βιοϋλικά έως τη νανοτεχνολογία, τα ιατρικά επιθέματα και τις μπαταρίες υψηλής απόδοσης για στρατιωτικούς και αεροδιαστημικούς σκοπούς.

Το επίθεμα μπορεί να φορεθεί ακόμη και στο μπάνιο και φορτίζεται με υψηλής ισχύος μπαταρίες, ενώ όταν τοποθετηθεί στο δέρμα δεν γίνεται πλέον αντιληπτό από τον χρήστη, ο οποίος νιώθει ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση πτώσης, θα έχει άμεση βοήθεια.

Η νέα αυτή συσκευή αναμένεται να αγκαλιαστεί από την ιατρική κοινότητα στην Κύπρο. Η Μαρίνα Πολυκάρπου, Γεροντολόγος – Ψυχολόγος, Μέλος του ΔΣ του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου (ΓΕΚ) και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου MATERIA, εξήρε τα πολλαπλά οφέλη της συσκευής για τους ηλικιωμένους: «Ως κοινωνική επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες Φροντίδας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης για ηλικιωμένους, βιώνουμε σε καθημερινή βάση τη μεγάλη επίδραση που έχουν οι πτώσεις στην ζωή των ασθενών μας. Προϊόντα όπως η συσκευή Vigi'Fall είναι αδιαμφισβήτητα επωφελή, καθώς όχι μόνο στοχεύουν τον χρόνο ανταπόκρισης μετά από μια πτώση αλλά παράλληλα μειώνουν και τη φοβία για πτώση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν, μειώνουν την κινητικότητα τους στο περιβάλλον τους για αποφυγή της πτώσης, αλλά έτσι στην πραγματικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες τους να πέσουν λόγω της αδρανοποίησης τους από τη μείωση των κινήσεων».

 

Επιτυχείς κλινικές δοκιμές και εμπορική διάθεση

Το μικροσκοπικό επίθεμα Vigi’Fall έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε περιβάλλον εργαστηρίου, νοσοκομείου, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και σε οικιακό περιβάλλον. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ποσοστό επιτυχίας 90%+ στον εντοπισμό από τον βιοαισθητήρα.

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment