15.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Warhammer 40.000: Boltgun Review

    Πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι η «γοητεία» μπορεί να κρύβεται στην… απλότητα. Ας δούμε για παράδειγμα πόσο επιδραστικά ήταν τα πρώτα first-person shooters της θρυλικής δεκαετίας του ’90… Τίτλοι «θρύλοι» που πραγματικά έβαλαν τις βάσεις για το είδος τους, όπως για παράδειγμα το πρωτοποριακό (για την εποχή του) Wolfenstein 3D, το επικό Doom, το εμβληματικό Quake και το μεταγενέστερο Unreal. Το Warhammer 40.000: Boltgun αποτελεί ένα ξεχωριστό homage στα προαναφερθέντα games, ένας ιδιαίτερος φόρος τιμής του dark and Gritty σύμπαντος του Warhammer 40.000 για όλα εκείνα τα First-Person Shooters των 90s που ξεχώρισαν για τον καταιγιστικό ρυθμό τους και για την ανελέητη δράση… χωρίς ανάσα! Όμως μπορεί το retro-style shooter Boltgun, με τα 2.5D γραφικά, τον indie προσανατολισμό και την «over-the-top» δράση να σταθεί σε έναν κόσμο που τα σύγχρονα FPS προσφέρουν περίπλοκους μηχανισμούς και eye-candy visuals…; Έφτασε η ώρα να δώσουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, στο review που ακολουθεί… 

    Hail to the Emperor, heretic!

    Οι γνώστες του σκοτεινού σύμπαντος του Warhammer 40.000 αναμένεται να βρεθούν σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον στο Boltgun. Οι gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Malum Caedo, ενός μπαρουτοκαπνισμένου και αιμοβόρου Space Marine, ο οποίος είναι διατεθειμένος να δώσει και τη ζωή του για τον Αυτοκράτορα και τους σκοπούς του Imperium. Η αποστολή του είναι να ταξιδέψει στον πλανήτη-φρούριο, ονόματι Graia για να τον «εκκαθαρίσει» από τις δυνάμεις της Chaos που τον έχουν καταλάβει. Αυτή φυσικά πρόκειται για μια αποστολή «αυτοκτονίας» από τη στιγμή που η Chaos έχει στο πλευρό της: Heretics, Cultists και ένα σωρό δαίμονες που λατρεύουν τις ανθρωποθυσίες θα κάνουν τα πάντα για να σας σταματήσουν και να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το δρόμο σας.

    Αν και σίγουρα το Boltgun διαθέτει ένα ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο setting, παρόλα αυτά μην περιμένετε κάποιο σεναριακό βάθος ή κάποιο αξιόλογο story και character development. Αυτό που καθίσταται σαφές από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού είναι ότι εσείς μπήκατε στον κόσμο του παιχνιδιού για να σκοτώσετε, να αφανίσετε και να εξαγνίσετε μέχρι τελικής πτώσεως! Οπότε εδώ απλώς το story λειτουργεί περισσότερο συμπληρωματικά και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα είδος «δικαιολογίας» που βοηθάει περισσότερο στην εξέλιξη και στη ροή του gameplay.

    By the Golden Throne…

    Εάν σας αρέσουν τα old-school FPS, όπου ο φρενήρης  ρυθμός και η καταιγιστική δράση κυριαρχούν, τότε δεν γίνεται να μην σας «γοητεύσει» το Warhammer 40.000: Boltgun. Συνδυάζοντας τα κορυφαία στοιχεία από το Doom και το Quake κι έχοντας ωστόσο μια σαφή επιρροή από το Doom Eternal αλλά και από τα Duke Nukem, το Boltgun απλώνεται σε μια σειρά από chapters, όπου εσείς θα πρέπει να μεταβείτε από το ένα σημείο του επιπέδου στο άλλο, «εκκαθαρίζοντας» τις ενοχλητικές ορδές των δυνάμεων της Chaos. Φυσικά, στη διάρκεια των… αψιμαχιών σας θα συναντήσετε health και shield packs, τα οποία θα σας κρατήσουν σε φόρμα, μαζί με ένα μεγάλο και ευφάνταστο οπλοστάσιο.

    Αν και η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι linear, παρόλα αυτά τα επίπεδα είναι διάσπαρτα με secret areas και συγκεκριμένα bonus power-ups items (όπως για παράδειγμα είναι ένα power up που παγώνει τον χρόνο κ.ά), αλλά και ειδικά όπλα που μπορούν να σας βοηθήσουν καλύτερα στη μάχη που δίνετε για επιβίωση αλλά και ενάντια στα διάφορα Boss fights που σας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες λίγο πριν την γραμμή τερματισμού των περισσοτέρων επιπέδων. Αν μη τι άλλο, η ύπαρξη των συγκεκριμένων μυστικών περιοχών είναι μια καλή προσθήκη για να «επαναλάβετε» το ίδιο το επίπεδο. Η δε μάχη βρίθει από χαοτικές και brutal στιγμές, όπου κυριολεκτικά δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα από τον καταιγιστικό ρυθμό. Με την A.I. να μην συγχωρεί στα επίπεδα αυξημένης δυσκολίας, θα πρέπει διαρκώς να βρίσκεστε εν κινήσει, ενώ παράλληλα καλείστε να γίνετε άσσοι στο σημάδι. Σε πολλές περιπτώσεις θα διαπιστώσετε ότι όσο και καλά εξοπλισμένος κι εάν είναι ο Space Marine που ελέγχετε, πάντοτε θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε στριμωγμένοι στα… σχοινιά. Ωστόσο, η ορθή χρήση των όπλων σας αναμένεται να σας δώσει την δύναμη πυρός που χρειάζεστε για να επιβιώσετε από τους μανιασμένους heretics. Εάν βέβαια ξεμείνετε από πυρομαχικά, υπάρχει και η «λύση» του melee charging με το chainsaw σας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγετε από τους εχθρούς σας κάνοντας τους…  pixelated κομματάκια.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι developers της Auroch Digital έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι του χειρισμού, έτσι ώστε τα controls να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο απόκρισης, μεταδίδοντας μια «γεμάτη» αίσθηση στον gamer. Στα plus προσθέστε και το save/load system και τα γρήγορα Loading times που δεν κόβουν την δράση και αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι όλοι οι μηχανισμοί λειτουργούν στην εντέλεια.

    Purge the unclean!

    Ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του παιχνιδιού επίσης έχει να κάνει με τα διάφορα taunts που εξαπολύει ο Space Marine σας και τα οποία πηγάζουν από το πλούσιο lore του Warhammer 40.000. Και μπορεί το story να είναι ρηχό, ωστόσο οι δημιουργοί του Boltgun δείχνουν να έχουν προσέξει πολλές από τις dark and gritty λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του Warhammer 40.000. Μάλιστα, εάν ανήκετε στους fans του διαστημικού έπους της Games Workshop, σας έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς πρόκειται να εντοπίσετε πολλά κρυμμένα easter eggs και αναφορές από το εν λόγω σκοτεινό και εξαιρετικά βίαιο σύμπαν.

    Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στα visuals και στο ευρύτερο artistic direction που όπως αναφέραμε μας ταξιδεύει στο ιδιαίτερο artistic στυλ των 90s. Το Warhammer 40.000: Boltgun διαθέτει μια 2.5D engine που συνδυάζει 3D polygons στο περιβάλλον με animated sprites δύο διαστάσεων. Έτσι λοιπόν, θα αισθανθείτε ότι μπήκατε σε μια χρονοκάψουλα και ταξιδεύσατε κάπου στο 1995 όπου ακόμη υπήρχαν PC με… δισκέτες, κάρτες adlib ή Soundblaster και turbo mode για περισσότερα MHz. Χωρίς αμφιβολία, τα visuals και η συνολική παρουσίαση θα ξυπνήσουν πολλά νοσταλγικά vibes στους λίγο μεγαλύτερους ηλικιακά gamers, ενώ οι νεότεροι αναμφίβολα θα τα βρουν άκρως διασκεδαστικά και μια ευχάριστη «ανάπαυλα» από τα φωτορεαλιστικά γραφικά του σήμερα. To δε performance από τη στιγμή που το Boltgun είναι εξαιρετικά «ελαφρύ» αγγίζει με χαρακτηριστική ευκολία τα 60 fps στα 1080p (στο Xbox Series X).

    Αν και δεν απευθύνεται σε “όλους”, το Warhammer 40.000: Boltgun πρόκειται για ένα game που θα σας χαρίσει πολλές στιγμές διασκέδασης, ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στο σχολείο, χωρίς να σας σκοτίζει και να σας προβληματίζει ιδιαίτερα, με πολύπλοκα gameplay mechanics. Με το fast-paced gameplay, τα ξεχωριστά retro visuals και την μοναδική αισθητική που πηγάζει από το σύμπαν του Warhammer 40.000, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα «must-have» για όλους τους wannabe Space Marines, αλλά και για τους gamers που λατρεύουν τα απλά shooters και την καταιγιστική δράση.

    Ανάπτυξη: Auroch Digital Έκδοση: Focus Entertainment Διάθεση: AVE

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 81%
    HXOΣ: 77%
    GAMEPLAY: 79%
    ANTOXH: 70%
    ΓΕΝΙΚΑ: 77%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles