15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τι είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση; Υπηρεσία προς τον πολίτη. It’s Wikipedia time…

    ert-louketo

    Αναπαράγουμε από τη Wikipedia:

    Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση περιλαμβάνει το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και άλλα ηλεκτρονικά μέσα που, ως πρωταρχικό τους σκοπό έχουν την παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε ένα κοινωνικό σύνολο.  Οι σταθμοί δημόσιας αναμετάδοσης λαμβάνουν την χρηματοδότησή τους από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αδειών μετάδοσης, ιδιωτών, από το δημόσιο ή από την εμπορική τους δραστηριότητα.

    Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορεί να διαχειρίζεται σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα την χώρα και τον σταθμό. Σε κάποιες χώρες, η διαχείριση γίνεται από ένα και μοναδικό οργανισμό. Σε άλλες χώρες, υπάρχουν πολλαπλοί οργανισμοί διαχείρισης της δημόσιας εκπομπής που εκπέμπουν τοπικά, ή σε διαφορετικές γλώσσες.

    Ιστορικά, σε πολλές χώρες (με τρανή εξαίρεση τις ΗΠΑ) η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν κάποτε ο μόνος και κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης εκπομπών. Με την έλευση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης στα τέλη του 21ου αιώνα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχει φθίνει σημαντικά.

    Ο ορισμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βασίζεται εν πολλοίς στο Βρετανικό μοντέλο. Πρωταρχικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι αυτή της παροχής δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη και συνίσταται σε:

    • Καθολική πρόσβαση από τους πολίτες (γεωγραφικα)
    • Καθολική αποδοχή αποδοχή από τους πολίτες (κάλυψη των απόψεων, επιλογών και ενδιαφερόντων των πολιτών της χώρας)
    • Ιδιαίτερη έμφαση στις μειονότητες
    • Συνεισφορά στη διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας και κοινωνίας
    • Διατήρηση απόστασης από ατομικά ή συντεχνιακά συμφέροντα
    • Άμεση χρηματοδότηση και καθολικότητα των πληρωμών
    • Συναγωνισμός με βάση το καλό περιεχόμενο και όχι τους αριθμούς
    • Οδηγίες και κανόνες που απελευθερώνουν περισσότερο και δεν περιορίζουν τους παραγωγούς περιεχομένου.

    Με βάση το παραπάνω λήμμα από την Wikipeda που μπορείτε να δείτε ολόκληρο εδώ, μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας αν θέλετε Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, να αποφασίσετε αν η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κάλυπτε τις παραπάνω αρχές σύστασης της, κι αν όχι, ποιες δεν κάλυπτε και να αναλογιστείτε ποιος, με ποιο τρόπο και με τι σκεπτικό την κλείνει αντί να την εξυγιάνει. Αλλά και ποιοι είναι εκείνοι που έφεραν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε αυτό το σημείο ώστε να έχει παραβεί κάποιες πολύ βασικές αρχές της. Μετά, θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν συμφωνείτε και με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και τι σημαίνει κατά βάθος αυτή η κίνηση που έχει ήδη σοκάρει την τοπική και διεθνή κοινότητα για άλλη μία φορά.

    Αναζητήστε “εναλλακτικούς” τρόπους να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα της ΕΡΤ που έχει σιγήσει, εδώ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles