BREAKING

13

Γιατί άφησα τη δουλειά μου στην Apple

Ο Jordan Price είναι προγραμματιστής εφαρμογών και, πριν λίγο καιρό, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να πιάσει δουλειά στην Apple. Ναι, ναι, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Cupertino, εκεί όπου "χτυπάει η καρδιά" της έμπνευσης, του σχεδιασμού και της δημιουργίας των κορυφαίων προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας, με τους εκατομμύρια fans ανά τον κόσμο.

Πόσο ειδυλλιακό είναι, ωστόσο, να δουλεύεις για μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες εταιρείες του πλανήτη; Ο ίδιος έρχεται τώρα να διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι είναι μία από τις καλύτερες δουλειές του κόσμου, με μία επιστολή του που προκαλεί αίσθηση και δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα τις προηγούμενες ώρες. Τίτλος της; "Why I Just Quit My Job at Apple". Εμείς τη βρήκαμε στη Huffington Post και μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

jordan-price-why-i-just-quit-my-my-job-at-apple

"Πήρα περισσότερα like στο Facebook όταν ανακοίνωσα ότι έπιασα δουλειά στην Apple από όσα όταν γεννήθηκε η κόρη μου"

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον η ματιά του Jordan Price, που, όπως λέει, είναι ένας σχεδιαστής, καλλιτέχνης και... πατέρας που ζει στο San Francisco. Όπως σημειώνει, όταν ενημερώθηκε ότι θα πιάσει δουλειά με σύμβαση στην Apple  "ούρλιαξε από χαρά κλείνοντας το τηλέφωνο". Αλλά και η οικογένειά του, οι φίλοι και οι γνωστοί φαίνεται ότι ενθουσιάστηκαν. "Δημοσίευσα τα νέα στο Facebook και πήρα τόσο πολλά like και συγχαρητήρια όσα δεν είχα πάρει ποτέ άλλοτε" γράφει ο Jordan. "Πήρα περισσότερα like όταν ανακοίνωσα ότι έπιασα δουλειά στην Apple από όσα όταν γεννήθηκε η κόρη μου. Παλιοί μου φίλοι, με τους οποίους είχα χρόνια να μιλήσω, μου έστελναν μηνύματα. Άλλαξα τίτλο στο twitter και, ξαφνικά, άνθρωποι άρχισαν να με ακολουθούν, ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα δε θα το έκαναν ποτέ". Γρήγορα, βέβαια, όπως γράφει, διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ειδυλλιακά όσο τα φανταζόταν, καθώς ήταν πραγματικά μία δύσκολη δουλειά.

"Με το ζόρι έβλεπα την κόρη μου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας" 

Στην αρχή, όπως σημειώνει, έκανε υπομονή, σκεπτόμενος ότι βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση να δουλεύει σε μία από τις σημαντικότερες εταιρειες στον κόσμο"Με το ζόρι έβλεπα την κόρη μου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας" γράφει "...καθώς το ωράριο ήταν εκτεταμένο. Είχα επίσης αισθητή μείωση στις απολαβές μου, αλλά σκεφτόμουν ότι έκανα μία μακροπρόθεσμη επένδυση για την καριέρα μου δουλεύοντας για μία τέτοια εταιρεία. Το σύστημα ήταν τόσο δύσκολο και υπήρχαν τόσα πολλά passwords, λογαριασμοί και logins που μου πήρε ένα μήνα για να μπορέσω να μάθω τα του server. Γινόταν meetings όλη την ώρα που αποσπούσαν τον καθένα από εμάς από την παραγωγικότητα και αλλά αυτό φαινόταν αναγκαίο κακό σε μία εταιρεία με προίόντα τέτοιας ποιότητας. Ήταν λίγο ενοχλητικό αλλά τίποτα που να δημιουργούσε προβλήματα μακροπρόθεσμα" γράφει όσον αφορά τις πρώτες του μέρες στην εταιρεία.

"Ενιωθα σαν να ήμουν έφηβος που εργαζόταν σε μία μίζερη δουλειά λιανικής πώλησης, παρά επαγγελματίας εργαζόμενος σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη"

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα προβλήματα χειροτέρεψαν, λόγω της συμπεριφοράς του ανωτέρου του. "Είχε μία συνήθεια να απευθύνει προσωπικές ύβρεις προς εμένα ως αστεία, αλλά και άμεσες και έμμεσες προσβολές. Ξεκίνησε υπενθυμίζοντάς μου ότι σύμβασή μου δε θα ανανεωθεί αν έκανα ή αν δεν έκανα συγκεκριμένα πράγματα. Ήταν κυριολεκτικά πάνω από την πλάτη μου και με πίεζε" συνέχιζε για να σημειώσει επιπλέον: "ένιωθα περισσότερο σαν να ήμουν ένας έφηβος που εργαζόταν σε μία μίζερη δουλειά λιανικής πώλησης, παρά ένας επαγγελματίας εργαζόμενος σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη".

"Το φαγητό στην καφετέρια ήταν καλό και μου άρεσε το νέο μου iPad air. Όμως τα αστεία, οι ύβρεις και η αρνητικότητα μου αποσπούσαν την προσοχή από τη δουλειά"

"Προσπάθησα να το ξεπεράσω και να δω τη θετική πλευρά των πραγμάτων" γράφει ο Jordan στη συνέχεια. "Δούλευα στην Apple με παγκόσμιας κλάσης σχεδιαστές σε ένα παγκόσμιας κλάσης προϊόν. Οι συνεργάτες μου είχαν μοναδική ματιά στο σχεδιασμό που δεν είχα ξαναδεί. Μου άρεσε η προσοχή στη λεπτομέρεια που έδινε η Apple στη διαδικασία σχεδιασμού. Κάθε pixel, οθόνη, χαρακτηριστικό και η αλληλεπίδραση όλων αυτών εξεταζόταν και επανεξεταζόταν. Το φαγητό στην καφετέρια ήταν καλό και μου άρεσε το νέο μου iPad air. Όμως τα αστεία, οι ύβρεις και η αρνητικότητα μου αποσπούσαν την προσοχή από τη δουλειά"

"Κατά τη διάρκεια του γεύματος καθάρισα το iPad air, τακτοποίησα τα αρχεία που δούλευα στον server, άφησα τα υπάρχοντα μου στο γραφείο και έφυγα για το σπίτι"

Ο Jordan δεν άντεξε τελικά. "Άρχισα να γίνομαι από εκείνους τους ανθρώπους που ήθελε να φτάσει απεγνωσμένα η Παρασκευή το βράδυ για να πάω σπίτι και έτρεμα την Κυριακή το βράδυ" Έτσι, μία μέρα το πήρε απόφαση. "Κατά τη διάρκεια του γεύματος καθάρισα το iPad air, τακτοποίησα τα αρχεία που δούλευα στον server, άφησα τα υπάρχοντα μου στο γραφείο και έφυγα για το σπίτι. Άφησα ένα μήνυμα στο αφεντικό μου ότι είναι το χειρότερο που είχα συναντήσει σε όλη την επαγγελματική μου καριέρα και ότι δεν μπορούσα να εργάζομαι πλέον μαζί του ακόμη κι αν η Apple μοιάζει καλή για το βιογραφικό μου".

Ο Jordan ψάχνει πλέον νέα δουλειά και μοιράζεται την εμπειρία του στην Apple με όλους όσους τον διαβάσουν. Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών, σε sites όπως το Gawker, κάποιοι διευκρινίζουν ότι ίσως το γεγονός ότι δεν ήταν μόνιμος εργαζόμενος στην εταιρεία αλλά με σύμβαση, έκανε τη διαφορά στην περίπτωσή του, καθώς οι εργασιακοί όροι είναι πιο σκληροί (ειδικά το πρώτο διάστημα) για όσους έχουν σύμβαση περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Το ίδιο ισχύει και για τις προσβάσεις τους στα συστήματα της Apple, όπως και για την επικοινωνία τους με συγκεκριμένα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ατόμου που έζησε από μέσα τα εσωτερικά μίας μεγάλης εταιρείας, από τη δική του σκοπιά. βεβαίως-βεβαίως. Και μας υπενθυμίζει, για ακόμη μία φορά, κάτι που, για μερικούς είναι αυτονόητο (ή μακάρι να μπορούσε να ήταν σε όλες τις περιπτώσεις), ότι για τον καθένα η καλύτερη εργασία δεν είναι αυτή που κάνει την οικογένεια του ή τους φίλους του να τον θαυμάζουν, ούτε αυτή που κάνει πολλούς να τον πλησιάσουν, αλλά εκείνη που τον κάνει να αισθάνεται όμορφα στην καθημερινότητα του, δημιουργικός και του αφήνει και κάποιο χρόνο για τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σίγουρα, ειδικά στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνυπάρξουν όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε μία εποχή που υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν απλά και μόνο να έχουν μία εργασία για να αντιμετωπίσουν θέματα επιβίωσης, αλλά όταν συμβεί αυτό αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την προσωπική μας ηρεμία κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ...

13 Comments

 • Christine Kitsati
  14 Φεβρουαρίου 2014 at 14:15

  λοιπόν για να τελειώνουμε… Dante_mx, ειδικά εσύ έχεις μία τάση να μετατρέπεις κάθε θέμα σε προσωπική αντιπαράθεση και αυτό είναι πάρα πολύ κουραστικό και για τους αναγνώστες και για εμάς. Αυτό που θα γράψω ωστόσο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε τέτοιου «επιπέδου» συζητήσεις.

  Εάν μπορείτε να συζητήσετε όμορφα και ωραία κάτω από κάθε θέμα, χωρίς να απευθύνεστε προσωπικά ο ένας στον άλλο με χαρακτηρισμούς και άλλα τέτοια «ωραία» έχει καλώς, αλλιώς το digitallife.gr και τα σχόλια του δεν είναι ο χώρος για να «παίξετε» ούτε να βγάλετε τα απωθημένα σας.

  Επομένως, οποιοδήποτε σχόλιο εμπεριέχει προσωπικές επιθέσεις ΔΕ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ και κακώς το έχουμε κάνει κάποιες φορές… Δεν είναι θέμα «δημοκρατίας»… Εάν μπορείτε να συζητήσετε ευπρεπώς λοιπόν είστε ευπρόσδεκτοι. Αλλιώς λυπάμαι πολύ!

 • GNX
  14 Φεβρουαρίου 2014 at 13:23

  απ το 2001 είμαι στον ιδιωτικό τομέα.
  είδα ακριβός από που ξεκινάς κ που μπορείς να φτάσεις.
  αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον αυτοσεβασμό κ την αξιοπρέπεια.
  το ότι δεν κατανοείς τη διαφορά σε κατατάσσει αυτόματα στην κατώτερη βαθμίδα της εργατικής τάξης. νοητικά τουλάχιστον.

 • dante_mx
  14 Φεβρουαρίου 2014 at 12:52

  mallon GNX den eixes pote ergodoth panw apo to kefali sou…fainete poso kakomathimenos eisai…agori m ksereis ti esti idiwtikos tomeas??tha aneveis alla tha fas kai skato sthn arxh etsi paei…kai tis filosofies sou kai tis apopseis zwhs na tis peis allou h grapse vivlio…

 • GNX
  14 Φεβρουαρίου 2014 at 12:11

  αν μ ενδιέφερε, γιαννακη, να πάω στο cuppertino θα πήγαινα.
  εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματιας κ κάνω ότι γουστάρω στη δουλειά μου.
  όσοι σωστοί απέναντί μου απολαμβάνουν την αντίστοιχη συμπεριφορά κ από μένα.
  όσοι νομίζουν ότι με τα φράγκα κ τη θέση τους θα με κάνουν υποτακτικό τους κ θα βγάλουν τα κόμπλεξ τους απολαμβάνουν ένα μεγαλοπρεπεστατο πουλο.
  πίεση μπορείς να δεχτείς ποικιλοτρόπως, άλλα είναι δεκτή μόνο όταν αυτός που σου την ασκεί εκτιμά εσένα κ τη δουλειά σου. αν δεν σε εκτιμά τουλάχιστον απαιτείται να είναι τυπικός.
  είτε είναι ο μαστρομητσος είτε είναι ο tim cook.
  μια εταιρία σε επιλέγει για τα προσόντα σου κ τις γνώσεις σου σ ένα αντικείμενο. πρέπει όμως να έχει κ τους τρόπους να σε κρατήσει. το να παίρνεις αυτό που θέλεις από τον εργαζόμενο με μπινελίκια κ απειλές, είναι ότι πιο λάθος κ γελοίο. είτε είναι μαγαζάκι με ρούχα είτε το μήλο.
  κάτσε εσύ κ προσκύνα τ αφεντικά σου, που σίγουρα απέχουν αρκετά απ το cuppertino.
  το να φύγεις απ την apple κ τα λεφτά της με οικογένεια πίσω σου, θέλει @ρχιδι@. το να κάθεσαι να υπομενεις νοσηρές καταστάσεις είναι έλλειψη αυτοεκτιμησης, μαζοχισμός κ το ψώνιο του να πουλάς μούρη στον περίγυρό σου ότι δουλεύεις σε μια κορυφαία εταιρία.

 • dante_mx
  14 Φεβρουαρίου 2014 at 10:10

  siga re gnx pou thes kai rodopetala..den tha deis pote sth zwh sou oute kan thn porta tou cuppertino kai milas??etsi einai..h piesh einai megalh..poso mallon se mia etairia pagosmias klasshs…an htan toso epaggelmatias o tupos pou anevase to arthro..tha eprepe na kanei upomonh kai na afosiwthei se auto pou kserei na kanei kalutera..o idiwtikos tomeas etsi einai..kai auto isxuei kai gia thn apple san etairia.

 • giannis
  13 Φεβρουαρίου 2014 at 18:30

  Καλα εκανε… δεν αξιζει για κανενα ονομα να καταριεσαι την ζωη σου. Ο κοσμος παντα θα σχολιαζει θετικα η αρνητικα αλλα μονος σου τα περνας όλα. Κανε αυτο που σε κανει ευτυχισμένο (η οσο πιο κοντα γινεται αν εχεις την δυνατοτητα). Τα ονοματα στις εταιριες τα χτιζουμε εμεις.

 • Xrhstos
  13 Φεβρουαρίου 2014 at 13:11

  Εγώ θα τους έβαζα φωτιά και θα έφευγα χαχαχαχαχα άκου εκεί apple και πράσινα άλογα η apple σταμάτησε να υπάρχει από τον καιρό που σταματήσανε να χρησιμοποιούν PPC τώρα είναι ένα υβριδικό σίχαμα που ζητάνε την μάνα τους και τον πατέρα τους για να το αγοράσεις που στην τελική ούτε την μιση αξια δεν έχει αγαπούσα την apple όσο καιρό ήταν κάτι το διαφορετικό τώρα τρίχες καλά έκανε και έφυγε ο άνθρωπος σιγά μην κάτσει να τον Γα….. κιόλας δουλειά με κύρος και τρίχες έλεος δηλαδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν αγοράζετε με τίποτα αν και αρκετή είναι αυτή που Θα πουλούσαν και την μάνα τους γ’αυτο τον λόγο αλλα τέλος πάντων

 • GNX
  13 Φεβρουαρίου 2014 at 09:15

  ναι ρε παστα φλωρα, κ ροδοπέταλα θα του στρώσουν κ θα του μιλάνε με το σεις κ με το σας κ τσ@@@@@κια θα του πάρουν. μ@λ@κ@ς είναι όποιος ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας του.

 • 12 Φεβρουαρίου 2014 at 23:44

  «είχε μία συνήθεια να απευθύνει προσωπικές ύβρεις προς εμένα ως αστεία, αλλά και άμεσες και έμμεσες προσβολές. ….»

  «ότι ίσως το γεγονός ότι δεν ήταν μόνιμος εργαζόμενος στην εταιρεία αλλά με σύμβαση, έκανε τη διαφορά στην περίπτωσή του»

  το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο και κανείς δεν θα έπρεπε να υπαινίσσεται οτι ίσος να φταίει το οτιδήποτε άσχετο με την πραγματικότητα που είναι το bullying και που σίγουρα έρχεται κόντρα στους κανόνες συμπεριφοράς μεγάλων εταιρειών αλλα που φυσικά κάνουν τα στραβά μάτια ανάλογα με την περίσταση εκμεταλλευόμενοι πάντα καταστάσεις και κυρίως ανθρώπους… κοινός οι μεγάλες εταιρίες είναι προβληματικές και γεμάτες τέτοιους τύπους που πίσω από μια καρέκλα βγάζουν όλα τους τα κόμπλεξ… γιαυτό κάθε φορά που κάποιος σας λέει οτι δουλεύει σε μεγάλη εταιρία να θυμάστε αυτό το άρθρο και κυρίως την αντιμετώπιση που είχε το παλικάρι από κάποιους που του είπαν οτι είναι αναμενόμενο γιατί ήτανε με σύμβαση…
  http://scottberkun.com/2010/why-do-big-companies-suck/

 • dimitris
  12 Φεβρουαρίου 2014 at 18:43

  Εσείς από κάτω τα έχετε περάσει αυτά? Και αν ναι σας άρεσε? Έτσι πρέπει να είναι δλδ οι σχέσεις προϊσταμένου-εργαζομένου? Αντί να κατηγορείτε τον προϊστάμενο του (και όχι την apple απαραίτητα) τα χώνετε σ” αυτόν…

 • ioannis
  12 Φεβρουαρίου 2014 at 17:52

  Προφανώς οι απο πανω που μίλησαν θα σκότωναν και την μάνα τους για να καμαρωνουν στους αλλους οτι έχουν ενα i-…. η ίσως και να μην έχουν δουλέψει και ποτέ… Προσέξτε τι γράφετε η τουλαχιστον απλα διαβάστε και αφήστε να γράφουν περισσότερο άνθρωποι,ρομποτακια…

 • Stelios
  12 Φεβρουαρίου 2014 at 14:48

  Βγάλτε το όνομα apple και έτσι ακριβώς είναι σε όλες τις εταιρίες , μικρές και μεγάλες .Τα ίδια που πέρασε αυτός τα περνάνε όλοι οι εργαζόμενοι λίγο πολύ

  Συμπέρασμα : είναι κλαψίαρης

 • 12 Φεβρουαρίου 2014 at 14:42

  Kalos malakas, dld ti perimene na toy aplwsoun rodopetala?