Το να πατήσετε το κουμπί “snooze” στο ξυπνητήρι σας, μόλις αυτό σας ξυπνήσει… “βίαια” τα πρωινά, είναι ένας πραγματικός “πειρασμός”. Και, μάλιστα, η δικαιολογία που δίνετε στον εαυτό σας είναι πολύ καλή: “Μα δε χρειάζομαι λίγο ύπνο παραπάνω; Έστω μισή ωρίτσα”. Κι όμως, όπως μας εξηγούν οι τύποι από το ASAP Science στο video που θα βρείτε στο τέλος του θέματος, η συνήθεια αυτή ίσως σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό…
Δεν αναφερόμαστε στις συνέπειες που μπορεί να έχει σε μία πιθανή αργοπορία στην εργασία σας μία τέτοια ενέργεια, αλλά στο ότι, όπως φαίνεται, το να ξανακοιμηθείτε, αφότου σας έχει ξυπνήσει για πρώτη φορά το ξυπνητήρι σας, δεν είναι και πολύ… “ευεργετικό” για τον οργανισμό σας.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύατε ίσως, μισή ωρίτσα ακόμη ύπνου δε θα σας ξεκουράσει περισσότερο. Κλείνοντας το ξυπνητήρι και πατώντας το “snooze” ώστε να χτυπήσει και πάλι σε λίγη ώρα, είναι πολύ πιθανόν να ξανακοιμηθείτε βάζοντας τον εαυτό σας σε έναν νέο “κύκλο ύπνου”. Έτσι, όταν χτυπήσει και πάλι, θα βρίσκεστε σε ένα ακόμη βαθύτερο σημείο του ύπνου σας, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα απ’ ό,τι την πρώτη φορά, αλλά και περισσότερο κουρασμένοι.
Σίγουρα, το ιδανικό είναι να ξυπνάτε φυσιολογικά, χωρίς κάποιο ξυπνητήρι, επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αποφεύγετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με ένα σύντομο δεύτερο ύπνο μετά το πρώτο χτύπημά του, λένε οι τύποι από το ASAP Science και μας βάζουν σε σκέψεις.
Αναφέρουν επίσης -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- ότι ο καλύτερος τρόπος για να αισθανόμαστε ξεκούραστοι και πλήρεις από ύπνο κάθε πρωί είναι να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας σε μία “ρουτίνα ύπνου” που θα διατηρούμε για πολύ καιρό, καθημερινά, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Θα πρέπει δηλαδή να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε κάθε μέρα την ίδια ώρα, ώστε ο οργανισμός μας να συνηθίσει σε αυτό το πρόγραμμά μας και να ανταποκρίνεται καλύτερα.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά και σίγουρα ο καθένας από εμάς (ακόμη κι αν δεν είναι πάντα εύκολο) πρέπει να προσέχει τις συνήθειες ύπνου του. Πιο παραστατικά από όσα γράψαμε όμως, θα σας “μιλήσει” για το θέμα το video του ASAP Science. Δείτε το!