18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Wikipedia στηρίζει τον Έλληνα χρήστη Diu, στη δίωξη που δέχεται από τον Θ. Κατσανέβα

    Το ίδρυμα Wikimedia, στηρίζει τον Diu, τον χρήστη που είχε επιμεληθεί το λήμμα στην Ελληνική Wikipedia για τον Θεόδωρο Κατσανέβα και κατά του οποίου κινήθηκε δικαστικά ο δεύτερος. Και φυσικά, η δίωξη ενός χρήστη, είναι άλλο ένα κεφάλαιο στη σειρά λυπηρών επεισοδίων που εμφανίζονται στην χώρα μας σε σχέση με το διαδίκτυο.

    Wikipedia_mini_globe_handheld-640x426

    Όσοι από εσάς δεν «μάθατε» για το πρωτοφανές περιστατικό δίωξης ενός συντάκτη της Wikipedia, του Diu, από τον κύριο Θεόδωρο Κατσανέβα, πρώην υπουργό, επειδή το λήμμα που επιμελήθηκε ο συντάκτης περιείχε πληροφορίες ορθότατες μεν, αλλά όχι της αρεσκείας του κυρίου Κατσανέβα, μάλλον το διαβάζετε τώρα. Ο κος Κατσανέβας, αντιδρώντας στην αναφορά του λήμματος ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πεθερός του, Ανδρέας Παπανδρέου, τον είχε χαρακτηρίσει στην διαθήκη του ως «όνειδος» για την οικογένεια, κινήθηκε δικαστικά εναντίον του συντάκτη της Wikipedia, του Diu, ζητώντας να αφαιρεθεί από το λήμμα η σχετική αναφορά.

    Το παράδοξο και λυπηρό του γεγονότος είναι πως ο κος Κατσανέβας δεν καταφέρθηκε εναντίον του ιδρύματος Wikimedia, αλλά με κάποιο τρόπο βρήκε τα στοιχεία του χρήστη Diu και επέλεξε να ασκήσει την δίωξη σε εκείνον προσωπικά καθώς και εναντίον της  Ελληνικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα νομίζοντας πως η εταιρεία έχει θεσμική σχέση με το ίδρυμα Wikimedia! Μία δίωξη για μία αναφορά που:

    Α. Είναι καταγεγραμμένη ως πραγματική και έχει παρατεθεί από τον συντάκτη η σχετική τεκμηρίωση

    Β. Είναι μία αναφορά σε ένα μέσο στο οποίο είναι αποδεδειγμένο στην πλειονότητά του ότι διαμορφώνεται από εθελοντές χρήστες, με κύριο γνώμονα την αντικειμενικότητα.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2016 μεν, αλλά τις προηγούμενες μέρες είχε κινηθεί η διαδικασία της προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να γίνει άμεσα η απαλοιφή της συγκεκριμένης αναφοράς που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Θεόδωρο Κατσανέβα στην διαθήκη του, μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης. Ενημερωνόμαστε πως, στην επιχειρηματολογία της αγωγής είναι μία προηγούμενη καταδίκη δημοσιογράφου για την δημοσίευση της διαθήκης. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση όμως, όπως διαβάζουμε, δεν είχε να κάνει με τον περιεχόμενο ή την γνησιότητά της.  Αυτό όμως δεν αφορά την Ελληνική κοινότητα ή το ίδρυμα Wikipedia.

    Αυτό που αφορά την Ελληνική κοινότητα αλλά και το ίδρυμα Wikipedia, είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει αυτό που γράφεται για εκείνον σε αυτή την online εγκυκλοπαίδεια, καταφέρεται νομικά εναντίον ενός συντάκτη, αγνοώντας παντελώς τον τρόπο λειτουργίας της Wikipedia, αλλά και λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζε (λανθασμένα συνήθως, και πάλι) ένα οποιοδήποτε μέσο: με μία προσωπική δίωξη στην οποία υποβάλλει έναν άνθρωπο που συμβάλλει με την σύνταξή του στην ενημέρωση της πιο διαδεδομένης και επισκέψιμης πλατφόρμας πληροφόρησης. Και προσπαθώντας να ορίσει εκείνος, με την αρωγή της δικαιοσύνης, τον τρόπο με τον οποίο θα παρατίθενται οι πληροφορίες στη Wikipedia.

    Εννοείται πως η δίωξη εναντίον του συντάκτη της Wikipedia, Diu, έχει γίνει μία από εκείνες τις ειδήσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου στις τεχνολογικές κοινότητες και τα μέσα εκείνα που ασχολούνται με αυτό, καθώς και σε όλες εκείνες τις κοινότητες ανθρώπων που ασχολούνται με τα χρηστά ήθη στο διαδίκτυο ή την ελευθερία του λόγου. Κι εννοείται πως, όταν σε μία κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να ορίσουν τα πράγματα με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι, γιατί έτσι θέλουν εκείνοι, η κοινωνία εκείνη έχει να διανύσει πολλά έτη φωτός μέχρι να συγχρονιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Ιστορικά.

    Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης στο σχετικό λήμμα της Ελληνικής Wikipedia εδώ, την ανακοίνωση συμπαράστασης του νομικού τμήματος του Ιδρύματος Wikimedia στον χρήστη Diu, εδώ και την αναφορά του έγκριτου (κατά πολλούς και κατά εμάς) Ars Technica (hat tip to Christine), εδώ. Στο λήμμα της Ελληνικής Wikipedia μάλιστα, μπορείτε να αφήσετε και την υπογραφή σας σε συμπαράσταση του Diu.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles