22.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Στα 9 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της γης έως το 2050

    Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011, ενώ, το 2050, η γη υπολογίζεται πως θα υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια κατοίκους. 50 χρόνια μετά, δηλαδή το 2100, ο πλανήτης μας υπολογίζεται ότι θα κατοικείται από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τα στοιχεία αυτά, αναφέρθηκαν σε δελτίο τύπου του Harvard School of Public Health, που είχε ως έμπνευση ένα άρθρο του καθηγητή David Bloom το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

    Η αύξηση του πληθυσμού αναμένεται να είναι, πάντως, ιδιαίτερα άνιση γεωγραφικά. Σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατοίκων θα παραμείνει σταθερός ή θα μειωθεί. Επιπλέον, έως το 2050, το σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου αναμένεται να συνεισφέρει μόλις 3% στην προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη!

    Στις αναπτυσσόμενες χώρες, από την άλλη, ο πληθυσμός αναμένεται να “εκραγεί”. Στην Αφρική μόνο, ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.1 δισεκατομμύρια ή 49% της προβλεπόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2050. Γι’ αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί πρόκληση το να είναι σε θέση να προμηθεύουν τρόφιμα, νερό, στέγαση και ενέργεια για τον προβλεπόμενο πληθυσμό τους.

    Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, ο πλανήτης μας δεν ξεμένει από πόρους για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού του. Επιστήμονες στον τομέα της αγροκαλλιέργειας, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, συμφωνούν ότι η γη έχει επαρκείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις ώστε να είναι σε θέση να “θρέψει” τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά, η πείνα και ο υπερπληθυσμός συναντώνται συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω τεχνολογικής υστέρησης, κακοδιαχείρισης πόρων, διαφθοράς και πολλών άλλων παραγόντων, όπως σημειώνει ο Bloom.

    Για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων σε όλα τα μέρη του κόσμου, η ανθρωπότητα πρέπει να “αντιμετωπίσει κάποια δύσκολα θέματα όπως την ανάγκη για αντισύλληψη ανάμεσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες, τα τεράστια κενά γνώσης και δράσης που συναντώνται στο κομμάτι της παιδικής επιβίωσης, τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα συνταξιοδότησης, καθώς και την ανάπτυξη μίας παγκόσμιας πολιτικής που να αφορά το θέμα της μετανάστευσης” δήλωσε ο Bloom.

    Πηγή: International Business Times

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles