20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Washington Post: Η NSA είχε πρόσβαση σε κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google ανά τον κόσμο

    Οι αποκαλύψεις οι οποίες αφορούν τις υποκλοπές που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν τελειώνουν ποτέ… Και κάπως έτσι, η Washington Post δημοσιεύει νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η NSA έχει καταφέρει να αποσπάσει και να καταγράψει στοιχεία από τα κέντρα δεδομένων Google και Yahoo, που αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες τους ανά τον κόσμο.

    nsa-secretly-access-yahoo-google.si

    Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013 από αυτά που έχει φέρει στο φως ο πρώην αναλυτής της CIA, Edward Snowden, τις προηγούμενες 30 ημέρες από την ημερομηνία που αναφέρεται, είχαν καταγραφεί και αποσταλεί πίσω 181.280.466 εγγραφές από τα εσωτερικά δίκτυα της Yahoo και της Google στα αρχηγεία της NSA στο Fort Meade. Οι εγγραφές αυτές περιλαμβάνουν “metadata”, που θα μπορούσαν να δείξουν ποιος στέλνει και λαμβάνει emails και πότε, όπως επίσης και το περιεχόμενο αυτών, όπως κείμενο, ηχητικά αποσπάσματα αλλά και video.

    Τόσο η Google όσο και η Yahoo διατηρούν ιδιαίτερα υψηλού κόστους συνδέσεις μέσω “ιδιωτικών” καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ των data centers τους ανά τον κόσμο για τη βελτιστοποίηση της ροής των πληροφοριών, οι οποίες ενδεχομένως δεν είναι κρυπτογραφημένες (συγκεκριμένα η Google είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ότι εργάζεται για την κρυπτογράφησή τους, ενώ η Yahoo δεν έχει εκδηλώσει καν κάποια τέτοια πρόθεση). Στις συνδέσεις αυτές που ανήκουν σε εταιρείες “Tier 1”, αλλά εκμισθώνονται στους κολοσσούς του Διαδικτύου, φαίνεται ότι κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση η NSA, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας στο σημείο που τα συστήματα cloud της Google και της Yahoo -όπως φαίνεται και από το παρακάτω σκίτσο που διέρρευσε και περιγράφει την υποκλοπή με τρόπο και ελαφρώς “χιουμοριστικό”- συναντούν το Public Internet.

    GOOGLE-CLOUD-EXPLOITATION

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτές τις “υποκλοπές” είναι διαφορετικό από το PRISM και όσα έχουν διαρρεύσει γι’ αυτό. Πρόκειται για το project MUSCULAR, στο οποίο η NSA συνεργάστηκε και πάλι με την αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας, GCHQ. Οι δύο τους, μέσα από το project MUSCULAR, μπορούσαν να αντιγράφουν ολόκληρα data flows που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κέντρων δεδομένων των γιγάντων της Silicon Valley, σε μία ασυνήθιστα επιθετική κίνηση της NSA ενάντια στους αμερικανικούς κολοσσούς.

    Ο επικεφαλής της NSA, Keith Alexander διέψευσε φυσικά τους νέους ισχυρισμούς, ενώ, μετά τις νέες διαρροές, ένας εκπρόσωπος της Yahoo σημείωσε σχετικά: “Διατηρούμε αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της ασφάλειας των κέντρων δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει πρόσβαση σε αυτά στην NSA ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της κυβέρνησης”.

    Από τη δε Google δήλωσαν: “Είμαστε εξοργισμένοι με το πού έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από ιδιωτικά δίκτυα οπτικών ινών μας και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσες μεταρρυθμίσεις”.

    Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, η οργή δεν είναι αρκετή από μία εταιρεία του μεγέθους της Google. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι κάποια πράγματα έγιναν χωρίς τη γνώση της (;), μήπως τελικά κάποια στιγμή οι αντιδράσεις της πρέπει να περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από έναν απλό… θυμό; Απλές σημειώσεις “αθώων” τεχνολογικών συντακτών της ταπεινής Ελλάδας…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles