12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Yδρατμοί ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη ΤΟΙ-674b

    O ΤΟΙ-674b αποτελεί έναν εξωπλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Αντλίας. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στην ατμόσφαιρά του ανιχνεύθηκαν υδρατμοί, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο διεξοδικής παρατήρησης.

    Ασαφές πόσους υδρατμούς περιέχει η ατμόσφαιρά του

    Ο ΤΟΙ-674b θεωρείται σχετικά κοντινός στη Γη. Είχε ανακαλυφθεί και μελετηθεί από τα αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, TESS και Spitzer. Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα και κινείται πέριξ ενός σχετικά ψυχρού άστρου ερυθρού νάνου, που έχει λιγότερο από το μισό μέγεθος του Ήλιου. Ο εξωπλανήτης χρειάζεται λιγότερο από δύο μέρες (η διάρκεια του έτους του) για μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του.

    Παραμένει ασαφές πόσους υδρατμούς περιέχει η ατμόσφαιρά του, κάτι που θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να διερευνήσουν με περαιτέρω παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων με το νέο εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε πρόσφατα και θα «πιάσει δουλειά» φέτος.

    Διαβάστε επίσης: Στις 18 Ιανουαρίου το (ασφαλές) πέρασμα μεγάλου αστεροειδούς από τη Γη (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles