Το YouTube έγινε η πρώτη πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν την αφαίρεση περιεχομένου που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο πιστεύουν ότι μοιάζει ή ακούγεται σαν αυτούς. Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα κίνηση που αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλες πλατφόρμες. Το TechCrunch παρατήρησε την εν λόγω ενημέρωση στη σελίδα Οδηγιών Απορρήτου της πλατφόρμας, αναφέροντας ότι βασίζεται στο πρόσφατο σχέδιο της εταιρείας για “υπεύθυνη χρήση τεχνητής νοημοσύνης”, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.
Το YouTube εξηγεί ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι “μοναδικά αναγνωρίσιμο”, το οποίο διευκρινίζει ως την ύπαρξη “αρκετών πληροφοριών που επιτρέπουν σε άλλους να σας αναγνωρίσουν”. Προσθέτει ότι θα εξετάσει μερικούς παράγοντες, όπως αν το περιεχόμενο είναι σάτιρα ή παρωδία ή αν περιλαμβάνει μια δημόσια φιγούρα που εμπλέκεται σε κάποια ευαίσθητη δραστηριότητα.
Το YouTube δέχεται μόνο αιτήματα από το ίδιο το άτομο, με λίγες εξαιρέσεις για άτομα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, ευάλωτα άτομα, ανηλίκους ή αποθανόντες. Εκτός από αυτά, δε θα δεχτεί αιτήματα από τρίτους για λογαριασμό άλλων. Μετά την υποβολή ενός αιτήματος, το περιεχόμενο που αμφισβητείται δεν θα αφαιρεθεί άμεσα. Ο χρήστης που το ανέβασε θα έχει 48 ώρες να ενεργήσει σχετικά με το αίτημα της αφαίρεσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, μπορεί να κόψει ή να θολώσει το περιεχόμενο ή να αφαιρέσει το βίντεο εξ ολοκλήρου. Το YouTube δηλώνει ότι η ιδιωτικοποίηση ενός βίντεο δεν είναι αποδεκτή ενέργεια. Αν ο υπεύθυνος δεν ενεργήσει εντός 48 ωρών, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.