20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Υπό τη σκιά της πανδημίας συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο

    Ετήσια αύξηση 12.7% τον Οκτώβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 112.0, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 12.0% το Σεπτέμβριο και 11.9% τον Αύγουστο, κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

    Θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο. Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Οκτωβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.

    Στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο συμβάλλει και ο – προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αν και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης τους κατά τους δύο τελευταίους μήνες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

    Σε αντιδιαστολή, στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη τον Οκτώβριο συμβάλλει ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και η σημαντική άνοδος που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου Brent Crude τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

    Καταληκτικά, ο συνεχιζόμενος θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο του 2021, προδιαγράφει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας, με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μεγέθυνσης να εξαρτώνται, ωστόσο, από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles