19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Z Machine: όχι, δεν είναι σκηνικό επιστημονικής φαντασίας!

    Εντυπωσιακό έτσι; Σαν μακαρονάδα από οπτικές ίνες. Ή ίσως σαν ένα χολιγουντιανό σκηνικό για κάποια ταινία / σειρά επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, είναι κάτι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, και με καθαρά πρακτική εφαρμογή. Λέγεται Z Machine και ανήκει στο εθνικό εργαστήριο Sandia, στο Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ.

    Χρησιμοποιείται στην πυρηνική έρευνα, και στη μελέτη συμπεριφοράς υλικών υπό ακραία πίεση και θερμοκρασία, έχοντας τη δυνατότητα να παράγει πολύ έντονες ακτίνες Χ. Χαρακτηριστικά, μπορεί να λιώσει ένα διαμάντι, να φωτίσει 100 εκατομμύρια λάμπες, ακόμα και να σκοτώσει έναν άνθρωπο! Το εσωτερικό της Z Machine έχει διάμετρο 33 μέτρων.

    Το ρεύμα κατευθύνεται σε εκατοντάδες μικρά καλώδια βολφραμίου, τα οποία εξαερίζονται, είτε σε ένα νέφος φορτισμένων σωματιδίων, είτε σε πλάσμα. Το πλάσμα, με τη σειρά του, παράγει ένα μαγνητικό πεδίο που κάνει τα σωματίδια να συγκρούονται, δημιουργώντας έτσι εξαιρετικά ισχυρές ακτίνες Χ. Το ίδιο μαγνητικό πεδίο μπορεί επίσης να επιταχύνει μεταλλικές πλάκες και να λιώσει υλικά.

    Συγκεκριμένα, το προαναφερθέν διαμάντι, λιώθηκε εφαρμόζοντας σε αυτό 5 εκατομμύρια φορές ατμοσφαιρική πίεση. Όσο για τη φωτογραφία, δείχνει τον ηλεκτρισμό που περνάει από τα μεταλλικά τμήματα της Z Machine, και είναι ορατό μόνο για ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

    Πηγή : NewScientist

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles