19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    ZTE Grand Memo Review. Μεγαλοπρεπές και απολαυστικό!

    Επιτέλους έφτασε και στην χώρα μας το επιβλητικό Grand Memo της ZTE, το οποίο είχαμε γνωρίσει στο πρόσφατο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Αν και στο MWC το είχαμε γνωρίσει με Snapdragon 600 ενώ υπήρχε και μία έκδοση με Snapdragon 800. Όπως και να έχει, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος, το Grand Memo θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας με υποδεέστερο hardware και νομίζω πως η εταιρεία πήρε την σωστή απόφαση.

    Το Grand Memo θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας με κόστος €499 αν όχι φθηνότερα και αυτό είναι εξαιρετικό, αφού όσοι χρειάζονται ένα smartphone με μεγάλη οθόνη μπορούν να το αποκτήσουν σε αρκετά καλή τιμή.

    GrandMemo (1)

    Το Grand Memo, δεν απευθύνεται σε όλους τους χρήστες. Θα έλεγα ότι είναι μία συσκευή που απευθύνεται σε επαγγελματίες (για παράδειγμα ένας πωλητής, δεν χρειάζεται να έχει μαζί του smartphone και tablet για να πραγματοποιήσει μία επίδειξη με αρχεία pdf σε κάποιον πελάτη αλλά μόνο μία συσκευή) ή σε χρήστες που τους αρέσει να καταναλώνουν περιεχόμενο στο κινητό, είτε αυτό αφορά σε video και κινηματογραφικές ταινίες, είτε σε φωτογραφίες και βεβαίως σε χρήστες που θέλουν να σερφάρουν με μεγάλη άνεση στο Internet ή τους αρέσει να παίζουν παιχνίδια.

    GrandMemo (7)

    Η ποιότητα κατασκευής είναι τυπική για τα standard της ZTE και ίσως ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει από την Κινέζικη εταιρεία, με καλή συναρμολόγηση και καλή ποιότητα υλικών. Ας γνωρίσουμε όμως την συσκευή εξωτερικά.

    GrandMemo (2)

    Στην δεξιά πλευρά βρίσκουμε το volume rocker για την αυξομείωση της έντασης του ήχου (έχει το ίδιο μεταλλικό φινίρισμα με το σιρίτι που βρίσκουμε περιμετρικά της συσκευής).

    DSC_0011

    Στο πάνω μέρος έχουμε το πλήκτρο power on/off και ακριβώς δίπλα την κλασική υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά/ hands-free (διαθέτει και ραδιόφωνο, αρκεί να τοποθετήσετε τα ακουστικά στην υποδοχή και να ενεργοποιήσετε την λειτουργία μέσω της σχετικής εφαρμογής). Η αίσθηση των πλήκτρων είναι ωραία. και δεν εξέχουν πολύ από το σασί της συσκευής, ούτε χρειάζεται να ψιλαφίζετε για να τα εντοπίσετε.

    GrandMemo (9)

    Στην αριστερή πλευρά, παρατηρούμε την υποδοχή microUSB 2.0 για τον συγχρονισμό της με τον υπολογιστή και την φόρτιση ενώ πιο πάνω, παρατηρούμε δύο καλύμματα, που κρύβουν τις υποδοχές microSD και microSIM.

    GrandMemo (5)

    Στην πρόσοψη έχουμε τρία πλήκτρα αφής για τις διάφορες λειτουργίες. Δεξιά υπάρχει το πλήκτρο μενού, με την βοήθεια του οποίου έχουμε πρόσβαση στην δυνατότητα αλλαγής ταπετσαρίας, στην διαχείριση των εφαρμογών καθώς και στις ρυθμίσεις του συστήματος. Στο κέντρο έχουμε το πλήκτρο επιστροφής στην κεντρική οθόνη (home screen) ενώ αν το πατήσετε παρατεταμένα έχετε μία προεπισκόπηση των εφαρμογών που είναι ανοιχτές στο παρασκήνιο, και τις οποίες είτε μπορείτε τάχιστα να τις προσεγγίσετε, είτε μπορείτε να τις κλείσετε. Αριστερά, υπάρχει το πλήκτρο back, το οποίο δεν υποστηρίζει δεύτερη λειτουργία.

    GrandMemo (6)

    Αυτό βεβαίως που κάνει εντύπωση και κυριαρχεί στην πρόσοψη είναι η μεγάλη οθόνη των 5,7 ιντσών, τεχνολογίας LCD IPS, η οποία υποστηρίζει ανάλυση 1280 x 720 pixels. Η ανάλυση, παρόλο που η αγορά κυριαρχείται από 5ιντσα των 1080p, είναι μια χαρά, δηλαδή για να παρατηρήσετε pixelation θα πρέπει να είστε… πολύ της λεπτομέρειας ενώ επιπλέον εξασφαλίζει smooth λειτουργία, αφού δεν «κουράζει» την GPU και τον διπύρηνο Snapdragon S4 Plus (MSM8960) με συχνότητα 1,5GHz που διαθέτει στο εσωτερικό του το Grand Memo. Νομίζω ότι όσοι το επιλέξετε, θα μείνετε ικανοποιημένοι από την απόδοση του system-on-chip που ενσωματώνει σε σχέση με τα χρήματα που επενδύσατε και βεβαίως με την γενικότερη συμπεριφορά του smartphone. Αναμφισβήτητα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με το MSM8960T που έχει την Adreno 320 GPU ωστόσο φαίνεται πως για λόγους κόστους έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί.

    GrandMemo (3)

    Η οθόνη επιδεικνύει πολύ καλές γωνίες θέασης και έχει εξαιρετική απόδοση στο touch, με ωραία χρώματα ενώ είναι αρκετά φωτεινή. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσα κυκλοφορώντας με το κινητό, οι αντανακλάσεις παρουσιάζονται σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με άλλες κατασκευές και δεν δημιουργούν πρόβλημα. Τόσο λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έχει κάνει η ZTE στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και επειδή η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή, μπορείτε να εργαστείτε, και μάλιστα με σχετική άνεση, ακόμα και υπό το έντονο φως του ήλιου.

    Κατά τα άλλα, το ZTE Grand Memo διαθέτει 1GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου, WiFi 802.11b/g/n, NFC, GPS με υποστήριξη A-GPS, Bluetooth ενώ δεν απουσιάζει FM radio. Στην πρόσοψη, και δίπλα από το ακουστικό υπάρχει μία κάμερα για video chat με αισθητήρα 1 Megapixels.

    GrandMemo (4)

    Στο πίσω μέρος, έχουμε το ηχείο, το οποίο ακούγεται αρκετά καλά μπορώ να πω, και την κάμερα με αισθητήρα 8.0 Megapixels η οποία συνοδεύεται από LED flash. Μπορείτε να τραβήξετε ωραίες φωτογραφίες και video ανάλυσης έως και 1080p. Τα αποτελέσματα των φωτογραφιών θα σας ικανοποιήσουν αρκετά περισσότερο από το αποτέλεσμα του video πιστεύω, το οποίο περισσότερο μου έμοιαζε, όσο αφορά στην απόδοση λεπτομέρειας με video 720p παρά με video 1080p. Όσοι θέλετε, μπορείτε να δείτε τα σχετικά αρχεία που έχω αναρτήσει για να έχετε την δική σας άποψη. Όσο αφορά στον ήχο, τα αποτελέσματα βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο και γενικώς θα σας ικανοποιήσουν. Αυτό που δεν μου άρεσε, είναι ότι αν τοποθετήσετε το κινητό με την πλάτη σε μία επιφάνεια, τότε οι μικρές οπές του ηχείου “κλείνουν” με αποτέλεσμα να “μπουκώνει”. Αν και η εταιρεία, έχει τοποθετήσει δύο μικρά εξογκωματάκια ώστε να μην κλείνουν οι οπές του ηχείου, η λύση της δεν είναι αποτελεσματική, ακόμα και αν η επιφάνεια που θα το τοποθετήσετε είναι απολύτως λεία όπως σε ένα τραπέζι. Αν το τοποθετήσετε πάνω στο κρεβάτι σας, τότε οι πόροι θα μπουκώσουν εντελώς και η εμπειρία χρήσης δεν θα είναι καλή (μπορείτε βεβαίως να το τοποθετήσετε ανάποδα αν θέλετε να ακούσετε μόνο μουσική αλλά…).

    GrandMemo (8)

    Και στο πίσω μέρος έχουμε βεβαίως πλαστικό, αλλά με ωραίας αίσθησης μαλακό φινίρισμα και αντιολισθητικό. Το μοναδικό για μένα αρνητικό σημείο όσο αφορά στην αισθητική είναι το σχήμα του φακού της κάμερας. Είναι κάπως μεγάλο και έτσι όπως είναι, δεν ξέρω, νομίζω είναι λίγο παλιομοδίτικο και δεν ταιριάζει στην γενικότερη αισθητική του κινητού, που διακρίνεται από απλότητα, από λιτές γραμμές και καμπύλες.

    Τα αποτελέσματα των φωτογραφιών

    IMG_20130721_135849

    IMG_20130721_135855

    IMG_20130721_141100

    Το αποτέλεσμα κατά την λήψη video ανάλυσης 1080p

    Για το μέγεθος του, το Grand Memo είναι αρκετά λεπτό, με πάχος μόλις 8,5 χιλιοστά ενώ το βάρος του, χωρίς να έχω επίσημη πληροφόρηση, βρίσκεται κοντά στα 170 γραμμάρια. Μεγάλο μέρος του βάρους, οφείλεται στην μπαταρία, η οποία είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους και χωρητικότητας 3200mAh. Δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε και να την αντικαταστήσετε, αφού το πίσω καπάκι δεν αφαιρείται (για αυτό υπάρχουν και οι υποδοχές στην αριστερή πλευρά για τις καρτούλες microSD και microSIM με τα καλύμματα τους).

    Όσο αφορά στο λογισμικό έχουμε να κάνουμε με το γνωστό UI της ZTE, που όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι περισσότερο διακριτικό από ποτέ. Έτσι το “customization” έχει κρατηθεί στο minimum. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει δύο πολύ ωραία widgets, με το ημερολόγιο και το ρολόι/ καιρό, ενώ έχει επέμβει και σε κάποιες άλλες λειτουργίες ωστόσο οι επεμβάσεις όπως σας είπα είναι διακριτικές. Η έκδοση του Android είναι η 4.1.2.

    Screenshot_2013-07-20-18-00-07 Screenshot_2013-07-20-17-59-55

    Screenshot_2013-07-20-18-00-49 Screenshot_2013-07-20-18-01-03

    Screenshot_2013-07-20-18-01-15 Screenshot_2013-07-20-18-15-49

    Μία από τις εφαρμογές της ZTE που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το Mi-POP. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει στόχο να βελτιώσει την εργονομία και τον χειρισμό του Grand Memo, όταν το χειριζόμαστε με το ένα χέρι. Πιο συγκεκριμένα, και εφόσον το ενεργοποιήσετε, έχετε στην διάθεση σας ένα εικονίδιο το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε όπου θέλετε περιμετρικά της οθόνης – δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε στο κέντρο για παράδειγμα – και το οποίο εξ’ ορισμού αναλαμβάνει την λειτουργία back. Έτσι, μπορείτε να χειρίζεστε το κινητό πιο εύκολα, χωρίς μα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε δύο χέρια ή χωρίς να χρειάζεται να κάνετε περισσότερες κινήσεις (π.χ ανεβοκατεβάζοντας το κινητό στο χέρι σας για να προσεγγίσετε τα πλήκτρα χειρισμού χαμηλά) Ένα κινητό με τόσο μεγάλη οθόνη είναι δύσχρηστο, όταν αναγκάζεστε να το χρησιμοποιήσετε με το ένα χέρι ωστόσο με την λειτουργία Mi-POP τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Το συγκεκριμένο εικονικό πλήκτρο έχει τριπλή λειτουργία (στην πρώτη αναφέρθηκα). Αν το σύρετε στην οθόνη βλέπετε ότι ανοίγουν τρία ακόμη πλήκτρα επιπλέον (τέσσερα συνολικά), για τις λειτουργίες μενού, home και τις ανοιχτές εφαρμογές πέρα από την λειτουργία back. Αν επίσης το πατήσετε παρατεταμένα, έχει πρόσβαση σε σημαντικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα να απενεργοποιήσετε το κινητό, να το επανεκκινήσετε κ.α.

    Μία άλλη εφαρμογή που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η Mi-EasyAccess λειτουργία η οποία σας δίνει την δυνατότητα από την οθόνη κλειδώματος να προσεγγίσετε τις λειτουργίες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη.

    Οι επιδόσεις του Grand Memo είναι τυπικές για το είδος του SoC που ενσωματώνει. Χάρη στην οθόνη 720p τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με όσα περιμένει ότι θα… διαπιστώσει ο υποψιασμένος χρήστης. Έτσι, το κινητό αποκρίνεται θαυμάσια στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χωρίς υστέρηση και χασούρα στο framerate.

    Screenshot_2013-07-20-18-13-37 Screenshot_2013-07-20-18-24-02

    Screenshot_2013-07-20-18-31-13 Screenshot_2013-07-20-18-32-58

    Το Grand Memo της ZTE είναι μία πολύ καλή επιλογή για τον χρήστη που επιθυμεί να αποκτήσει ένα κινητό με μεγάλο περιβάλλον εργασίας, τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για την κατανάλωση περιεχομένου χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα. Αυτό ωστόσο έχει και τα μειονεκτήματα του, αφού αναγκαστικά θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα αρκετά μεγάλων διαστάσεων smartphone. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ZTE πάντως, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει προσπάθησε να προσφέρει ένα smartphone με τεράστια οθόνη 5,7 ιντσών με όσο το δυνατόν περισσότερο περιορισμένες διαστάσεις, όγκο και βάρος και νομίζω ότι τα κατάφερε αρκετά καλά.

    Αν σας αρέσουν τα phablets και επιπλέον δεν θέλετε να επενδύσετε κάποιο μεγάλο ποσό για την απόκτηση μίας τέτοιας συσκευής, τότε το ZTE Grand Memo αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση στην Ελληνική αγορά. Δείτε το οπωσδήποτε σε ένα κατάστημα.

    Δείτε και ένα video hands-on με την συσκευή

    Specs: ZTE Grand Memo (http://wwwen.zte.com.cn, €499)

    Λειτουργικό Android v.4.1.2
    Επεξεργαστής Dual-Core Qualcomm MSM8960 1,5GHz (Adreno 205 GPU)
    Μνήμη 16GB storage, 1GB RAM, microSD
    Οθόνη 5,7″ LCD-IPS (720×1280 pixels)
    Κάμερα 8.0 MPixel (1080p video), εμπρόσθια 1.0MPixel
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., miniUSB 2.0, NFC, FM radio, microSD slot

     

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles