15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    40 χρόνια Apple

    Σαν σήμερα την 1η Απριλίου του 1976, οι Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne δημιούργησαν την Apple, με σκοπό να αναπτύξουν και να πουλήσουν προσωπικούς υπολογιστές. Σε ένα γκαράζ στο Los Altos της Καλιφόρνια γεννήθηκε η εταιρεία και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, ένα δημιούργημα του Wozniak  που έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

    wozniak-and-jobs
    Steve Wozniak και Steve Jobs

    Ο πρώτος Apple 1 πουλήθηκε ως ένα συναρμολογημένο κύκλωμα χωρίς βασικά χαρακτηριστικά, όπως πληκτρολόγιο, οθόνη ή θήκη. Ο Wozniak έφτιαξε μόνος τους όλους τους υπολογιστές, που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 1976 σε τιμή 666,66 δολαρίων.

    apple I
    Apple I

    Η εταιρεία απέκτησε μετοχική σύνθεση στις 3 Ιανουαρίου του 1977, με την ονομασία Apple Computer Inc, χωρίς ωστόσο τον Wayne ο οποίος πούλησε το μερίδιό του σε Jobs και Wozniak έναντι μόλις 800 δολαρίων. Το όνομα Apple το απέκτησε μετά τη μετονομασία της στις 9 Ιανουαρίου του 2007.

    Ο Steve Jobs με τον Apple II
    Ο Steve Jobs με τον Apple II

    Το 1977 γεννήθηκε ο Apple ΙΙ, πάλι κατασκευής του Wozniak, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Dan Bricklin, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Apple είχε προσωπικό με σχεδιαστές και γραμμή παραγωγής. Το Μάιο του 1980 εισήγαγε το Apple III ενώ ο Apple Lisa (ονομάστηκε έτσι από το πρώτο εκτός γάμου παιδί του Steve Jobs) κυκλοφόρησε λίγο αργότερα ως ο πρώτος υπολογιστής με Graphical User Interface.

    Ο Apple Lisa computer άφησε εποχή καθώς ήταν ο πρώτος υπολογιστής με Graphic User Interface αλλά και το πρώτο mouse της Apple.
    Ο Apple Lisa computer άφησε εποχή καθώς ήταν ο πρώτος υπολογιστής με Graphic User Interface αλλά και το πρώτο mouse της Apple.

    Το 1984 γεννήθηκε ο Macintosh (αφού είχαν προηγηθεί καβγάδες μεταξύ δύο ομάδων στην Apple μίας που υποστήριζε τον Lisa και μία τον Macintosh) με την εταιρεία να πληρώνει διαφημιστικό χρόνο στο Super Bowl για ένα σποτ γι’ αυτόν που δημιούργησε ο Ridley Scott.

    To spot θεωρείται ακόμη και σήμερα masterpiece ωστόσο o Macintosh δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

    Macintosh

    Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να “εξορίσει” τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer. 12 χρόνια αργότερα το 1997, η Apple εξαγόρασε τη ΝeXT και λίγο αργότερα ο Jobs επέστρεψε στην εταιρεία ως Διευθύνων Σύμβουλος.

    imac

    Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Το 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα.

    mac os x

    Το 2001 παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το Mac OS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

    ipod

    Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001, ανακοίνωσε το iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (αργότερα απέκτησε και δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και video).

    iphone

    Το 2007 ο κόσμος γνώρισε το iPhone μία συσκευή που έχει γράψει τη δική της ιστορία που δε χρειάζεται πολλές αναφορές, αλλά και το Apple TV. To 2008 γεννήθηκε το App Store, ενώ το 2010 το iPad.

    ipad

    Ιστορική στιγμή για την εταιρεία ήταν ωστόσο και η παραίτηση του Steve Jobs από τη θέση του CEO της Apple στις 24 Ιουνίου του 2011, με τον Tim Cook να παίρνει τη θέση του. Ο Jobs έφυγε τελικά στις 5 Οκτωβρίου του 2011 μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

    jobs

    Σήμερα η Apple έχει 115.000 full time υπαλλήλους, 475 καταστήματα λιανικής σε 17 χώρες. Όσον αφορά την προϊοντική της γκάμα διαθέτει smartphones (iPhone), tablets (iPad), υπολογιστές (Mac), portable media players (iPod) αλλά και πιο πιο πρόσφατο απόκτημά της το έξυπνο ρολόι Apple Watch, ενώ έχει αναπτύξει δύο λειτουργικά συστήματα (OS X και iOS), καθώς και άλλα software προϊόντα όπως το iTunes, ο Safari browser και το iCloud.

    apple watch

    Δείτε το video που παρουσίασε πρόσφατα στο event λανσαρίσματος του iPhone SE η Apple για τα 40 χρόνια της εταιρείας.

    https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles