24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αστροφυσικοί εντοπίζουν την πρώτη απτή απόδειξη για το Big Bang

    Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, αμέσως μετά την μεγάλη έκρηξη, το γνωστό Big Bang που αποτελεί και την απαρχή του σύμπαντος, ακολούθησε η διόγκωσή του που, ονομάζεται inflation. Μία ομάδα φυσικών από το Harvard ανακοίνωσε πως βρήκε αποδείξεις που επιβεβαιώνουν το «inflation», άρα και την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε αυτή τη διαστολή. Τις συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο BICEP που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο και το οποίο χρησιμοποιείται για να παρατηρεί το πιο παλιό φως του σύμπαντος, αυτό που οδηγεί στην δημιουργία του. Τι αποδείξεις;

    18cosmos-2-superJumbo

    Οι ερευνητές λένε πως πρόκειται για ένα σήμα που άφησαν «πίσω» τους, πανάρχαια βαρυτικά κύματα. Το σήμα αυτό αφορά την ακτινοβολία CBM, τα μοτίβα της οποίας μελέτησαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον John Kovac και κατέληξαν πως αποδεικνύουν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, μία από τις ανεπιβεβαίωτες προβλέψεις του Albert Einstein.

    Albert-Einstein

    Ο μεγάλος Αυστριακός φυσικός, είχε διατυπώσει την εξής θεωρία το 1916: όταν συμβαίνει κάτι τόσο «εκρηκτικό» αφήνει πίσω του το στίγμα του στον χωροχρόνο, τον διαταράσσει και οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται ως ρυτιδώσεις ή, όπως τα ονόμασε, βαρυτικά κύματα. Η θεωρία του Einstein ποτέ δεν είχε επιβεβαιωθεί σε πρακτικό επίπεδο παρά μόνο σε θεωρητικό.

    Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων των ερευνητών που μελετούν τις καταγραφές του τηλεσκόπιου BICEP, έχουν ακόμα να περάσουν την βάσανο της επιβεβαίωσής τους από άλλους φυσικούς, αλλά σύμφωνα με όλες τις πηγές, η αξιοπιστία τους θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι οι ερευνητές κρατούν στα χέρια τους μία από τις πιο απτές αποδείξεις για την ύπαρξη της μεγάλης έκρηξης, του Big Bang, αναμένεται να κρατήσουν σύντομα στα χέρια τους και ένα βραβείο Νόμπελ.

    18cosmos-master1050

    Φυσικά, από την ανακάλυψη αυτή, δεν επιβεβαιώνετια μόνο ο Einstein. Επιβεβαιώνεται και ένας άλλος μεγάλος φυσικός που πρώτος υποστήριξε και απέδειξε μαθηματικά την θεωρία της ομοιιόμωρφης διόγκωσης του σύμπαντος, αμέσως μετά το Big Bang, πριν περίπου 13,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο φυσικός αυτός είναι ο Alan Guth και διατύπωσε την θεωρία του το 1980.

    Και μιας και αναφερόμαστε στην κοσμολογία, τον Einstein και τα μυστικά του σύμπαντος που όλο και λιγότερο παραμένουν μυστικά, θυμάστε πως προβάλλεται στις ΗΠΑ η σειρά Cosmos a SpaceTime Odyssey με οικοδεσπότη τον Neil deGrasse Tyson ε; Διαβάστε τι σας γράφαμε για το πρώτο της επεισόδιο, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles