18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Cortana: η ψηφιακή βοηθός των Windows που θα «τα βάλει» με τo Siri

    Στις αρχές Ιουνίου έγινε μία διαρροή που δεν της δώσαμε και τόσο μεγάλη σημασία. Εμφανίστηκε στο ebay ένα prototype smartphone από τη Microsoft και όσα τεχνολογικά site έδωσαν σημασία, απλά επεσήμαναν πως «φορούσε» το update Windows Phone 8.1. Κι εμείς αντίστοιχα εστιάσαμε στην κωμική πλευρά του πράγματος που, ο αγοραστής δεν είχε ιδέα πως επρόκειτω για prototype μέχρι που επικοινώνησε μαζί του η Microsoft για να του το αντικαταστήσει με ένα Lumia. Η Mary Jo Folley όμως από το ZDNet, έριξε μία πιο προσεκτική ματιά, ως τρομερά έμπειρη τεχνολογική και Microsoft συντάκτρια και διαπίστωσε πως στα screen shots που διέρρευσαν υπήρχε μία εφαρμογή με το όνομα zCortana. Και είναι η ψηφιακή βοηθός που θα διαθέτουν τα Windows Phone από τις αρχές του 2014, με την διάθεση των Windows Blue (8.1).

    Cortana-from-Halo-1920-1200

    Σύμφωνα με την αναφορά της Folley λοιπόν, η Cortana δανείζεται το όνομά της από ένα χαρακτήρα της σειράς Halo. Την Cortana που προσαρμόζεται και μαθαίνει πολύ γρήγορα. Θα πρόκειται για μία ψηφιακή βοηθό με λειτουργίες που θα εμπλουτίζονται συνεχώς από τον μηχανισμό – βάση δεδομένων που κινητοποιεί και τα αποτελέσματα του Bing, το Sartori.

    Η Cortana όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έρθει ακριβώς να ανταγωνιστεί τo Siri και το Google Now. Στόχος της Microsoft είναι η Cortana να αποτελέσει το κέντρο μίας ευρύτερης γκάμας υπηρεσιών ψηφιακής βοήθειας που θα είναι διαθέσιμη όχι μόνο στα smartphones της Microsoft, αλλά σε όλες τις συσκευές Windows, σταθερές και μη. Θα υπάρχει δηλαδή ψηφιακή βοηθός και στα Windows, υλοποιώντας την «υπόσχεση» που είχε δώσει ο Steve Ballmer στο memo με το οποίο ανακοίνωνε την αναδιοργάνωση της Microsoft, ότι «κάποια στιγμή θα λέμε στον Windows υπολογιστή μας, να μας τυπώσει την κάρτα επιβίβασης και θα το κάνει».

    Σίγουρα οι πρώτοι που θα το δούμε θα είμαστε εκείνοι που χρησιμοποιούμε Windows Phone. Για να προλάβω τις ερωτήσεις σας, όχι, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η Cortana θα μιλά Ελληνικά (πολύ αμφιβάλουμε τουλάχιστον για αρχή, εκτός κι αν η Microsoft κάνει την έκπληξη), δεν γνωρίζουμε ποιες συσκευές θα μπορούν να πάρουν το update με την ψηφιακή βοηθό και φυσικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα διατεθεί η αναβάθμιση Blue στα Windows. Ξέρουμε ότι θα είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά αναμένουμε μία πιο σαφή ημερομηνία. Ίσως μάθουμε κάτι πιο συγκεκριμένο την 23η Σεπτεμβρίου, όταν θα παρουσιαστούν τα νέα Surface.

    Τώρα, γνωρίζοντας τους gamers και τα γούστα τους (ΣτέφανεΠέτρο <3) είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστούν με την φαντασίωση της «καυτής» Cortana στα Windows Phone τους. Από άποψη marketing όμως, για το λανσάρισμα μίας ψηφιακής βοηθού που θα έχουν την προοπτική να την χρησιμοποιήσουν όλοι, ακόμα κι όσοι δεν θρέφουμε φαντασιώσεις για ψηφιακούς ημίγυμνους χαρακτήρες, δεν ξέρουμε κατά πόσον η σύνδεση της ψηφιακής βοηθού με την Cortana είναι μία τόσο καλή κίνηση. Μην ξεχνάτε πως σε αρκετές χώρες, Αγγλόφωνες ειδικά, οι κάτοχοι Apple χρησιμοποιούν το Siri με ανδρική φωνή και είναι εντελώς σεξιστικό πια να συνδέουμε στο μυαλό μας μία ψηφιακή βοηθό με την εικόνα μίας γυναίκας αποκλειστικά. Αλλά το κατά πόσον είναι μία καλή ή κακή κίνηση marketing αυτό, θα το δούμε με το λανσάρισμα της Cortana.

    Interesting reading: Πριν 2 χρόνια περίπου, σας γράφαμε για ποιο λόγο επιλέγονται οι γυναικείες φωνές σε ψηφιακούς βοηθούς ή ηχογραφήσεις αυτόματων μηνυμάτων, με τον τίτλο “Γιατί η Siri είναι γυναίκα;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles