21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Craig Steven Wright. Είναι αυτός ο Αυστραλός ο «Satoshi Nakamoto», ο δημιουργός του Bitcoin;

    Ιδιαίτερα αναλυτικά δημοσιεύματα σε γνωστά sites, όπως το Gizmodo ή το Wired, μετά από σχετικά ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν για το ζήτημα, σημειώνουν ότι ένας 44χρονος Αυστραλός που ονομάζεται Craig Steven Wright είναι ίσως ο μυστηριώδης… “Satoshi Nakamoto”, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Bitcoin.

    bitcoin

    Η υπόθεση, για μία ακόμη φορά, είναι ιδιαίτερα… περίπλοκη και οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, αντικρουόμενες. Όπως διαβάζουμε πάντως στη Guardian, πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα σε σπίτι ιδιοκτησίας του Wright σε προάστιο του Sydney, λίγες ώρες μετά τις αναφορές ότι υπήρχαν συσχετισμοί ανάμεσα σ’ αυτόν (έναν ειδικό σε θέματα info-security Αυστραλό επιχειρηματία) αλλά και τη δημιουργία του crypto-currency Bitcoin. Αυτό είναι, πάντως, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία, καθώς σημειώνεται ότι οι έρευνες έγιναν απλά για φορολογικούς σκοπούς.

    Κάποιοι λένε, πάντως, πως “όπου υπάρχει καπνός. υπάρχει και φωτιά”. Το Gizmodo δημοσιεύει ένα ιδιαίτερα αναλυτικό ρεπορτάζ με ενδείξεις και “αποδείξεις” ότι ο Wright είναι ο “Satoshi Nakamoto”, ο δημιουργός του Bitcoin. Μεταξύ άλλων, δημοσιεύεται απομαγνητοφώνηση δηλώσεων του Wright στο Australian Taxation Office τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου συζητήθηκε ευρέως το θέμα του Bitcoin.

    i did my best to try and hide

    Ο Wright φέρεται να έχει αναφέρει τα εξής: “Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να κρύψω το γεγονός ότι έτρεχα το Bitcoin από το 2009, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει τελειώσει και ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει”, ενώ σε ένα από τα emails που δημοσιεύει και πάλι το Gizmodo (σ.σ. το site ισχυρίζεται ότι έλαβε όλες τις πληροφορίες ανώνυμα από κάποιον που δούλευε για τον Wright και είχε… “χακάρει” το λογαριασμό του) σημειώνει ότι “δεν μπορεί να κάνει άλλο τον Satoshi καθώς αυτό το ψευδώνυμο είναι πλέον περισσότερο δημοφιλές απ’ ό,τι θα μπορούσε να ελπίσει ποτέ ότι θα γίνει”.

    i cannor do the Satoshi bit anymore

    Σε πολλά από τα emails που διέρρευσαν, ο Craig Wright “συνομιλεί” με έναν άνδρα που ονομάζεται Dave Kleiman. Πρόκειται για έναν βετεράνο του αμερικανικού στρατού που ειδικεύτηκε στο computer forensic (δικανική πληροφορική) μετά από ατύχημα που είχε και το οποίο τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, ωστόσο έφυγε από τη ζωή το 2013. Θεωρείται πάντως ότι ήταν συνδημιουργός του Bitcoin, μαζί με τον Wright.

    Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η πληροφορία ότι, πέρυσι, στη σελίδα του Wright στο LinkedIn, ο ίδιος είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να δημιουργήσει την πρώτη “Bitcoin bank στον κόσμο”. Στo account του εμφανίζεται ως CEO της DeMorgan Ltd, μίας εταιρείας που στη σελίδα της γράφει ότι “επικεντρώνεται στα εναλλακτικά νομίσματα, την επόμενη γενιά του τραπεζικού συστήματος και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στην ασφάλεια και τη δημιουργία μίας απλής εμπειρίας για το χρήστη”, ενώ διαθέτει αρκετές θυγατρικές που ασχολούνται με το Bitcoin. Οι δραστηριότητές του, ωστόσο, φέρεται να επεκτείνονται ακόμη περισσότερο, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του και σε πάνελς και συζητήσεις με άλλους Bitcoin experts.

    Παρά τις φήμες και τις διαρροές, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτός ο Αυστραλός επιχειρηματίας είναι όντως ο Satoshi Nakamoto ή αν π.χ. το όνομα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς, ωστόσο το θέμα βρίσκεται υπό εξέλιξη και ίσως τις επόμενες ώρες μάθουμε περισσότερα…

    Να θυμίσουμε ότι παλαιότερα, το Newsweek είχε αποκαλύψει ως δημιουργό του Bitcoin έναν 64χρονο Ιάπωνα, ωστόσο το δημοσίευμα εκείνο δεν επαληθεύτηκε ποτέ.

    Διαβάστε τα ρεπορτάζ των Gizmodo και Wired για αναλυτικές πληροφορίες για ό,τι έχει διαρρεύσει 

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles