18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    MLS iQTalk CrystalMax: Ποιοτικό και «ελληνικό»!

    Τα περισσότερα Android smartphones μας έχουν συνηθίσει σε κάποια δεδομένα χαρακτηριστικά, εφαρμογές και λειτουργίες, με τις διαφορές τους να εντοπίζονται κυρίως στην κατασκευή και το σχεδιασμό τους, το skin του λειτουργικού και τις επιδόσεις, ανάλογα με το hardware που σε κάθε κατηγορία κινείται σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα που ξεχωρίζουν χάρη σε «ειδικά» χαρακτηριστικά ή λειτουργίες και προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Ένα από αυτά είναι και το νέο iQTalk CrystalMax της MLS.

    Στο παρελθόν δοκιμάσαμε τόσο το Crystal iQTalk όσο και το “King” μοντέλο της MLS, τα οποία μας άφησαν καλές εντυπώσεις μεν, με κάποιες μικρές αδυναμίες δε, λόγω της “παιδικής” τους ηλικίας. Παίρνοντας στα χέρια μας το CrystalMax για δοκιμή, όμως, διαπιστώσαμε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις και προσθήκες που θα την καταστήσουν μια ανταγωνιστική συσκευή.

    iqtalk-crystalmax-2

    iqtalk-crystalmax-3

    iqtalk-crystalmax-1

    Κατασκευή, hardware, λειτουργικό

    Το CrystalMax έχει την ποιοτικότερη κατασκευή από οποιαδήποτε συσκευή της MLS έχουμε δεί στο παρελθόν, δείχνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Διατίθεται σε δύο χρώματα, μαύρο και λευκό, εκεί όμως τελειώνουν οι διαφορές των εκδόσεων, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ίδια. Πλαστικό πίσω κάλλυμα με matte υφή, πολύ ευχάριστο στην αφή και προσφέροντας αρκετό grip, λεπτό, χρωμιωμένο πλαίσιο, ενώ στην πρόσοψη βρίσκουμε μια οθόνη IPS 4,5 ιντσών με ανάλυση 540 x 960 pixels. Η φωτεινότητά της είναι επαρκής για χρήση και σε εξωτερικούς χώρους με άνεση, ο τύπος του panel εγγυάται καλή χρωματική απόδοση και γωνίες θέασης. Η χρήση τεχνολογίας One Glass Solution, τέλος, εξασφαλίζει πολύ καλή απόκριση κατά την αφή, αφού ελαχιστοποιείται το κενό μεταξύ κρυστάλλου και panel αφής.

    Στο πάνω μέρος βρίσκουμε το power button και στην αριστερή πλευρά το (διπλό) πλήκτρο για την ένταση, με καλό feedback και αίσθηση. Επίσης βρίσκουμε το 3,5” jack στο πάνω μέρος και την microUSB στο κάτω μέρος, ενώ η 12 MP κάμερα με το συνοδευτικό LED flash και την έξοδο του ήχου βρίσκονται στην πλάτη του κινητού. Τα πλήκτρα αφής είναι 3 και είναι φωτιζόμενα, ενώ κλείνοντας βρίσκουμε δίπλα στο ακουστικό την εμπρόσθια 2 MP κάμερα και τον αισθητήρα φωτός και εγγύτητας.

    iqtalk-crystalmax-6

    iqtalk-crystalmax-7

    Το CrystalMax στο εσωτερικό του κρύβει ένα διπύρηνο επεξεργαστή στο 1 GHz (Cortex A9) που συνοδεύεται από την PowerVR SGX 531 GPU και 512 MB μνήμης RAM. Αρχικά το μέγεθος της μνήμης μας ξένισε αλλά στην πράξη είδαμε πως γίνεται καλό optimization των εφαρμογών και η συσκευή δεν πρόκειται να «κρασάρει» όσα apps κι αν ανοίξετε. Η μεταβάση μεταξύ menus και το άνοιγμα παραθύρων γίνεται ομαλά, με ένα μικρό lag να είναι εμφανές πάντως όταν η συσκευή είναι πολύ «φορτωμένη». Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 4 GB αλλά μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD και η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει GPS, Wi-Fi και 3G. Bluetooth. Σημειωτέον πως η συσκευή διαθέτει και ραδιοφωνικό FM δέκτη.

    Εγκατεστημένη θα βρείτε την έκδοση 4.1 του Android με τα τυπικά χαρακτηριστικά της, χωρίς κάποια εφαρμογή ή λειτουργία που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, εκτός από μια: Η ύπαρξη PIP (picture in picture) δυνατότητας όταν προβάλλετε κάποιο video από τη συλλογή σας, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε το video σε μικρό παράθυρο (που αλλάζει μέγεθος και θέση πανεύκολα με pinch και drag), ενώ πίσω από αυτό συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε κανονικά τη συσκευή και άλλες εφαρμογές, να πλοηγείστε στο μενού και τις αρχικές οθόνες κ.λπ. Ωφέλιμη προσθήκη που δίνει ένα multi-tasking χαρακτήρα.

    iqtalk-crystalmax-10

    Φωνητική αναγνώριση και πλοήγηση

    Αναμφίβολα το δυνατό χαρτί του CrystalMax είναι οι εφαρμογές ελληνικής φωνητικής αναγνώρισης της MLS που λύνουν τα χέρια του χρήστη και του επιτρέπουν να δίνει εντολές χωρίς να αγγίζει την οθόνη. Έχουμε τα κλασικά Talk&Call για κλήση ομιλίας, Talk&SMS για υπαγόρευση σύντομων μηνυμάτων, το Talk&Post για “hands-free” δημοσιεύσεις στο Facebook και φυσικά το Talk&Drive στο οποίο θα σταθούμε αργότερα. Προσθήκη στα παραπάνω αποτελεί το Talk&Email που επιτρέπει την υπαγόρευση κειμένων για αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όλα τα παραπάνω δουλεύουν αψεγάδιαστα στην πράξη και είναι λογικό καθώς η MLS διαθέτει εμπειρία πολλών ετών στον τομέα της φωνητικής αναγνώρισης, εμπειρία η οποία φαίνεται καθαρά στα smartphones και τα tablets που διαθέτει. Μπορείτε, λοιπόν, να πείτε στο κινητό σε ποιό χρήστη από τις επαφές σας θέλετε να στείλετε κάτι, να υπαγορεύσετε το κείμενο ακόμη και με μία ανάσα, με σημεία στίξης και αλλαγή παραγράφων και απλώς να πατήσετε μια φορά την οθόνη στο τέλος για αποστολή.

    iqtalk-crystalmax-11

    Το Talk&Drive διατηρείται όπως το γνωρίζαμε από τα υπόλοιπα μοντέλα της MLS, γρήγορο και με ακρίβεια σε επίπεδο χαρτών. Η ύπαρξη A-GPS και EPO GPS βοηθά τη συσκευή να «κλειδώνει» πιό γρήγορα τους δορυφόρους και να εντοπίζεται η θέση της άμεσα, κάτι που απαιτούν οι χρήστες που βρίσκονται πολλές ώρες στο δρόμο και έχουν ανάγκη ένα καλό πλοηγό. Παράλληλα, η MLS δίνει δώρο μαζί με το CrystalMax τον εξοπλισμό αυτοκινήτου, δηλαδή μια βάση με βεντούζα και ένα φορτιστή, εκτός από τον κανονικό φορτιστή σπιτιού. Αξεσουάρ που για να αποκτήσετε ξεχωριστά θα έπρεπε να δώσετε σίγουρα ένα υπολογίσιμο ποσό επιπλέον της αγοράς ενός smartphone.

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    H κάμερα του CrystalMax έχει ανάλυση 12 MP, ξεπερνώντας στα χαρτιά τις περισσότερες κάμερες κινητών αυτής της κατηγορίας και συνοδεύεται από ένα single-LED flash. Το τελευταίο είναι όσο ισχυρό θα περιμέναμε και δε μας απογοήτευσε, ενώ η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αντίστοιχη των τυπικών 8 MP καμερών που βρίσκουμε σε αντίστοιχα μοντέλα. Υποστηρίζεται HDR και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πολλές επιλογές για να «παίξει» πριν τη λήψη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (ISO, σταθεροποίηση κίνησης κ.λπ.). Δυστυχώς η μέγιστη ανάλυση video που μπορεί να τραβήξει το CrystalMax είναι 720p και τα παραγόμενα αρχεία είναι τύπου .3gp, το θετικό είναι η ποιότητά τους που μας ικανοποίησε σε γενικές γραμμές.

    iqtalk-crystalmax-5

    Μέσα στη συσκευασία του κινητού, για την ακρίβεια μέρος της ίδιας της συσκευασίας του, αποτελεί ένα ειδικό audio dock από πλαστικό, το οποίο δεν έχει καμία θύρα, κανένα pin, τίποτα που να προδίδει τη σύνδεσή του με μια ηλεκτρονική συσκευή και το ρόλο του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυσικό ενισχυτή ήχου καθώς το κοίλο εσωτερικό του είναι σχεδιασμένο ώστε να δέχεται τον ήχο από το μεγάφωνο της συσκευής και να τον εξάγει με σαφώς μεγαλύτερη ένταση από το πλάι. Δείτε τις φωτογραφίες και το video για να κατανοήσετε αυτό το dock, το οποίο στην πράξη αποδίδει εντυπωσιακά καλά! Το CrystalMax έχει αρκετά ισχυρό ηχείο ούτως ή άλλως, όμως με το dock μπορείτε εύκολα να παίξετε μουσική όταν βρίσκεστε με μια παρέα σε ένα σπίτι, στην παραλία οπουδήποτε θέλετε φορητό music player με καλή ένταση. Προφανώς οι συχνότητες αλλοιώνονται ελαφρώς και ο παραγόμενος ήχος είναι πιό «βαθύς», ανάλογα με το τι είδος μουσικής προτιμάτε, αλλά όπως κι αν έχει αυτή η έμπνευση της MLS αποδίδει και με το παραπάνω.

    iqtalk-crystalmax-4

    iqtalk-crystalmax-9

    Η αυτονομία του CrystalMax οφείλεται στην μπαταρία των 1.700 mAh, η οποία θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη για μια συσκευή με τόσο μεγάλη οθόνη. Ευτυχώς δεν έχει υψηλή κατανάλωση οπότε αναμείνατε περίπου 3,5-4,5 ώρες χρήσης browsing/video με κανονική φωτεινότητα. Σίγουρα μια διχίλιαρη μπαταρία θα ταίριαζε πολύ καλύτερα σε αυτή τ συσκευή αλλά με ήπια χρήση δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να βγάλετε την ημέρα σας και με την υπάρχουσα.

    iqtalk-crystalmax-8

    Το MLS iQTalk CrystalMax διατίθεται ήδη στα καταστήματα έναντι 249 €, ενώ μπορείτε να βρείτε και μια dual-SIM εκδοχή του αν χρειάζεστε τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια οικονομική κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός του είναι αρκετά ισχυρός, όμως με όπλα του το συνοδευτικό εξοπλισμό, τα “Talk” apps και την πολύ ποιοτική κατασκευή, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για αρκετούς χρήστες. Για όσους βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση και δεν έχουν χρόνο να κοιτούν την οθόνη του κινητού τους ή να πληκτρολογούν, για όσους θέλουν ένα smartphone με εξαιρετική πλοήγηση αλλά παράλληλα θέλουν καλές multimedia δυνατότητες και λειτουργίες, όταν χρειάζεται. Περισσότερες πληροφορίες για το CrystalMax μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles