18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Project Tango by Google. Ένα smartphone που μπορεί να… χαρτογραφήσει τον κόσμο γύρω του

    Ακόμη ένα “διαφορετικό” project δίνει στη δημοσιότητα η Google. Αυτή τη φορά, λοιπόν, σειρά έχει το “Project Tango“, το οποίο αποτελεί μέρος του οράματος της αμερικανικής εταιρείας να αναδείξει τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της τρισδιάστατης χαρτογράφησης και της επαυξημένης πραγματικότητας, με τη βοήθεια ενός… smartphone.

    Project Tango by Google

    Το Project Tango είναι μία συσκευή που ανέπτυξε το Advanced Technology and Project Group της εταιρείας, το οποίο, αν θυμάστε, είναι ένα τμήμα της Motorola το οποίο παρέμεινε στη Google μετά την εξαγορά του κατασκευαστή από τη Lenovo (και ναι, είναι υπεύθυνο και για το Project Ara των modular smartphones).

    Στόχος του Project Tango είναι να “μάθει” τον κόσμο γύρω του αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά με μία “ανθρώπινη ματιά”, με τη Google να αναφέρει ότι η συσκευή έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των αισθητήρων της, του επεξεργαστή, αλλά και του λογισμικού που περιλαμβάνει, να χαρτογραφήσει χώρους στους οποίους την μετακινείτε, με την ελπίδα ότι το project θα μπορέσει να συνθέσει ένα χάρτη ολόκληρου του κόσμου καθώς και να σας δίνει ακριβείς οδηγίες οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

    Project Tango by Google 02

    Το prototype device του Project Tango είναι ένα 5ιντσο Android smartphone, στο πίσω μέρος του οποίου υπάρχει μία κάμερα 4MPixels, ένας αισθητήρας βάθους και μία δεύτερη κάμερα για την παρακολούθηση της κίνησης. Το “παρών” δίνει ένα vision-processing chip από την Movidius που ονομάζεται “Myriad 1” και έχει σχεδιαστεί από το μηδέν, ώστε να φέρει την οπτική ενός Kinect σε ένα smartphone και να αντέξει την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για τις λειτουργίες που χρειάζεται μία τέτοια συσκευή χωρίς να “στεγνώνει” την μπαταρία του. Επικεφαλής του νέου project είναι, μάλιστα, ο Johnny Lee, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στη Microsoft και στο κομμάτι του αισθητήρα Kinect.

    Όπως σημειώνει η Google, οι αισθητήρες που διαθέτει το Project Tango επιτρέπουν στη συσκευή να κάνει πάνω από “250.000 3D μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο, επικαιροποιώντας τη θέση και τον προσανατολισμό της σε πραγματικό χρόνο και συνθέτοντας με αυτά τα δεδομένα ένα ενιαίο 3D model του χώρου γύρω σας”. Έτσι, η συσκευή μπορεί να δει τον κόσμο με “ανθρώπινη οπτική” και τα δεδομένα που θα λαμβάνει μπορούν να χαρτογραφήσουν χώρους με τρόπο που δεν έχει μπορέσει να γίνει έως τώρα. Το Project Tango θα μπορούσε, βέβαια, πέρα από τη χαρτογράφηση εσωτερικών χώρων, να χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργήσει πιο ρεαλιστικά περιβάλλοντα επαυξημένης πραγματικότητας ή για την πλοήγησή σας όταν βρίσκεστε σε μία δύσκολη περιοχή. Οι δυνατότητες του project είναι άπειρες και η Google κάνει μαζί του μία αρχή που φιλοδοξεί να έχει πολύ πιο δυνατή συνέχεια με τη συνεργασία και ανεξάρτητων προγραμματιστών.

    Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να δώσει, προς το παρόν, το prototype Project Tango σε 200 developers οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση στην εταιρεία, σημειώνοντας πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη συσκευή για την ανάπτυξη εφαρμογών, παιχνιδιών και νέων αλγορίθμων. Η Google φιλοδοξεί μάλιστα ότι θα τους έχει επιλέξει και θα τους στείλει τις συσκευές έως τις 14 Μαρτίου.

    Δείτε ένα video με τον Johnny Lee και άλλους συνεργάτες της Google να μιλούν για το Project Tango

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles