15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Γιατί θεωρώ το Bendgate του iPhone 6 μια μεγάλη ηλιθιότητα

    Αν κανείς ήθελε να διδάξει σε μαθητές τον ορισμό της μαζικής υστερίας, το σκάνδαλο Bendgate που αφορά το iPhone 6 (το iPhone 6 Plus, συγκεκριμένα) είναι το ιδανικό παράδειγμα. Και παρακάτω θα σας εξηγήσω γιατί όσοι ασχολήθηκαν τόσο σοβαρά με αυτό το θέμα, είναι απλά ηλίθιοι.

    iphone6bendgate

    Όλα ξεκίνησαν από αναφορές που ήθελαν το Plus να λυγίζει…γράψτε λάθος, πρέπει να πάμε πιό πίσω. Όλα ξεκίνησαν από την κυκλοφορία του iPhone 6. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά το χρόνο και παρασύρει ολόκληρο τον τεχνολογικό κόσμο, από απλούς χρήστες μέχρι τους δημοσιογράφους, σε μια παράκρουση που διαρκεί μέρες, εβδομάδες. Μια παγκόσμια εμμονή με τη νέα δημιουργία της Apple, που, προς απογόητευση των λοιπών «μεγάλων» κατασκευαστών smartphones, επισκιάζει οτιδήποτε άλλο έχει παρουσιαστεί εκείνη τη χρονιά, μας κάνει να το ξεχνάμε σα να μην έγινε ποτέ. Όλοι ασχολούνται με το iPhone για αρκετά 24ωρα και αυτό έχει επιπτώσεις όπως το Bendgate.

    Συνεχίζοντας, υπήρξαν αναφορές πως το Plus μοντέλο των 5,5 ιντσών λύγιζε υπερβολικά εύκολα, όταν κάποιος καθόταν πάνω του ενώ το είχε στην τσέπη του. Μέσα σε ελάχιστες ώρες το Internet πήρε φωτιά, τα τεχνολογικά fora μετατράπηκαν σε ασυγκράτητες flaming κοινότητες, μέχρι και τα δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα μετέδωσαν ρεπορτάζ για το «αν λυγίζει το νέο iPhone», με τραγελαφικά αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις. Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω έπαιξε το Youtube video του Unbox Therapy, το οποίο ήδη έχει 40.000.000 views και συνεχίζει. Σε αυτό το video, ο τύπος του UT ασκεί πίεση με τα χέρια του στο iPhone 6 Plus για να διαπιστώσει ότι αυτό λυγίζει και μάλιστα άσχημα. Ως εδώ, όλα καλά, εννοώντας πως είχαμε μια ένδειξη, κάναμε το σχετικό πείραμα και βγάλαμε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Το Plus λυγίζει αν το πιέσεις με τα χέρια σου.

    iphone-6-plus-bendgate

    Η ηλιθιότητα, όμως, μόλις ξεκινούσε. Μετά από τη δημοσίευση αυτού του video, επικράτησε πανικός: Κάτοχοι iPhone 6 Plus έψαχναν πως να τα ξεφορτωθούν, υποψήφιοι αγοραστές στρέφονταν προς άλλα μοντέλα, τα Android fanboys πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με αστείες φωτογραφίες, posts, memes που αφορούσαν το θέμα, ενώ οι οπαδοί της Apple έκαναν τις…πάπιες, όχι διαψεύδοντάς το αλλά θεωρώντας πως είναι κάτι το φυσιολογικό και επικαλούμενοι τους νόμους της Φυσικής.

    Την ίδια στιγμή, το Unbox Therapy συνέχιζε τη νέα μόδα των “bend tests”, με άλλες συσκευές της αγοράς, όπως και άλλα websites, το ζήτημα έπρεπε διαστάσεις…σκανδάλου κερδίζοντας την ονομασία Bendgate (από το Watergate, φυσικά), ενώ είδαμε bend tests ακόμη και με χρήση βιομηχανικού εξοπλισμού που ασκούσε πίεση δεκάδων κιλών πάνω σε smartphones, μέχρι να σπάσουν. Μιλάμε για μια παρανοϊκή κατάσταση στην οποία βολοδέρνει ολόκληρο το άβουλο και τυφλό «κοπάδι» των λατρών της τεχνολογίας, χωρίς να σταματά ούτε μια στιγμή για να αναλογιστεί τι συμβαίνει γύρω του! Ποιά Αμφίπολη…

    Δείτε, για παράδειγμα, το test του Consumer Reports στο Youtube:

    Untitled-2

    Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει τόσο πολύ που στη μάχη για τα views και τη δημοσιότητα, προχωρούν σε δοκιμές άνευ σημασίας και εντελώς λανθασμένες! Πίεση σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά, ακριβώς στο κέντρο της συσκευής; Ποιές οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα; Το να κάθεσαι πάνω σε ένα κινητό ενώ το έχεις στην πίσω τσέπη του παντελονιού σου σημαίνει πως η δύναμη θα ασκηθεί πολύ πιό ομοιόμορφα και εξαρτάται φυσικά και από το υλικό πάνω στο οποίο κάθεσαι: Καναπές; Καρέκλα; Μάρμαρο; Και πόσα κιλά είσαι; Και τι παντελόνι φοράς; Κανείς δε σκέφτηκε να δοκιμάσει εξ’αρχής αυτό για το οποίο παραπονέθηκαν οι χρήστες, να «κάτσει» δηλαδή πάνω σε ένα iPhone 6 Plus…Ή τουλάχιστον σχεδόν κανείς, αλλά ακόμη κι αυτοί που το έκαναν σωστά, δεν έλαβαν τη δημοσιότητα που έπρεπε. Αντιθέτως, θραύση έκαναν τα video που έδειχναν συσκευές να τσακίζουν, να γίνονται θρύψαλα, να διπλώνουν στα δύο σαν χαρτοπετσέτες. Well done, Internet. Για άλλη μια φορά ανέδειξες την ηλιθιότητα των ανθρώπων.

    Η δική μου άποψη; Από τη μία τάσσομαι υπερ των όσων κατηγορούν την Apple για τη δημιουργία μιας τόσο ευαίσθητης συσκευής, καθώς όντως το iPhone 6 Plus δεν είναι όσο στιβαρό (έχοντας δεί ήδη το iPhone 6) θα περίμενε κανείς και άλλωστε, το να κάτσεις κατά λάθος πάνω στο κινητό σου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα. Από την άλλη, δε μπορώ παρά να συμμεριστώ τα επιχειρήματα των -λίγων- λογικών οπαδών του iPhone που υποστηρίζουν ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν γίνονταν bend tests σε κινητά και κανείς δε δοκίμαζε να ασκήσει τόσο αφύσικα μεγάλη πίεση σε ένα iPhone (δηλαδή με όλη τη δύναμη των δύο χεριών του, ακριβώς στο κέντρο του) για να δεί αν λυγίζει. Και, όπως απέδειξαν τα videos στο YouTube, πολλές συσκευές άλλων κατασκευαστών παραμορφώθηκαν, ράγισαν, αποκολλήθηκαν τα τμήματά τους, όταν τους ασκήθηκε πίεση (εκτός από κάποιες πραγματικά πολύ στιβαρές).

    iphone 6 dali

    Άρα, από τη μία κρίναμε υπερβολικά αυστηρά το iPhone, από την άλλη η Apple θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά στο κατασκευαστικό κομμάτι και να μην έχει υπάρξει τέτοιο ζήτημα εξ’αρχής. Το να πάρεις μια συσκευή και απλώς να την μεγενθύνεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, για διάφορους λόγους, όμως το iPhone 6 Plus δείχνει να είναι ακριβώς αυτό, ένα «μεγάλο» iPhone 6. Θα σιγουρευτώ όταν το δοκιμάσω ο ίδιος μέσα στις επόμενες μέρες και φυσικά θα σας μεταφέρω με κάθε λεπτομέρεια οτιδήποτε διαπιστώσω. Μέχρι τότε, εύχομαι το Bendgate να σβήσει όσο το δυνατόν πιό γρήγορα, για να ησυχάσουμε κι εμείς, κι εσείς.

    Οι απόψεις του συντάκτη είναι προσωπικές δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα και τις απόψεις του Digital Life και του ομίλου Smartpress

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    44 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles