19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Windows Phone 8.1. Τα πάντα για το voice assistant Cortana και όλες τις υπόλοιπες αλλαγές

    Το Build Developer Conference της Microsoft άνοιξε τις πύλες του, μαζί με μία σειρά από ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας – στο κομμάτι των λειτουργικών και όχι μόνο. Μία από αυτές αφορά την ανακοίνωση του update Windows Phone 8.1, που φέρνει ανανεωμένη εμφάνιση, αλλά και τον φωνητικό βοηθό Cortana, για τον οποίο έχουμε διαβάσει τόσα τους προηγούμενους μήνες, στα smartphones που θα λάβουν την ενημέρωση.

    Windows Phone 8-1-2

    Cortana. Ένας ψηφιακός φωνητικός βοηθός για τα Windows Phone 8.1

    Ο Joe Belfiore στην παρουσίαση δήλωσε ενθουσιασμένος καθώς τα Windows Phone αποκτούν επιτέλους τον… ή μάλλον… την προσωπική ψηφιακή βοηθό τους, μία απάντηση της Microsoft -θα μπορούσε να πει κανείς- σε προτάσεις όπως το Siri της Apple ή το S Voice της Samsung. Με τη βοήθεια της voice assistant που ονομάζεται Cortana (το όνομα προέρχεται από χαρακτήρα της σειράς Halo και σας έχουμε ήδη γράψει κάποια πράγματα με βάση αυτή τη διαρροή) μπορείτε να διαχειρίζεστε, με τη βοήθεια της… φωνής σας, τις βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου, να ορίζετε ραντεβού, να πραγματοποιείτε αναζητήσεις, να αναπαράγετε μουσική, αλλά και να ορίζετε ιδιαίτερες ρυθμίσεις στη συσκευή σας – όπως για τις “λεγόμενες ώρες κοινής ησυχίας” όπου θα μπορούν να σας καλούν μόνο συγκεκριμένες από τις επαφές σας. Όπως και το Google Now έτσι και η Cortana μαθαίνει από τις αναζητήσεις σας, αλλά και τις τοποθεσίες που επισκέπτεστε συχνά, ώστε να σας παρέχει σχετικό περιεχόμενο.

    Windows Phone 8-1 Cortana

    Η Cortana αναπαρίσταται οπτικά από ένα κυκλικό εικονίδιο, που “υιοθετεί” τον ίδιο χρωματικό σχεδιασμό με το theme των Windows Phone. Επιπλέον, “πάλλεται” όταν “σας μιλάει” ενώ περιστρέφεται όταν ψάχνει για να σας βρει μία απάντηση. Μία από τις εντυπωσιακές δυνατότητες της, μάλιστα, είναι και το ότι μπορεί να δίνει απαντήσεις σε μη ολοκληρωμένες ερωτήσεις, οι οποίες αποτελούν συνέχεια ενός προγούμενου ερωτήματός σας. Έτσι, έχει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να αντιληφθεί το “how about in Celsius” αν έχει ακολουθήσει μία ερώτηση για το “what’s the temperature in Las Vegas”. Το παράδειγμά μας παραμένει στα αγγλικά, καθώς η Cortana θα λανσαριστεί στη beta περίοδό της αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, για να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα στις χώρες που θα έχουν την “υποστήριξή” τους στη συνέχεια. Εμείς, πάντως, θα χρειαστεί να περιμένουμε λιγάκι παραπάνω για να “υποκύψουμε” στη γοητεία της…

    Windows Phone 8-1 Cortana2

    Πέρα από την Cortana τι στα Windows Phone 8.1;

    Ποιες είναι, όμως, οι υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται στα Windows Phone 8.1, πέρα από την Cortana; Η νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft για smartphones μάς γνωρίζει ένα νέο Action Center, που αποτελεί, ουσιαστικά, εκείνο το “περιβόητο” notification center το οποίο οι χρήστες των Windows Phone αναζητούν εναγωνίως εδώ και χρόνια. Σας παρέχει τη δυνατότητα να ορίσετε ποιες ακριβώς εφαρμογές επιθυμείτε να στείλουν ειδοποιήσεις στο Action Center και αν θέλετε αυτή η ειδοποίηση να γίνεται και με “δόνηση” της συσκευής σας ή όχι. Το “παρών” δίνει ακόμη ένα σύνολο από βασικά “toggles”, όπως π.χ. το airplane mode. Επιπρόσθετα, συναντάμε μία περισσότερο προσωποποιήσιμη lock screen, που επιτρέπει ακόμη και σε third-party εφαρμογές να κάνουν πιο “διαδραστικά και πρωτότυπα” πράγματα (με τη βοήθεια νέων APIs που είναι διαθέσιμα). Τα tiles της Οθόνης Έναρξης μπορούν και αυτά να “πειραχθούν”, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να τοποθετήσετε σε αυτά skin με μία ολόκληρη εικόνα αντί για ένα απλό χρώμα.

    Windows Phone 8-1

    Όσον αφορά τώρα τους business users, η Microsoft προσθέτει υποστήριξη για enterprise VPΝ και S/MIME, επιτρέποντας την κρυπτογράφηση των emails σας. Επιπλέον, έχουν ενημερωθεί τόσο το Windows Phone Store όσο και η εφαρμογή του Calendar, όπου υπάρχει πλέον δυνατότητα για alternative views μετά από απαιτήσεις των χρηστών.

    Ένα νέο χαρακτηριστικό με την ονομασία Wi-Fi Sense σάς επιτρέπει να συνδέεστε αυτόματα στα δωρεάν ασύρματα δίκτυα κοντά σας, αλλά και να μοιράζεστε το οικιακό σας ασύρματο δίκτυο με φίλους χωρίς να πρέπει να τους δώσετε το password σας (η Microsoft δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό, πάντως μας φαίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα).

    Το νέο update ενσωματώνει και μία νέα έκδοση του Skype, που μπορεί να μετατρέψει μία κανονική τηλεφωνική κλήση σε videoκλήση μέσω του προγράμματος. Στις νέες προσθήκες περιλαμβάνεται ακόμη μία επιλογή πληκτρολογίου τύπου Swype, που η Microsoft ονομάζει “word flow” και θα κάνει την πληκτρολόγησή σας ακόμη πιο γρήγορη..

    Τα Windows Phone 8.1 θα κυκλοφορήσουν ως update “μέσα στους επόμενους μήνες” για επιλεγμένες συσκευές Windows Phone 8, ενώ θα ενσωματωθούν και σε νέες συσκευές της αγοράς, όπως οι προτάσεις της Nokia που ανακοινώθηκαν πριν λίγο σήμερα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles