Ένα έργο ορόσημο για την πόλη Λεμεσού, που υλοποιήθηκε χάρη στην οικονομική αρωγή της Cyta, επιλέχθηκε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να εκπροσωπήσει τηΚύπρο( μαζί με άλλα εννέα έργα) στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Mies Van Der Rohe Award» που διεξάγεται αυτή την περίοδο και του οποίου η απονομή των βραβείων θα γίνει το καλοκαίρι του 2015, στη Βαρκελώνη.
Πρόκειται για την Υπέργεια Διάβαση Cyta, που αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του Αθλητικού Πάρκου στο παλαιό ΓΣΟ προς τη θάλασσα, συνδέοντας το πάρκο με τον παραλιακό πεζόδρομο και την Ακτή Ολυμπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Υπέργεια Διάβαση συνδέει γραμμικά και ενοποιεί τα δύο έργα, δημιουργώντας παράλληλα νέους χώρους που τίθενται στην διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης της Λεμεσού. Βρίσκεται στο ανατολικό σημείο της υφιστάμενης υπέργειας πλατφόρμας του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ και καταλήγει σε ένα πλάτωμα, το οποίο λειτουργεί ως «μπαλκόνι» στην παραλία, προσφέροντας στους επισκέπτες απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα και τον περιβάλλοντα παραλιακό χώρο της Λεμεσού.
Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου έργου που έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ, ανέλαβε εξολοκλήρου η Cyta, στο πλαίσιο της προσφοράς της στην κοινωνία και σε έργα υποδομής που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Αρχιτέκτονας του έργου είναι η κα Μαργαρίτας Δανού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Υπέργεια Διάβαση Cyta στη Λεμεσό, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής που χρηματοδοτείται από την Cyta, αφού το πρώτο ανάλογο έργο ήταν η “Υπέργεια Διάβαση Cyta” στη Λευκωσία, η οποία εγκαινιάστηκε το 2003 και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας .
Τέλος τα βραβεία «Mies van der Rohe» απονέμονται κάθε δύο χρόνια, και αποτελούν μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ένωσης «Mies van der Rohe» με στόχο την ανάδειξη έργων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας και την συμβολή των αρχιτεκτόνων στην ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογιών, καθώς επίσης στην κατασκευή πόλεων και κοινοτήτων, όπου η σχέση μεταξύ ποιότητας ζωής και ποιότητας περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Έργα που συμμετέχουν και διακρίνονται δημοσιεύονται σε σημαντικά ευρωπαϊκά βιβλία και περιοδικά Αρχιτεκτονικής.