BREAKING

Τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της Cyta

cyta_office

Παράλληλα με την προσπάθεια αναζήτησης λύσης, στο θέμα του διορισμού Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή οι εξελίξεις τρέχουν για την Cyta, αφού μετά την συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 ο έφορος αποκρατικοποιήσεων κος Κωνσταντίνος Ηροδότου, με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και στελέχη του κόμματος δήλωσε σχετικά: «Δουλεύουμε οργανωμένα, με συγκεκριμένους στόχους και χονοδιαγράμματα για το θέμα της Cyta». Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι στη συνάντηση το κόμμα του κατέθεσε εισηγήσεις και θα βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τον Έφορο, ώστε η διαδικασία που έχει ξεκινήσει να υλοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, στη βάση των κανόνων χρηστής διοίκησης.

Ο Έφορος ανέφερε ότι γίνεται οργανωμένη δουλειά με τους τέσσερις συμβούλους και ότι παράλληλα έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας της Διεύθυνσης της Αρχής. Η συνεργασία, συνέχισε, είναι καλή μεταξύ της ομάδας αποκρατικοποίησης, των συμβούλων και της Cyta και ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν τα κατάλληλα αποτελέσματα για το καλό και του ίδιου του Οργανισμού. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως, με τον διορισμό Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Έτσι, εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα εκδοθεί η αρχική ανακοίνωση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ένα μήνα μετά θα προσδιοριστούν με ακρίβεια οι λεπτομέρειες, θα δοθούν τα οικονομικά στοιχεία και θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους μη δεσμευτικές πρόσφορές.

Θα ακολουθήσει η 3η φάση στην οποία θα προκριθούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θα έχουν προκαθοριστεί. Σε αυτή τη φάση θα ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν για να προκύψει ο νικητής.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί το ποσοστό του οργανισμού που θα διατεθεί προς πώληση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Πιο ξεκάθαρο είναι το θέμα αναφορικά με την περιουσία της Cyta, όπου η αίσθηση είναι ότι όλες οι παραγωγικές μονάδες, οι υποδομές και τα άυλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται στο πακέτο που θα διατεθεί, αλλά θα μείνει εκτός η τεράστια περιουσία του οργανισμού δεδομένου ότι οι επενδυτές είναι κατά κανόνα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και όχι επιχειρήσεις real estate. Έτσι προτιμάται, αντί η περιουσία να διατεθεί βεβιασμένα σε μία εμφανώς χαμηλή τιμή να περάσει στο Κυπριακό Δημόσιο προκειμένου να αξιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης, ο στόχος είναι στα τέλη του φθινοπώρου να ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού και οι τελικές υπογραφές να πέσουν τους πρώτους μήνες του 2016. Υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα στη διαδικασία όπως π.χ. η διπλή έγκριση της Βουλής: μία φορά για την μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με μέτοχο το κράτος και μία για την επικύρωση του αποτελέσματος. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να επισπεύδονται οι διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί ο «σκόπελος» των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν του χρόνου.

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα θεωρείται υποδειγματική και αυτό σε συνδυασμό με την αξία της εταιρείας έχει συντελέσει ώστε να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπως Νοτιοαμερικανοί και Ιάπωνες, αν και οι εκτιμήσεις - χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις - θεωρούν ότι η νίκη θα «παιχτεί» ανάμεσα σε Vodafone – DT και France Telecom.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment