23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Βελτιώθηκε το Μάιο 2013 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο: Αυξήθηκε κατά 8,3 μονάδες ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας

    Μια ευχάριστη έκπληξη  μας επεφύλασσε ο μήνας που διανύουμε (Μάιος  2013) αφού το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 8,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

    Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λογο στη βελτίωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές. Η καλυτέρευση προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, για τη ζήτηση, τις πωλήσεις και την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο, καθώς και από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και, σε μικρότερο βαθμό, των νοικοκυριών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

    Αν και οι εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών ήταν λιγότερο αρνητικές συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι αξιολογήσεις τους για τις πλείστες πτυχές παραμένουν σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ΔΟΣ να καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός που προδιαγράφει χειροτέρευση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

    Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας Επενδύσεων στη μεταποίηση για το 2013 καταγράφουν την απροθυμία και ενδεχομένως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για ανάληψη επενδύσεων, λόγω αβεβαιότητας αλλά και δυσμενών πιστωτικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωση στις επενδύσεις τους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles