24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Ford κάνει πραγματικότητα το παρκάρισμα μέσω…smartphone! (videos)

    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς προσπάθειες που γίνονται για την αυτονόμηση των οχημάτων, ώστε να διευκολύνονται οι οδηγοί τους και η όλη οδηγική εμπειρία να είναι πιό άνετη και ευχάριστη. Αν και πολλοί μπορεί να πουν πως αυτό το γεγονός στερεί τη «δύναμη» από τα χέρια των οδηγών και την παραδίδει σε ηλεκτρονικά συστήματα που μπορεί να αντιδράσουν και λάθος σε καθημερινές συνθήκες, η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι διαπράττουν μακράν περισσότερα σφάλματα όταν οδηγούν, από τις «μηχανές».

    fordparkassist1

    Ειδικότερα στον τομέα του parking assist, της βοήθειας στο παρκάρισμα, έχουμε δεί αρκετούς κατασκευαστές ήδη να ενσωματώνουν τέτοια συστήματα στα μοντέλα τους, ώστε να παρκάρουν χωρίς τη συνδρομή του οδηγού, πατώντας απλά ένα κουμπί. Η Audi μας δίνει το καλύτερο παράδειγμα με το Piloted Parking της:

     

    https://www.youtube.com/watch?v=vt20UnkmkLI

     

    Σε πρώτη φάση είναι τρομακτικό αλλά με μια δεύτερη σκέψη όχι και τόσο…άλλωστε με τον ίδιο τρόπο (περίπου) δε λειτουργούσε και ο αγαπημένος μας ΚΙΤΤ; Μόνο που κατά τη διάρκεια της μανούβρας θα πέταγε και κάποια έξυπνη ατάκα!

    Το πόσο ασφαλές και πρακτικό είναι ένα τέτοιο σύστημα, ελέγχεται προς το παρόν από πολλές απόψεις. Ωστόσο, η Ford δεν μένει πίσω στο παιχνίδι και αναπτύσσει ένα νέο, δικό της σύστημα που όχι μόνο θα κάνει αυτά που είδατε στο video, αλλά επιπλέον θα επιτρέπει τον εξωτερικό χειρισμό του οχήματος από τον οδηγό, σε περίπτωση που η θέση παρκαρίσματος είναι πολύ «στενή» για να βγεί και να μπεί ο οδηγός από την πόρτα του. Ο εξωτερικός χειρισμός θα γίνεται μέσω κάποιας συσκευής που πιθανότατα θα μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε smartphone, γεγονός που μας εισάγει αισίως στην εποχή των (μερικώς) τηλεχειριζόμενων Ι.Χ. οχημάτων!

    Επιπλέον, το Fully Assisted Parking Aid της Ford θα μπορεί να «σκανάρει» για θέσεις παρκαρίσματος (κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες) ενώ το όχημα κινείται με έως και 30 Km/h και έπειτα, με το πάτημα ενός κουμπιού να παρκάρει μόνο του, χωρίς την οποιαδήποτε συμβολή του οδηγού.

    Δεν είναι όμως η μοναδική νέα τεχνολογία που εισάγει η Ford στα μοντέλα της. Μαζί με αυτό είδαμε και το σύστημα Obstacle Αvoidance, με το οποίο τρία ραντάρ, μια κάμερα και πολλοί αισθητήρες υπερήχων ελέγχουν το δρόμο έως και 200 μέτρα μπροστά από το όχημα και αν εντοπίσουν κάποιο ακίνητο ή κινούμενο εμπόδιο, προσπαθούν αυτόματα να το αποφύγουν. Αυτό, φυσικά, αν και εφ’όσον αντιληφθούν πως ο οδηγός δεν αντιδρά εγκαίρως, το οποίο κρίνουν με βάση την ταχύτητα του οχήματος και την απόσταση από το εμπόδιο.

    fordparkassist2

     

    Η Ford παρουσίασε και τα δύο συστήματα στην έκθεση Ford Futures και θα κάνει ζωντανή επίδειξή τους εντός της εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους φίλους της αυτοκίνησης!

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles