16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Μ: Ο δολοφόνος του Ντύσελντορφ

    Τα θερινά σινεμά μας αρέσουν πολύ. Αυτό θα το έχετε ήδη καταλάβει.

    Ιδίως ο συνδυασμός κλασικό φιλμ νουάρ + θερινό σινεμά είναι ιδανικός.

    Αν λοιπόν έχετε ξεμείνει κι εσείς στην Αθήνα και έχετε όρεξη για μια αστυνομική περιπέτεια αυτήν την εβδομάδα, μην αφήσετε να σας ξεφύγει η ταινία που σας προτείνουμε.

    Πρόκειται για το αριστούργημα του Φριτζ Λανγκ, «Μ: Ο δράκος του Ντύσελντορφ». Η ταινία ήταν η πρώτη του σκηνοθέτη που ενσωμάτωνε ήχο, καθώς γυρίστηκε το 1931, χωρίς αυτό ωστόσο να τον δυσκολεύει στην εξαιρετική χρήση των ηχητικών εφέ στη διάρκεια της ταινίας, που θεωρείται πλέον κλασική και μία από τις καλύτερες δουλειές του Λανγκ.

    Η ιστορία εξελίσσεται στο Βερολίνο του 1930, όπου δρα ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος μικρών κοριτσιών. Η αστυνομία δείχνει ανήμπορη να τον εντοπίσει παρά τους συνεχείς ελέγχους και τις περιπολίες, ενώ στην αναζήτησή του συμμετέχει και ο υπόκοσμος της πόλης.

    Ο Φριτζ Λανγκ χρησιμοποιεί τις φωτοσκιάσεις και τα περίτεχνα κάδρα δημιουργώντας μια εφιαλτική ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα αξιοποιεί αριστουργηματικά τον ήχο κλιμακώνοντας έτσι την αγωνία και τον τρόμο του θεατή (πχ. ο δολοφόνος μας συστήνεται με ένα μελωδικό σφύριγμα που τον ακολουθεί σε όλη τη δολοφονική του δράση).

    Η ταινία μάλιστα, αποκτά και συμβολικές προεκτάσεις λόγω της περιόδου που γυρίστηκε, ενσωματώνοντας έτσι το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα φόβου της εποχής εκείνης, της ανόδου των Ναζί στην εξουσία και του επακόλουθου πολέμου.

    Παραδόξως μάλιστα, τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ήδη ξεκινήσει όταν ένας πραγματικός δολοφόνος ονόματι Peter Kürten άρχισε να δρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με αποτέλεσμα πολλοί να συμπεράνουν ότι η ταινία βασίζεται στην εν λόγω ιστορία. Ο Kürten συνελλήφθη και εκτελέστηκε λίγο μετά την πρώτη προβολή της ταινίας «Μ».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles