Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, αυτό που ίσως κάνει φέτος τη διαφορά, θα είναι η «έκρηξη» των ευρωπαϊκών κονδυλίων του προγράμματος για Έρευνα και Καινοτομία Ορίζοντας 2020. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Information and Communication Technology – ICT), αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος Ορίζοντας 2020 στο ICT.
Το βασανιστικό.. όμως ερώτημα που τίθεται πάντοτε στην Κύπρο, είναι αν μπορούν και με ποιο τρόπο οι κυπριακές επιχειρήσεις η άλλοι ενδιαφερόμενοι, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.
Η Αγγελική Σολομωνίδου στέλεχος της KALYS SOLUTIONS, μιας νέας εταιρείας που δραστηριοποιείται με τον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό, Κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά Κονδύλια, Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, Δημόσιες Συμβάσεις και Ιδιωτικούς Επενδυτές επισημαίνει χαρακτηριστικά «Δύο από τις προτεραιότητες που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαετία 2014 – 2020 είναι αφενός μεν η ευκολότερη πρόσβαση στα σχετικά κονδύλια, και αφετέρου η μείωση του χρόνου εξέτασης των προτάσεων και υπογραφής των συμφωνιών μεταξύ των διάφορων συμμετέχοντων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Όπως εξηγεί η κα. Σολομωνίδου «Δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, μια ηλεκτρονική πύλη συμμετέχοντων αποκλειστικά για τον Ορίζοντα 2020. Μέσα από αυτό το εργαλείο, παρέχεται η δυνατότητα εξεύρεσης μιας πιθανής πρότασης, καθώς και η υποβολή των προτάσεων για χρηματοδότηση. Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα, μπορεί να βρει κανείς, αναλυτικό οδηγό για την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει (από την εξεύρεση μέχρι και την υποβολή της πρότασής). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο χρόνος από την ημέρα υποβολής της πρότασης μέχρι και την υπογραφή της συμφωνίας έχει μειωθεί στους οκτώ μήνες».
Όπως καταληκτικά αναφέρει η κα Αγγελική Σολμωνίδου, τα βήματα είναι απλά:
1. Χρησιμοποιήστε την μηχανή αναζήτησης της πύλης (Επιλέξτε Fuding Opportunities και βρείτε την επιλογή Call στην αριστερή πλευρά της σελίδας, κάθετα),
2. Βρείτε τους εταίρους που θα χρειαστούν για την υλοποίηση του έργου,
3. Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας,
4. Εγγράψετε τον οργανισμό σας,
5. Ετοιμάστε και υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά (όλα τα σχετικά έγγραφα προς συμπλήρωση σας παρέχονται μέσα από τον ιστόχωρο).
Το μόνο που σας απομένει τώρα.. είναι να επισκεφθείτε απλά την ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html