15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από Μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέσω του «Hour of Code»

    Photo1 (2)

    Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία  την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου οι δραστηριότητες του «Hour of Code», που συνδιοργανώθηκε από την Microsoft Κύπρου και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με συνεργάτες το Πανεπιστήμιο Frederick και την HS Data.

    Το «Hour of Code» αποτελεί στην ουσία, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων μέσω της εκπαίδευσης τους στις επιστήμες των Η/Υ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του προγραμματισμού Η/Υ, επιτρέποντας τους παράλληλα να γίνουν δημιουργοί και χρήστες της τεχνολογίας.

    Στο πλαίσιο «Hour of Code» πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου παρουσιάσεις και εργαστήρια σε 18 σχολεία των επαρχιών Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας, επιτρέποντας σε 1000 μαθητές ηλικίας 6-12 χρόνων να υλοποιήσουν τα τους πρώτα προγράμματα Η/Υ και να συμμετέχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κινήματα που στηρίζουν την εκπαίδευση της Επιστήμης των Υπολογιστών. Τα εργαστήρια διοργανωθήκαν με τη συμμετοχή ενός εθελοντή ακαδημαϊκού και ενός υπαλλήλου της Microsoft. «Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, είχαμε τη δυνατότητα να διδάξουμε στα παιδιά της πρώτης με έκτης Δημοτικού, βασικές αρχές προγραμματισμού Η/Υ. Χρησιμοποιήθηκε ένα διασκεδαστικό και ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι ανοικτό προς όλους στο code.org και το οποίο συνοδεύεται από διαφάνειες προς τους εκπαιδευτές. Ο προγραμματισμός Η/Υ διδάσκει τη λογική και αναλυτική σκέψη, προάγει τη συλλογικότητα και εφευρετικότητα με ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο», δήλωσε ο Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    «Είμαι πολύ ευτυχής που η προσπάθεια αυτή, η οποία για μένα ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι με το ίδιο μου το παιδί, οργανώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την Microsoft Κύπρου και αγκαλιάστηκε αμέσως από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους διδάσκοντές τους», πρόσθεσε ο Δρ. Ζεϊναλιπούρ. «Σε ένα τόσο ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο, όπου οι τεχνολογίες Πληροφορικής έχουν διεισδύσει οριζόντια σε κάθε τομέα των επιστημών και της κοινωνίας, θεωρείται επιβεβλημένο να αναθεωρούμε συνεχώς πως εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με τα σωστά εργαλεία.  Καλώ κάθε γονιό σε αυτή τη χώρα να αφιερώσει λίγο χρόνο προγραμματίζοντας και δημιουργώντας με το παιδί του, ακόμη και εάν οι ίδιοι δεν αισθάνονται απόλυτη οικειότητα στη χρήστη του Η/Y.»

    Photo2 (1)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles