21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Πολωνία – Ελλάδα 1-1

    Αν μας έλεγαν πριν την έναρξη του αγώνα πως θα ερχόμασταν ισόπαλοι με τους διοργανωτές Πολωνούς στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2012, μάλλον θα ήμασταν ευχαριστημένοι. Δύο ωρίτσες παρά κάτι ψιλά αργότερα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως χάσαμε μέσα από τα χέρια μας ένα δικό μας παιχνίδι. Το τελικό 1-1 φαντάζει δίκαιο ως προς το ότι η κάθε ομάδα είχε κι από ένα ημίχρονο, ωστόσο με ένα χαμένο πέναλτι και ένα ακυρωθέν γκολ (ως οφσάιντ), η Εθνική μας είναι μάλλον εκείνη που δικαιούται να καταριέται την τύχη της.

    Το παιχνίδι άρχισε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τους χειρότερους οιωνούς αφού οι Πολωνοί, παίρνοντας κουράγιο κι από την ενθουσιώδη εξέδρα, πήραν μέτρα στο γήπεδο και άφησαν την Εθνική μας σε ρόλο κομπάρσου. Για ένα ολόκληρο ημίχρονο το κέντρο μας ήταν ανύπαρκτο, η μπάλα έμεινε κυρίως σε πολωνικά πόδια και κάτι ο εκνευρισμός από τα σφυρίγματα του απαράδεκτου Ισπανού ρέφερι Carlos Velasco Carballo, κάτι η κακή απόδοση των Ελλήνων παικτών, συνετέλεσαν στο να κλείσει το πρώτο μέρος με τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ.

    Το τέρμα των Πολωνών προήλθε από τον Lewandowski που εκμεταλλεύτηκε άστοχη έξοδο του Χαλκιά σε σέντρα του Blaszczykowski. Τα πραγματικά άσχημα νέα ωστόσο αφορούσαν τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τους δύο βασικούς κεντρικούς μας αμυντικούς: ο πρώτος αποχώρησε τραυματίας (χάνει κατά πάσα πιθανότητα όλα τα ματς των Ομίλων και… βλέπουμε) ενώ ο δεύτερος αποβλήθηκε με δύο πολύ αυστηρές (η πρώτη στα όρια της ανυπαρξίας) κίτρινες κάρτες. Έτσι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο συνέθεσαν από το 44’ ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Κατσουράνης.

    Στο δεύτερο μέρος η Εθνική μπήκε με άλλο αέρα και αποφασισμένη να γυρίσει το παιχνίδι. Ο Σαλπιγγίδης αντικατέστησε στην ανάπαυλα τον Νίνη σε μια αλλαγή που θα άλλαζε τα πάντα. Ο φορ της Εθνικής μας εκμεταλλεύτηκε μπέρδεμα της πολωνικής άμυνας και στο ’51 έφερε το παιχνίδι στα ίσα «παγώνοντας» το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Η ψυχρολουσία για τους Πολωνούς ήρθε ένα τέταρτο αργότερα όταν στο 69’ ο Φορτούνης που είχε περάσει στο μεταξύ στο παιχνίδι έβγαλε μπαλιά-λουκούμι στον Σαλπιγγίδη ο οποίος ανετράπη από τον Szczesny. Ο τερματοφύλακας της Arsenal είδε και την κόκκινη κάρτα, ωστόσο ο αντικαταστάτης του, Przemyslaw Tyton στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα απέκρουσε το πέναλτι του Καραγκούνη! Οι ευκαιρίες για την Εθνική μας συνεχίστηκαν λίγο αργότερα, όταν ορθώς ακυρώθηκε γκολ του Σαλπιγγίδη –ο Φορτούνης ήταν σε θέση οφσάιντ.

    Στα τελευταία λεπτά οι δύο ομάδες δεν θέλησαν να ρισκάρουν ιδιαίτερα και έτσι το 1-1 έμεινε μέχρι τέλους. Οι Έλληνες διεθνείς εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη χαμένη ευκαιρία της Εθνικής, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οι Πολωνοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο εικοσάλεπτο. Fernando Santos και Σοφοκλής Πιλάβιος στάθηκαν με δηλώσεις τους στην ανεπάρκεια του διαιτητή.  Πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στον αγώνα με την Τσεχία, εκεί απ’ όπου θα λείψουν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

     

    Οι συνθέσεις

    Πολωνία: Szczesny, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Murawski, Polanski, Blaszczykowski, Obraniak, Rybus (Tyton 70’), Lewandowski

    Ελλάδα: Χαλκιάς, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος (Κ. Παπαδόπουλος ’37), Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Νίνης (Σαλπιγγίδης 46’), Γκέκας (Φορτούνης 68’), Σαμαράς

     

    Τα γκολ

    Lewandowski 17’ – Σαλπιγγίδης ‘51

     

    Οι κάρτες

    Szczesny (κοκ.) – Παπασταθόπουλος (κοκ.), Χολέμπας, Καραγκούνης

     

    Δείτε βίντεο

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles