18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    1 χρόνος χωρίς τον Steve Jobs

    Ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα, (τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα), ανακοινώθηκε ότι ο Steve Jobs, συνιδρυτής και πρώην CEO της Apple, άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

    Ένα χρόνο πριν, γράφαμε γι αυτόν, ότι είναι μία από τις πιο «εικονικές» μορφές στον χώρο της τεχνολογίας. Η μορφή του, έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα, στον δυτικό κόσμο, όσο και το logo της εταιρείας που δημιούργησε μαζί με τον Steve Wozniac. Το δαγκωμένο μήλο.

    Ένα χρόνο πριν, στην είδηση του θανάτου του Steve Jobs, απρόσμενα πολύς κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, κόσμος που δεν θα περίμενε κανείς να ενδιαφέρεται για τον χώρο της τεχνολογίας και των καταναλωτικών συσκευών σε τέτοιο βαθμό που να «θρηνήσει» έναν άνθρωπο που συνέβαλλε στην δημιουργία τους.

    Ένα χρόνο μετά; Πριν λίγες μέρες η εταιρεία που ίδρυσε ο Steve Jobs, κυκλοφόρησε άλλη μία συσκευή iPhone, το iPhone 5, του οποίου προηγήθηκε και ακολούθησε η γνωστή φρενίτιδα για οτιδήποτε το αφορά. Κυκλοφόρησαν τα iPod touch και iPod nano σε τόσα χρώματα που, ήταν σχεδόν σοκαριστικό να τα βλέπεις κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Apple. Σε λίγες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί και το iPad mini, στις 7 ίντσες.

    Είναι πασιφανές ότι η Apple, στο χρονικό διάστημα αυτού του ενός χρόνου, άλλαξε εποχή. Πέρασε στην εποχή του Tim Cook. Ενός ανθρώπου που είναι λιγότερο το πρόσωπο της εταιρείας και εστιάζει στην παραγωγή. Η Apple θεωρείται πια το δεύτερο πολυτιμότερο «brand» στον κόσμο μετά από την Coca Cola. Άρα, αποδεικνύεται πως και η μετά Jobs εποχή, είναι καλή για την εταιρεία, παρά τις αντιρρήσεις εκείνων που λένε ότι o Jobs «ήταν αλλιώς».

    Ήταν όντως αλλιώς. Ήταν ο Jobs. Ήταν ο άνθρωπος που θα γυρνούσε τον κόσμο ανάποδα για να κάνει αυτό που ακριβώς θέλει και δεν θα σταματήσει μέχρι να το πετύχει. Ήταν ο Jobs που κατόρθωσε να δημιουργήσει τον μύθο πίσω από τα consumer electronics. Εκείνος που τα έκανε fashion items.

    Όταν ένα χρόνο πριν γράφονταν χιλιάδες, εκατομμύρια λέξεων για τον Steve Jobs, η υπερβολή ήταν στη δόξα της. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονταν στον Jobs λες και ανακάλυψε τον υπολογιστή, ως άλλος Alan Turing. Οι «τεχνικοί» διαμαρτυρήθηκαν αμέσως αλλά οι φωνές τους «θάφτηκαν» μέσα στο πλήθος. O Steve Jobs δεν ήταν master στην τεχνολογία. Ήταν master στο marketing. Στο marketing της τεχνολογίας. Kι ένας οραματιστής που γνώριζε πως η προοπτική κέρδους σε συνδυασμό με την τεχνολογία, θα μπορούσε να κινήσει τον κόσμο. Κι ο ίδιος τον κίνησε.

    Όσοι δεν έχετε διαβάσει ακόμα την βιογραφία του Steve Jobs, από τον Walter Isaacson, μπορείτε να την βρείτε εδώ, ενώ τη βιογραφία του μεγάλου Alan Touring, μέσα από την λογοτεχνική ματιά του David Leavitt θα την βρείτε εδώ με τον τίτλο “The Man Who Knew Too Much“.

    H Apple και ο Tim Cook τιμά την μνήμη του Steve Jobs. Δείτε περισσότερα εδώ.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles