22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Jony Ive, τον άνθρωπο που σχεδιάζει τα Apple gadget σας

    Ο Sir Jony Ive είναι μία χαμηλών τόνων φυσιογνωμία, αλλά θεωρείται η ψυχή της Apple. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού όλων (πια) των προϊόντων της Apple, είναι ο άνθρωπος που ο Steve Jobs εμπιστεύτηκε (σχεδόν) από την αρχή της συνεργασίας τους και είναι κατά πολλούς υπεύθυνος για το trend setting της εταιρείας, όλα αυτά τα χρόνια. Μία ανεπίσημη βιογραφία του που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, με τίτλο «Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products», με συγγραφέα και ερευνητή τον Leander Kahney, μας αποκαλύπτει 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Sir… της Apple.

    jonathan-ive

    Ο Ive ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Ο Mike Ive ήταν αργυροχόος και ήταν ένας από τους συντελεστές που κατάρτισαν ένα ημερήσιο πρόγραμμα εκμάθησης στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο έχει αποδοθεί και η εμφάνιση αρκετών νέων, σπουδαίων σχεδιαστών, όπως ο Jony

    Όταν ήταν μαθητής, σχεδίαζε κινητά και ρολόγια.- Όπως θυμάται ένας από τους καθηγητές του «Σχεδίαζε κινητά τηλέφωνα που ήταν λεπτά και με προσοχή στη λεπτομέρεια, περίπου όπως τα σύγχρονα smartphones, ήδη από την εποχή που ήταν μαθητής στο σχολείο».

    Ένα από τα πρώτα του projects όταν τελείωσε το κολέγιο, ήταν να σχεδιάσει μία … τουαλέτα. Το 1989 ο Ive συνεργάστηκε με το startup Tangerine και του ζητήθηκε να σχεδιάσει μία λεκάνη, ένα μπιντέ κι ένα νιπτήρα για κάποιον πελάτη. Ο πελάτης απέρριψε το σχέδιό του γιατί ήταν «πολύ ακριβό για να κατασκευαστεί».

    Ο Ive κόντεψε να παραιτηθεί λίγο πριν επιστρέψει ο Steve Jobs στην Apple. O τότε υπεύθυνος στην εταιρεία, Jon Rubinstein, του έδωσε αύξηση και τον έπεισε να μην φύγει. «Του είπαμε ότι θα παλεύαμε για να ξεφύγει η εταιρεία από το τέλμα που ήταν εκείνη την εποχή και, όταν θα γυρίζαμε τις εξελίξεις στην εταιρεία, θα γράφαμε ιστορία» λέει στην συνέντευξή του ο Rubinstein. «Αυτοί ήταν οι όροι για να παραμείνει στην ιστορία».

    Ο Ive ήταν ο άνθρωπος που έπεισε την Apple να επενδύσει σε λευκά προϊόντα. Σύμφωνα με τον πρώην σχεδιαστή της Apple, Doug Satzger, ο Jobs ήταν εντελώς αντίθετος στην παραγωγή λευκών συσκευών και πείστηκε μόνο όταν του παρουσίασαν μία «εκδοχή» του λευκού που λέγεται moon gray. «Τα περισσότερα πράγματα που έκανε στη σχολή του στην Αγγλία ο Ive, ήταν σε λευκό, οπότε έφερε την τάση αυτή και στην Apple».

    Λατρεύει την techno. Πολύ συχνά θα ακούσει κανείς techno μουσική στο κρυφό εργαστήριο design της Apple. Στο βιβλίο, το studio αυτό περιγράφεται ως ένας θορυβώδης και χαοτικός χώρος, γεμάτος μουσική και σχεδιαστές που κάνουν skateboard ή παίζουν ποδόσφαιρο.

    Το μόνο ιδιωτικό γραφείο στο design studio, είναι του Ive και είναι ένας γυάλινος κύβος. Διαθέτει μόνο ένα γραφείο, καρέκλα και φωτισμό και δεν έχει φωτογραφίες, ούτε καν της οικογένειάς του. Όλο το studio είναι αποκλεισμένο για τον περισσότερο κόσμο. Ακόμα και ο Scott Forstall δεν μπορούσε να μπει.

    O Ive δεν επιτρέπεται να συζητήσει με τη σύζυγό του πάνω σε τι δουλεύει κατά καιρούς. Αντίθετα, μάλιστα, με κάποια άλλα μέλη της ομάδας διοίκησης της Apple, ο Ive δεν επιτρέπει και στα παιδιά του να έρθουν στο γραφείο του.

    Ο Ive ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που ζήτησε να δει ο Jobs, μετά την αφαίρεση όγκου από το πάγκρεας, το 2004. Ο άλλος άνθρωπος ήταν η σύζυγός του, Laurene.

    Όσοι δουλεύουν μαζί του, λένε πως δεν θέλει να γίνει CEO. Ένα πρώην μέλος της ομάδας του, είπε στον συγγραφέα της βιογραφίας ότι «O Jony δεν ενδιαφέρεται για όλες τις πλευρές της διοίκησης μίας εταιρείας».

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles