16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    10+1 γκάφες που έμειναν στην ιστορία των tech events

    Ουδείς αλάνθαστος”, λέει ένα σοφό γνωμικό, το οποίο έχει αποδειχθεί περίτρανα πως ισχύει και επαληθεύεται διαρκώς. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ακόμη και όταν όλα είναι προγραμματισμένα στην εντέλεια, όταν έχει προβλεφθεί οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά… κι όμως ο δαίμονας της τεχνολογίας εμφανίζεται από το πουθενά και καταστρέφει τα πάντα! Είναι από εκείνες τις στιγμές που στο βάθος, αν αφουγκραστείς προσεκτικά, θα ακούσεις καριέρες να καταρρέουν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα και υπαλλήλους να απολύονται… Την ώρα πού ο άμοιρος frontman της εταιρείας, είτε πρόκειται για έναν τρανό CEO, είτε για τον τελευταίο PR της, παλεύει να διορθώσει τα αδιόρθωτα.

    Το Digital Life συγκέντρωσε 11 από αυτές τις ιστορικές γκάφες των τελευταίων ετών και σας τις παρουσιάζει σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Ας τις πάρουμε, από το τέλος προς την αρχή, με μια σχετική σειρά προτεραιότητας…

    11. Windows Vista speech recognition

    Όταν το 2006 η Microsoft προσπαθούσε να προωθήσει το χειρότερο λειτουργικό της μετά τα Windows Millenium, ένα από τα όπλα στη φαρέτρα της ήταν και η αναγνώριση φωνής του. Δυστυχώς για την εταιρεία, σε ένα financial analyst meeting της, η επίδειξη του χαρακτηριστικού αυτού θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ καλύτερα. Εκ των υστέρων, δόθηκαν οι σχετικές επεξηγήσεις των ειδικών για το συμβάν και φάνηκε πως ήταν κάτι το μεμονωμένο, ωστόσο η αρχική εντύπωση είναι και αυτή που κρατά για πάντα.

    10. Samsung Galaxy Nexus facial recognition

    Κάτι αντίστοιχο συνέβη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κυκλοφορία του Galaxy Nexus, το 2011. Ένα από τα χαρακτηριστικά πού θα επιδείκνυαν οι άνθρωποι της εταιρείας ήταν και το ξεκλείδωμα της συσκευής μέσω της αναγνώρισης του προσώπου του κατόχου, από την εμπρόσθια κάμερα. Τραγική αποτυχία, αφού η συσκευή δεν αναγνώρισε κανένα από τα δύο πρόσωπα πού επιχείρησαν να τη χρησιμοποιήσουν. Σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται για μια ιστορία που η Samsung θέλει να θυμάται, καθώς το εν λόγω χαρακτηριστικό αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και από τις μαρτυρίες των χρηστών που το απέκτησαν.

    9. Steve Jobs επί σκηνής

    Είναι φυσικό για οποιονδήποτε παρουσιαστή να έχει τρακ και να μπερδεύει τα λόγια του επί σκηνής, δε γίνεται θέμα παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα συνήθως. Όταν όμως αυτός ο παρουσιαστής δεν είναι άλλος από τον Steve Jobs και μάλιστα σε ηλικία πού η εμπειρία του δε δικαιολογεί κάτι τέτοιο, τότε είναι είδηση. Ιδού ένα μικρό video με απροσεξίες του αείμνηστου Jobs σε παρουσιάσεις και press events, πού ευτυχώς γι’αυτόν και την Apple δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πορεία της εταιρείας τα επόμενα χρόνια.

    8. Όταν ο Asimo δεν έφαγε το πρωϊνό του

    Με το πέρας των δεκαετιών, η Honda έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πρωτοπόρου και καινοτόμου κατασκευαστή, καθώς έχει ωθήσει στην παραγωγή επιτυχώς πολλές νέες τεχνολογίες, στους πολυάριθμους τομείς πού δραστηριοποιείται. Ένας από αυτούς είναι και η ρομποτική, για την εμπορική προώθηση της οποίας χρησιμοποίησε επί πολλά συναπτά έτη τον Asimo. Ένα ρομπότ με στυλ αστροναύτη πού περπατούσε μόνο του, έκανε διάφορες κινήσεις και ανεβοκατέβαινε σκάλες. Ενίοτε. Το πλάνο πού οδήγησε σε χαρακίρι πολλούς μηχανικούς της Honda,  από μια παρουσίαση το 2006 στην Ιαπωνία.

    7. Πάρε μπρος ρημάδι Lada!

    Ο πανίσχυρος άντρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί ανεπιτυχώς να βάλει μπροστά το νέο Lada Granta, σε μια επίδειξη μπροστά στις κάμερες. Δις. Πλήγμα στην αξιοπιστία των μοντέλων του δημοφιλούς (στη Ρωσία) κατασκευαστή. Τουλάχιστον το Niva του Κηπουρόπουλου του έχει βγεί καλό (απ’ ό,τι μου λέει τουλάχιστον).

    6. iPhone 4 Wi-Fi fail

    Είπαμε, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Όταν το 2010, στην WWDC, ο Steve Jobs παρουσίαζε το iPhone 4, χιλιάδες δημοσιογράφοι και εκατομμύρια χρήστες κρέμονταν από τα λαοπλάνα χείλη του. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι πού η Wi-Fi σύνδεση του δημοφιλούς smartphone αποφάσισε να κάνει διάλειμμα για καφέ. Αφήνοντας τον Jobs σε μια προσπάθεια να υποβιβάσει το συμβάν με τη ζηλευτή του ψυχραιμία και άνεση μπροστά στο κοινό. Αφού σχεδόν απαίτησε από τους συγκεντρωμένους εκπροσώπους του Τύπου και των εταιρειών να κλείσουν τα Wi-Fis/Mi-Fis των δικών τους συσκευών πού θεωρούσε ότι προκαλούσαν παρεμβολές, μετά από περίπου μισή ώρα αναμονής το iPhone επανήλθε, εν μέσω χειροκροτημάτων.

    5. Volvo braking assist (?)

    Είσαι η Volvo και το νέο οικογενειακό μοντέλο σου, το S60, φέρει ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματης πέδησης σε περίπτωση πού αναγνωρίσει επικείμενη πρόσκρουση με άλλο όχημα ή εμπόδιο, αφού προειδοποιήσει τον οδηγό φυσικά. Η τεχνολογία σου είναι εντυπωσιακή και μπορεί να σώσει ζωές, υπεράνω όλων, οπότε τι κάνεις για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του κόσμου; Καλείς ένα μάτσο δημοσιογράφους του Ειδικού Τύπου, βάζεις ένα φορτηγό μέσα στο δρόμο και στέλνεις ένα S60 χωρίς οδηγό κατά πάνω του, ελπίζοντας ότι θα φρενάρει αυτόματα. Και όταν δεν το κάνει, ψάχνεις μια τρύπα να σε καταπιεί.

    4. Surface, we need backup, over!

    “Θύμα” της επόμενης ατυχίας σε παρουσίαση της Microsoft, ο Steven Sinofsky, πού συμπτωματικά αποχώρησε από την εταιρεία προσφάτως, όπως αναφέραμε. Ο Sinofsky, νωρίτερα φέτος,  ανέλαβε να επιδείξει το tablet αφής της MS, η οποία βασίζει πολλά στην πλατφόρμα Surface και τίποτα δεν έπρεπε να πάει στραβά σε καμία περίπτωση. Κι όμως πήγε, αφού το tablet σταμάτησε να αποκρίνεται την ώρα του demo (no BSODs here, moving on) αφήνοντάς τον να φλυαρεί για λίγα λεπτά, περιμένοντας μήπως και ξεκολλήσει. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, οπότε ο Steven, ψύχραιμος, το παρατάει και παίρνει την backup συσκευή πού υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις. Τουλάχιστον στη Microsoft μαθαίνουν από τα λάθη τους.

    3. Bill Gates & Steve Jobs interview fail

    Σε μια από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους και ίσως τη γνωστότερη (στιγμιότυπό της έχει γίνει και δημοφιλές meme), ο Bill Gates και ο Steve Jobs κλήθηκαν σε συνέντευξη στην D5 Conference, το 2007 στην Καλιφόρνια. Το δίδυμο αχτύπητο, η επιτυχία δεδομένη…υπολογίζοντας όμως χωρίς τους οικοδεσπότες, ήτοι τους Kara Swisher και Walt Mossberg από την Wall Street Journal. Σε πολλά σημεία της συνέντευξης, η καθοδήγηση της Swisher και του συναδέλφου της ήταν ελλιπής, ενώ φάνηκε καθαρά πως δεν κατείχε τις απαραίτητες γνώσεις για να συνομιλήσει επιτυχώς με τους δύο ιστορικούς ηγέτες της Microsoft και της Apple αντίστοιχα. Και αν το συμβάν έμεινε στην ιστορία για τους παρευρισκόμενους, σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους παρουσιαστές.

    2. Ποιος κρατάει το τιμόνι στην Intel;

    Στη CES 2012, ο Mooly Eden της Intel ανέλαβε να δείξει στους παρευρισκόμενους το τι μπορεί να κάνει ένα Ultrabook βασισμένο στην Ivy Bridge πλατφόρμα, όσον αφορά το gaming. Έμπειροι στους απρόβλεπτους παράγοντες πού μπορούν να καταστρέψουν ένα live demo, οι άνθρωποι της εταιρείας αποφάσισαν να τρέξουν ένα αποθηκευμένο video αγώνα από το F1, όμως φαίνεται πως ο Eden δεν είχε δουλέψει αρκετά πάνω στο…playback performance του, με αποτέλεσμα αλλού να στρίβει το τιμόνι και αλλού να πηγαίνει το μονοθέσιο. Μέχρι πού στο τέλος το άφησε στον αυτόματο πιλότο, να αλωνίζει στους δρόμους του Monte Carlo μόνο του.

    1. BSOD Part 2: Windows 98

    Δικαιωματικά, η πρώτη θέση για τη μεγαλύτερη “πατάτα” σε ζωντανή τεχνολογική επίδειξη πού έγινε ποτέ, πάει στον Bill Gates και τον Chris Capossela (o οποίος υπηρετεί μέχρι και σήμερα τη Microsoft), καθώς ήταν ένα πολύ σημαντικό συμβάν για τα τότε δεδομένα. Έλαβε χώρα στην πάλαι ποτέ κραταιά έκθεση τεχνολογίας Comdex, το 1998, σε μια παρουσίαση των Windows 98. Η BSOD εμφανίστηκε όπως συνηθίζει, από το πουθενά δηλαδή, αφήνοντάς τους να χαμογελούν αμήχανα για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ πολύς κόσμος θα έδινε ακόμα και σήμερα κάτι από το υστέρημά του για να μάθει τι σκεφτόταν εκείνες τις στιγμές ο μεγάλος Bill. Εγώ τουλάχιστον θα το έκανα. Ευτυχώς για την Microsoft, τα Windows 98 αποδείχθηκαν μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετέπειτα κυριαρχία της στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές. Η μπλε, εκείνη, οθόνη πάντως, σίγουρα χαράχτηκε αιώνια στη μνήμη των δύο αντρών και του κοινού πού παρακολουθούσε.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles