19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    10 χρόνια WordPress

    Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η πρώτη δημόσια έκδοση του WordPress έγινε διαθέσιμη ως κομμάτι της ελάχιστα γνωστής πλατφόρμας b2/Cafelog.

    wordpress-10th-anniversary

    Το WordPress φαίνεται πως πέρασε αρκετά καλά παιδικά χρόνια, μεγαλώνοντας τόσο ώστε να αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο Content Management System (CMS) στον κόσμο, τροφοδοτώντας το εκπληκτικό ποσοστό του 18% του Παγκόσμιου Ιστού.

    Περίπου 70 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το WordPress για τη διαχείρισή τους, ανάμεσά τους blogs από κορυφαίες ιστοσελίδες όπως του CNN, της New York Times, αλλά και του Reuters.

    Και οι περισσότεροι γνωστοί -ή και άγνωστοι- συντάκτες ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς το WordPress για τη σύνταξη ενός αμέτρητου αριθμού λέξεων – ανάμεσά τους και εμείς, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.

    Το WordPress ξεκίνησε ως μία προσπάθεια του Matt Mullenweg και του Μike Little, ως open-source software, ωστόσο απέκτησε με τον καιρό χιλιάδες συνεργάτες.

    Ένα από τα κύρια “συστατικά” της επιτυχίας του ήταν αναμφίβολα το γεγονός ότι αποτέλεσε έναν εύκολο -και κυρίως δωρεάν τρόπο- για τους χρήστες να δημοσιεύουν το περιεχόμενό τους. Έτσι, αν για παράδειγμα είχατε ένα web host που υποστήριζε PHP και MySQL και κάποιες γνώσεις FTP, μπορούσατε να εγκαταστήσετε με ευκολία το WordPress και να στήσετε ένα site πάνω σ’ αυτό μέσα σε πέντε λεπτά.

    Σήμερα, οι περισσότεροι web hosts έχουν κάνει τη “δουλειά” των χρηστών ακόμη πιο εύκολη παρέχοντάς τους τη δυνατότητα με ένα “one-click install button” να πραγματοποιήσουν την εγκατάσταση, χωρίς να πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις ούτε να μπλεχτούν με FTP. Το WordPress παρέχει ακόμη και δυνατότητα hosting σε όσους δεν έχουν κάποια δική τους λύση.

    Ωστόσο, το WordPress δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή λύση κατάλληλη μόνο για blogging ή για προσωπικές δημοσιεύσεις, καθώς υποστηρίζει full web applications, προσφέροντας λύσεις ακόμη και για “πελάτες” με υψηλότερες απαιτήσεις από ένα site.

    Επιπλέον, γύρω από αυτό υπάρχει πλέον ένα τεράστιο “οικοσύστημα” που συμπεριλαμβάνει plugins, themes, παρόχους φιλοξενίας, ακόμη και προσαρμοσμένες λύσεις και το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς.

    Για να γιορτάσει τα 10 χρόνια από το λανσάρισμά του το WordPress έχει δημιουργήσει ένα microsite στο οποίο θα βρείτε tweets, photos αλλά και αναμνήσεις του κάθε χρήστη του από την πλατφόρμα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

    Όσο για το μέλλον, οι υπεύθυνοι του WordPress το θεωρούν άκρως υποσχόμενο και δε φοβούνται τίποτα, ούτε καν τους ανταγωνιστές τους. Την πρόσφατη εξαγορά, για παράδειγμα, του Tumblr από την Yahoo, την αντιμετώπισαν χωρίς καθόλου προβληματισμό, σημειώνοντας απλά ότι “ενώ τυπικά το WordPress εισάγει 400 με 600 ποστ κάθε ώρα από το Tumblr, την ημέρα πριν ανακοινωθεί η εξαγορά, το WordPress είδε πάνω από 72.000”.

    Και κάπως έτσι οι ιδρυτές του φαίνεται ότι είναι αισιόδοξοι και για τα επόμενα χρόνια παρουσίας του WordPress στην αγορά, σημειώνοντας ότι η εταιρεία τους είναι “υγιής, έχει ταμειακή ρευστότητα και μεγαλώνει όσο πιο γρήγορα μπορεί”.

    Όπως, μάλιστα, γράφει ο Mullenweg για τους χρήστες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους: “Έχετε γίνει ένα μέρος της ζωής μας και εμείς έχουμε γίνει ένα κομμάτι της δικής μας. Ελπίζω να μεγαλώσουμε μαζί”…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles