24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    11 Έλληνες συμμετείχαν σε διεθνές εγκληματικό δίκτυο που εξαπατούσε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

    Διασυνοριακή επιχείρηση που συντονίζεται από την Ευρωπόλ και ηγείται η Ισπανική Εθνική Αστυνομία και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση μιας μεγάλης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης αστυνομικές υπηρεσίες από την Ελλάδα, την Αυστρία και τη Δανία, καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων των ΗΠΑ (FinCEN). Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 κατ’ οίκον έρευνες, συνέλαβαν 37 υπόπτους (2 στην Αυστρία, 11 στην Ελλάδα, 23 στην Ισπανία και 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο) και κατέσχεσαν 13 πολυτελή αυτοκίνητα. Οι ενέργειες παρακολούθησης οδήγησαν στο πάγωμα 87 τραπεζικών λογαριασμών αξίας €1,3 εκατ.

    Η εγκληματική αυτή οργάνωση, η οποία αποτελείται κυρίως από Έλληνες υπηκόους, ίδρυσε εικονικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς για τις εταιρείες αυτές. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου πραγματοποιούσε μεταφορές σε λογαριασμούς με έδρα τις ΗΠΑ από διαφορετικές τοποθεσίες στην ΕΕ.

    Με βάση αυτή την εμπιστοσύνη που αποκτούσαν από τα τραπεζικά ιδρύματα, οι αμερικανικές τράπεζες τους εξέδωσαν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για αυτούς τους λογαριασμούς. Έμποροι λιανικής πώλησης που συμμετείχαν στην απάτη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στην Ισπανία, χρησιμοποιούσαν τις κάρτες πληρωμής για να χρηματοδοτήσουν δίκες τους δραστηριότητες με τα διαθέσιμα πιστωμένα ποσά στις κάρτες. Για να ξεπλύνουν τα κλεμμένα κεφάλαια, τα μετέφεραν σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ανήκουν σε μέλη του εγκληματικού δικτύου που βρίσκεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Περισσότερα από 50 αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έγιναν θύματα αυτών των δόλιων αυτών δραστηριοτήτων χάνοντας πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles