19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    12 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

    Δε μας αρέσουν ιδιαίτερα οι “Παγκόσμιες Ημέρες”, τη συγκεκριμένη όμως τη θεωρούμε μια καλή αφορμή για να ξαναθίξουμε ένα θέμα που μας απασχολεί, έτσι κι αλλιώς, ιδιαίτερα τελευταία.


    Πρόκειται για την “Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο”, που “γιορτάζεται” κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου – από το 2009 οπότε και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής οργάνωσης RSF (Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα), η οποία είναι “ταγμένη στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης”. Στόχος της “θέσπισης” αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι να συσπειρώσει τους πάντες στην υποστήριξη ενός και μόνο Διαδικτύου χωρίς περιορισμούς, το οποίο να είναι προσβάσιμο από όλους. Όπως αναφέρεται στη σελίδα της πρωτοβουλίας march12.rsf.org/en “ποτέ ξανά τόσο πολλές χώρες δεν έχουν επηρεαστεί από κάποια μορφή λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, είτε με συλλήψεις ή “παρενόχληση” των χρηστών, είτε με online επιτήρηση, είτε με μπλοκάρισμα websites, είτε με την “υιοθέτηση” κατασταλτικών νόμων που αφορούν το Διαδίκτυο. Περίπου 120 άτομα υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, επειδή έχουν εκφράσει τις απόψεις τους online. Η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο αποτίει φόρο τιμής σ’ αυτούς και τον αγώνα τους για την ελευθερία του Internet.”

    Η δράση της οργάνωσης RSF αμφισβητείται από κάποιους (οι οποίοι θεωρούν ότι εξυπηρετεί κυρίως φιλοαμερικανικά και άλλα παρόμοια συμφέροντα), χωρίς, πάντως, αυτό να εμποδίζει τους “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα” να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να γνωστοποιούν κάθε προσπάθεια “φίμωσης” του Διαδικτύου σε κάθε γωνιά του κόσμου – και αυτό στις εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

    Οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, μάλιστα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δημοσίευσαν μία ενημερωμένη λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες αποτελούν “εχθρούς του Διαδικτύου” ή στις οποίες υπάρχουν “ενδείξεις διαδικτυακής λογοκρισίας”. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται κράτη όπως η Βόρεια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Συρία ή το Βιετνάμ, ενώ στην δεύτερη ακόμη περισσότερες χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Τυνησία, αλλά ακόμη και η Ρωσία ή η Τουρκία, με την οργάνωση να επιχειρηματολογεί γιατί έχει επιλέξει κάθε χώρα ξεχωριστά και γιατί τη θεωρεί “εχθρό της ελευθερίας του Διαδικτύου”. Το συνολικό report των RSF έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

    Και ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τέτοιες οργανώσεις ή με την ύπαρξη “παγκόσμιων ημερών”, ελπίζουμε η δημοσιότητα που δίνεται σε θέματα “λογοκρισίας στο Διαδίκτυο” να καλυτερέψει τα πράγματα σ’ έναν τομέα που μας “πονάει” ιδιαίτερα τελευταία…

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles