20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    2ο InfoCom.cy: Το μέλλον είναι ψηφιακό!

    Με εξαιρετική επιτυχία, σημαντικές ανακοινώσεις και υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της πολιτικής, πολιτειακής και θεσμικής ηγεσίας, αλλά και των ιθυνόντων της κυπριακής και ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τετάρτη 2 Ιουνίου, το 2ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών InfoCom.cy. Με τη συμμετοχή 500 και πλέον συνέδρων, το InfoCom.cy από τη δεύτερη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του, αναδεικνύει τη δυναμική ενός νέου θεσμού που έρχεται να καθιερωθεί ως το σημείο συνάντησης, κατάθεσης απόψεων και προβληματισμού, αλλά και έκφρασης των προοπτικών της κυπριακής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

    Σημαντικότερη στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της καταληκτικής ενότητας, στην οποία συμμετείχαν οι CEO’s της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Οι επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα επόμενης γενιάς ήταν το αντικείμενο της πρώτης ενότητας του Συνεδρίου, όπου οι τοπικοί πάροχοι εξέφρασαν την πρόθεση τους για ανάπτυξη τόσο ασύρματων δικτύων (HSPA+, LTE), όσο και ενσύρματων (FttH) αλλά και καλωδιακών (DOCSIS 3.0) στην κυπριακή αγορά.

    Το cloud computing αποτέλεσε και το κεντρικό ζήτημα της δεύτερης ενότητας, όπου οι ομιλητές, εκπρόσωποι των δικτύων, αλλά και εταιρειών που αναπτύσσουν cloud εφαρμογές, επιχείρησαν να δώσουν έναν ορισμό του cloud computing, τονίζοντας ότι βασικός enabler του είναι η εκτεταμένη ανάπτυξη των υποδομών μέσω virtualization, ενώ το θετικότερο στοιχείο του είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών να απευθυνθούν απ’ ευθείας στην παγκόσμια αγορά, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Στο σύνολο της αγοράς πάντως είναι ακόμα «νεφελώδες» το τοπίο, όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας και χρέωσης των «as a service» υπηρεσιών, είτε αφορούν πλατφόρμες, είτε περιεχόμενο, είτε services.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και η επόμενη, τρίτη ενότητα του Συνεδρίου, με θέμα «Ψηφιακή Κύπρος», όπου ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ανέλυσε τη «φτωχή ψηφιακή διάσταση» της χώρας, εξαιτίας της χαμηλής διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και των υψηλών τιμών πρόσβασης, αλλά τόνισε την πρόθεση της πολιτείας να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Ειδικότερα, στο ζήτημα του ψηφιακού μερίσματος και της αναδιανομής φάσματος τόνισε ότι η κυπριακή πολιτεία θα αξιολογήσει συνολικά το φάσμα, προκειμένου να προκύψει το μέγιστο όφελος από τη διαδικασία της ανακατανομής για την κυπριακή αγορά τηλεπικοινωνιών. Ειδικό βάρος είχε και η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, Επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της χειρότερης χρήσης και αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων», επισημαίνοντας ότι η ελληνική εμπειρία έδειξε ότι η Κύπρος πρέπει να επιχειρήσει την καλύτερη διαχείριση των πόρων, και να στραφεί στην αγορά υπηρεσιών και όχι στην προμήθεια συστημάτων. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση και ώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, που μέσα από την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά, ή να βοηθήσει άλλους κλάδους της οικονομίας να το κάνουν.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, ανάφερε το μειονέκτημα της Κυπριακής αγοράς στην υψηλή χρέωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, πηγάζει σε ένα σημαντικό ποσοστό και στο γεγονός των υψηλών χρεώσεων της διεθνούς διασύνδεσης της Κύπρου, μιας αγοράς που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει αρρύθμιστη από την ρυθμιστική αρχή ΓΕΡΗΕΤ. Τέλος, ο κ. Θεράπων Θεράποντος, General Manager, Sales & International Operations της Logicom Solutoions, επεσήμανε την ανάγκη από πλευράς πολιτείας να δει με περισσότερη θέρμη το ζήτημα της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα.

    Σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν και από την 4η ενότητα του Συνεδρίου, με τίτλο «IP & Digital TV», όπου τα στελέχη της κυπριακής αγοράς τηλεοπτικών υπηρεσιών, είτε μέσω συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας, είτε μέσω πλατφόρμας IPTV, τόνισαν τα οφέλη της μετάβασης στην ψηφιακή επίγεια μετάδοση. Οι εκπρόσωποι από όλους τους παρόχους και φορείς τόνισαν το μείζον πρόβλημα της πειρατείας, το οποίο υπονομεύει τις επενδύσεις τους σε αξιόλογο και δη ακριβό και premium (βλ. αθλητικό) περιεχόμενο και αναζήτησαν εναγωνίως την ανάληψη δράσης από την πλευρά της πολιτείας, για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου. Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τον επικείμενο διαγωνισμό για την αδειοδότηση της ψηφιακής επίγειας ευρυεκπομπής στην κυπριακή αγορά, όπου έχουν ήδη σχηματιστεί 2 κοινοπραξίες, ενώ αντικείμενο σχολιασμού αποτέλεσε και ο αποκλεισμός της Cyta από τον διαγωνισμό, μετά από σχετικό ψήφισμα της κυπριακής βουλής.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles