15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    2 εκατομμύρια passwords εκλάπησαν από Facebook, Twitter, Gmail (και όχι μόνο)

    H ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν είναι εξασφαλισμένη σχεδόν για κανένα χρήστη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τα χειρότερα περιστατικά αφορούν μαζικά hacks και κλοπές προσωπικών δεδομένων που κάθε χρόνο στοχοποιούν εκατομμύρια κόσμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκει και το τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε πρόσφατα, με 2 εκατομμύρια usenames και κωδικούς χρηστών από διάφορες χώρες του κόσμου και για διάφορα sites, να πέφτουν στα χέρια επιτήδειων, σύμφωνα με το CNN.

    Ο κεντρικός server, από τον οποίο προήλθαν οι επιθέσεις, εντοπίστηκε στην Ολλανδία και διαπιστώθηκε πως οι hackers χρησιμοποίησαν keyloggers που εγκαταστάθηκαν απομακρυσμένα σε υπολογιστές ανά τον κόσμο, για να αποκτήσουν τα δεδομένα. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε από τα 2 εκατομμύρια passwords, η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε το Facebook (318.000), με τις υπηρεσίες της Google (Gmail, YouTube, G+) να ακολουθούν με 70.000 passwords. Άλλοι 60.000 χρήστες του Yahoo έπεσαν θύματα της επίθεσης, ενώ «μόνο» 22.000 λογαριασμοί του Twitter και 8.000 του LinkedIn βρέθηκαν ανάμεσα στους προσβεβλημένους.

    passwordsstolen2

    Οι εταιρείες ενημερώθηκαν και κατά συνέπεια ενημέρωσαν και τους χρήστες τους ώστε να αλλάξουν τους κωδικούς τους, όμως το συμβάν αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο επίφοβο είναι να διατηρούμε σημαντικά δεδομένα μας online, ειδικά αν δεν έχουμε κάποιο «σχέδιο ανάγκης» σε περίπτωση που κλαπεί κάποιος κωδικός μας. Ελάχιστοι χρήστες φροντίζουν για την εξασφάλιση των λογαριασμών τους με δευτερεύοντες κωδικούς, ερωτήσεις ασφαλείας κ.λπ. και βέβαια οι ίδιοι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι υπεύθυνοι για κάποιοιο keylogger π.χ. που μπορεί να εγκατασταθεί στον υπόλογιστή του εκάστοτε χρήστη.

    Προσοχή, λοιπόν, γιατί το Internet σίγουρα δεν είναι το αθώο μέρος που ήταν πριν 10-15 χρόνια και πλέον η εξάρτησή μας από αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles